NEGOCIACIÓ PER LA CONSULTA
Política09/12/2013

Mas encara una setmana de contactes en ple pols amb ERC

Els republicans veuen amb recel l'acostament entre CiU i ICV

Roger Mateos
i Roger Mateos

BarcelonaEl debat sobre la concreció de la consulta està a punt d'entrar en la seva fase decisiva. Més enllà dels contactes preliminars i informals mantinguts fins ara, Artur Mas s'ha reservat l'últim tram del desembre per engegar les converses definitives. Per evitar convertir-les en una agònica i prolongada negociació, el president de la Generalitat ha optat per concentrar-les en un període breu i protegir-les amb l'embolcall de la discreció, convençut que a porta tancada les postures poden estovar-se més fàcilment que no pas si les discussions es traslladen a l'arena pública. Segons fonts de les forces implicades en la negociació consultades per l'ARA, els contactes "de debò" començaran aquesta setmana. I tot això en un moment de refredament en les relacions entre CiU i ERC.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas vol explorar les vies d'acord sobre la data i la pregunta de la consulta, primer de manera bilateral amb els caps visibles de les forces del dret a decidir. Serà el moment, esperen els negociadors, que el president desencripti la seva proposta de pregunta, tancada fins ara en un calaix amb pany i forrellat, conscient que és l'escull que separa els uns i els altres de l'entesa. Per assolir un consens que englobi CDC, Unió, ERC, ICV-EUiA i la CUP, el panorama sembla clarificar-se en dos punts: la pregunta ha d'implicar una resposta binària de sí o no -com reclamava ERC- i evitarà l'ús explícit del terme independència , recorrent a una fórmula anàloga amb un toc eufemístic assumible per als federalistes d'ICV i els confederalistes d'Unió. Les fonts consultades apunten que el concepte sobirania -cuinat de diverses maneres possibles- i el lema que va encapçalar la manifestació independentista de la Diada del 2012 -una fórmula inspirada en l'eslògan Catalunya, nou estat d'Europa , enarborat per l'ANC i sota el qual van desfilar tots els partits- poden ser els desllorigadors.

Cargando
No hay anuncios

ERC, ara per ara, no renuncia a preguntar directament a la gent si Catalunya ha de ser un estat independent i ahir mateix el president dels republicans, Oriol Junqueras, hi afegia pressió en un article a El Punt Avui en què denunciava una "resistència partidista a formular la pregunta que la majoria social espera". Els de Junqueras han observat amb recel el "festeig" de Mas amb els posicionaments d'ICV i Unió. Dimecres va garantir a l'ecosocialista Joan Herrera que la pregunta seria "inclusiva" i dijous ho va reblar defensant que s'hi han de sentir còmodes els partidaris d'una associació amb Espanya.

Decepció d'ERC amb Mas

Cargando
No hay anuncios

Des d'Esquerra observen amb preocupació aquestes picades d'ullet de Mas al flanc més procliu a una tercera via perquè no es despengi ningú més del procés sobiranista -amb el PSC ja no s'hi compta- i no amaguen una certa "decepció" per l'estratègia triada pel president de la Generalitat. Després d'erigir-se en garant dels pressupostos per al 2014 i en altres votacions compromeses per al Govern, Junqueras confiava poder pactar amb Mas els "mínims" que ha de contenir la pregunta però, potser pels equilibris interns a CiU, el president ha de pactar abans els "màxims" amb Josep Antoni Duran i Lleida.

Al Govern donen gairebé per fet que l'acord no arribarà abans de Nadal. Els pressupostos, si no hi ha sorpreses, rebran la llum verda definitiva en el ple del 17 al 20 de desembre, amb l'aval d'una ERC ressentida. Entre Sant Esteve i Cap d'Any s'intensificarà la negociació, que un cop maduri desembocarà en una cimera. El missatge de Cap d'Any de Mas pot ser el moment clau per conèixer el desenllaç, tot i que en l'entorn presidencial ni tan sols descarten que l'acord s'allargui fins passades les campanades.