Mas descarta enfrontar-se a Puigdemont en unes eleccions si la Crida i el PDECat trenquen
L'expresident, que ja no està inhabilitat, no descarta del tot presentar-se amb JxCat en uns comicis
BarcelonaAquest diumenge, 23 de febrer, s'acaba la inhabilitació per desobediència de l'expresident Artur Mas, condemnat per haver impulsat la consulta del 9-N. L'excap de l'executiu català va viure el moment en què es desfeia definitivament d'aquesta sentència ahir a la nit al programa Preguntes freqüents de TV3 i, allà, va aclarir algunes qüestions sobre el seu futur polític. Ara que ja es pot presentar a unes eleccions, va deixar clar que no és el seu "desig" ni la seva "voluntat" fer-ho, però no va tancar completament la porta a concórrer a les eleccions si les circumstàncies del seu espai polític, JxCat, ara en ple procés intern d'ordenació, ho requereixen. Ara bé, el que sí que va deixar clar, i aquesta qüestió és clau ara que la negociació entre el PDECat i la Crida per fer una única formació arriba al seu tram final, és que no encapçalarà cap operació que sigui producte d'un trencament de Junts per Catalunya. "El que segur que no faré és encapçalar una operació que no sigui d'unitat dins el món que jo represento", va sentenciar durant l'entrevista.
Tal com va explicar l'ARA, hi ha sectors moderats del PDECat que veuen Artur Mas com un potencial lideratge electoral si hi ha una ruptura de JxCat. D'altres també aposten per un tàndem de l'expresident i Carles Puigdemont, una opció que ahir Mas va assegurar que no li havien proposat.
“Si em parlen de qualsevol cosa que serveixi per tirar endavant aquest projecte, jo escoltaré. No puc rebutjar qualsevol possibilitat si realment hi ha molta gent que empeny per a això”, va dir Artur Mas. “No lluitaré per ser candidat. La resposta definitiva només la podré donar quan Junts per Catalunya hagi aclarit definitivament la seva estructura de cara als propers temps”, va aclarir. De fet, l'expresident sí que va explicar el que li agradaria fer a partir d'ara: dedicar-se al món de les idees i buscar "nous talents" polítics amb l'objectiu de forjar lideratges. "És el que vull fer", va insistir vàries vegades.
Pel que fa a si Puigdemont es presentarà als comicis, va afirmar que només li pertocava al mateix Puigdemont decidir-ho. En tot cas, aquest diumenge en una entrevista a Rac 1, ha dit que ell és partidari que si Puigdemont es presenta expliqui "des del primer moment" que no podrà ser president de la Generalitat, "perquè ningú se senti enganyat". És a dir, que no flirtegi amb el seu retorn com sí que va fer en les eleccions del 21 de desembre del 2017.
La fi de la inhabilitació de Mas s'ajunta amb la sortida a la venda aquest dimarts del seu nou llibre: Cap fred, cor calent (Columna). Es tracta d'un relat en primera persona del Procés del qual l'ARA en fa aquest diumenge un avançament editorial, que es presentarà dijous a Barcelona. No serà l'únic moment de la setmana que l'expresident prendrà protagonisme: també està previst que acudeixi a Perpinyà el dia 29, en l'acte organitzat pel Consell per la República per reivindicar l'exili i que busca tornar a situar Puigdemont al centre.
Topada amb Esquerra
Mas també ha criticat ERC, apuntant que “intenta” seguir el patró de CiU a Madrid, amb la política del “peix al cove”, però assegurant que en el seu cas “no hi ha gens de peix”. Els republicans s'han donat per al·ludits i la secretària general, Marta Rovira, l'ha replicat a través de Twitter, aprofitant una resposta de l'entrevista de l'ARA: “Que ningú ens jutgi amb paràmetres polítics que no han estat mai els nostres. La seva experiència els deu trair. Després de l’1-O, l’agenda és irreversible".
L'exdiputat d'Esquerra al Congrés Joan Tardà ha sigut més dur, fent referència al 3% i al cas Pujol. "Impossible [repetir el patró], per intentar-ho abans ERC hagués hagut de deixar de ser honrada i fer el camí dels Pujol corruptes i de la Convergència judicialitzada per mal finançament".