Mas enllesteix l’estructura de la nova Convergència
Planteja una direcció més flexible que passi de la vuitantena de membres actuals a una dotzena
BarcelonaConvergència ja ha iniciat definitivament el compte enrere cap al congrés de refundació del 8, 9 i 10 de juliol. La reunió de la direcció celebrada ahir a la seu del partit va servir per avaluar els documents que regiran l’estructura del nou partit que impulsaran els nacionalistes. Segons fonts coneixedores de la trobada, el president de la formació, Artur Mas, va situar tres prioritats camí de la renovació interna: “cares noves”, “eixamplar fronteres” i tenir més flexibilitat organitzativa. En aquest sentit, CDC sospesa que la nova eina que surti del congrés del juliol tingui només una dotzena de membres, en comparació a la vuitantena de dirigents actuals, segons assenyalen a l’ARA diverses fonts consultades.
Les ponències -tot indica que seran tres: organització, ideologia i aportacions de la militància- es van acabar d’enllestir durant aquest cap de setmana. De fet, un reducte de dirigents -entre els quals Francesc Sànchez, coordinador de règim intern- han prioritzat seguir fent feina entre bastidors durant la campanya per arribar a temps al conclave. Aquests documents precongressuals, però, no poden ser aprovats per l’actual direcció de Convergència, sinó que rebran llum verda directament els dies 9 i 10 de juliol del nou partit, ja creat en aquell moment. El dia 8, el primer del procés congressual, servirà per triar la nova direcció de l’actual CDC, que haurà de dissoldre progressivament la formació sense fer-li perdre l’existència jurídica. Sànchez és un dels noms que apareixen en boca de diversos dirigents per comandar aquesta nova etapa minvant.
La visió de Puigdemont
“El nou partit ha de respondre a la nova Catalunya on vivim”, va assenyalar a porta tancada el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Va ser una de la vintena d’intervencions que va registrar l’executiva del partit, entre les quals van destacar les de Neus Munté, consellera de la Presidència; Santi Vila, conseller de Cultura; Sergi Miquel, secretari general de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC); Marc Guerrero, líder del sector liberal; Xavier Trias, exalcalde de Barcelona, i Germà Gordó, exconseller de Justícia i en l’ull de l’huracà per la seva aparició en la conversa entre Jorge Fernández Díaz i Daniel de Alfonso revelada per Público. Gordó va voler deixar clar que no havia participat en cap pla per descavalcar Mas al capdavant de CDC.
Les intervencions esmentades -a les quals cal sumar les de dirigents territorials com Albert Batet i el cap de files de Reagrupament, Ignasi Planas- van anar en la línia, segons fonts consultades, de constatar el “buit preocupant” a l’àrea metropolitana i la mala posició als sondejos. Alguns dirigents van interpretar l’existència de vot ocult com un senyal de “desgast” en les sigles de Convergència, que possiblement viuran un canvi en el congrés.
“Som poc atractius”, assenyalava un dirigent a la sortida. “Hem de passar de la resistència a la il·lusió”, apuntava una altra veu de la direcció. Mas s’ha posat al capdavant de la refundació i supervisa personalment tots els detalls d’una nova estructura que, el dia 23 de juliol, s’omplirà a través de la votació de la militància. Un cop definida l’estructura, els sectors pugnaran per comandar-la. I l’expresident, a banda d’àrbitre, encara hi tindrà molt a dir. Tot dependrà, això sí, del paper que es vulgui reservar.