Mas farà “diplomàcia” en nom del Govern per explicar el procés
L’expresident avisa la CUP que aprovar els pressupostos forma part del pacte amb JxSí
BarcelonaArtur Mas ja sap com donar suport al Govern. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat al seu antecessor que faci contactes “de manera discreta” amb dirigents internacionals. Es tracta d’unes “accions concretes i puntuals” en nom de l’executiu, emmirallant-se en el paper dels expresidents d’alguns països, com els Estats Units, que servirien per bastir una “diplomàcia paral·lela” a la conselleria d’Exteriors, que pilota Raül Romeva. L’objectiu de l’encàrrec, del qual Mas no va voler donar gaires detalls en una entrevista a RAC1, seria informar de primera mà sobre el procés independentista i “ajudar” el govern de Puigdemont des de la posició d’expresident. “Sóc aquí per ajudar el Govern, Junts pel Sí i el projecte perquè segueixi endavant sense perdre efectius dins la societat catalana”, va argumentar Mas.
I és que l’expresident va avisar que el seu pas enrere a la presidència no significa una retirada de la primera línia política per sempre. Segons va insistir en diverses ocasions, la decisió de retirar-se el va deixar “alliberat del compromís de tornar a presentar-se en unes eleccions”. Ho va dir en referència a la seva promesa de no optar de nou per la presidència de la Generalitat quan acabés el procés. Ara bé, encara que la seva voluntat és no tornar-se a presentar -“Estic a la reserva”, va explicar-, Mas no va descartar repetir com a candidat de CDC en uns comicis. “Com que no se’m va deixar acabar, no puc dir que segur que no tornaré”, va exposar.
Com afronta Mas aquesta nova etapa professional? “Tranquil, segur d’haver pres una decisió amb plena convicció i, en part, alliberat”, va confessar. De fet, va reivindicar “molts elements positius” del seu nou rol, com poder assistir a les manifestacions que convoqui la societat civil. Fins ara no hi anava per “preservar el sentit institucional” de la presidència de la Generalitat.
Explicar el procés sobiranista a la comunitat internacional no serà l’única missió professional de Mas. De fet, l’expresident està centrat ja a pilotar la refundació del partit, que ha de culminar en un congrés els dies 3, 4 i 5 de juny. Ahir es va reunir amb els presidents de les territorials per estructurar el debat sobre com ha de ser el nou espai polític “de centre” i “punt de trobada del sobiranisme” que vol liderar CDC.
En una roda de premsa, la portaveu de la formació, Marta Pascal, va fer una crida als militants i simpatitzants perquè s’impliquin en aquest procés de debat intern, que durarà uns dos mesos. “Parlarem d’estructures i d’idees sense cap límit”, va assegurar la dirigent de CDC, que va explicar que el procés de deliberació comença “sobre base zero” i sense cap condició prefixada.
Tensió interna pels pressupostos
Més enllà de la refundació de Convergència, Pascal va apel·lar a la “responsabilitat” de la CUP per avisar que, si volen que el procés tiri endavant, “necessàriament” s’ha de garantir l’estabilitat parlamentària, cosa que significa, va dir, l’aprovació dels pressupostos que presentarà el vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras. “Si volem fer la independència no podem tenir un govern coix”, va argumentar.
De fet, és el mateix que havia dit unes hores abans Mas, en alertar, amb el text de l’acord signat a la mà, que la CUP “no pot trencar amb l’estabilitat al costat de partits que van en contra del procés”. “Si el Govern ha de tenir garantida l’estabilitat vol dir que no pot perdre votacions”, va sentenciar.
Ara bé, a la CUP la negociació dels pressupostos amenaça de tensar internament el partit una altra vegada. De fet, Endavant, que representa el sector cupaire menys favorable a l’acord, colla el partit per “assegurar per activa i per passiva” que mai afavorirà l’aprovació de “mesures antisocials, destructores del territori o encobridores de la corrupció”. En un duríssim comunicat va advertir que, si la CUP avala retallades “en nom del procés”, deixarà de ser “útil” com a eina política. De fet, va cridar la militància cupaire a “pressionar” en aquest sentit.