BLOC SOBIRANISTA
Política19/09/2014

Mas: “Un país un dia pot desobeir”

El president podria signar avui mateix el decret del 9-N un cop el Parlament aprovi la llei de consultes

Roger Mateos / Oriol March
i Roger Mateos / Oriol March

BarcelonaEl procés ja ha entrat en el compte enrere cap a la convocatòria oficial de la consulta del 9 de novembre. Aquesta tarda es reuneix el ple del Parlament per aprovar la llei de consultes i, al vespre, Artur Mas podria deixar signat el decret de convocatòria. Tots dos textos entraran en vigor un cop apareguin publicats al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Sobre la concreció exacta de la seqüència, però, seguia pesant ahir un enorme hermetisme al Palau de la Generalitat, per no facilitar la reacció de Madrid. Mariano Rajoy, de fet, no descarta convocar una reunió extraordinària del consell de ministres aquest cap de setmana per aprovar els recursos al Tribunal Constitucional (TC).

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ahir al vespre, en una entrevista a 8TV, Mas no va voler revelar quan signarà el decret, i va apuntar que, per fer-ho, té marge fins al divendres de la setmana que ve. Sí que va voler denunciar, en canvi, que abans que la llei i el decret siguin una realitat, a Madrid estiguin convençuts que “l’àrbitre”, el TC, donarà la raó al govern espanyol i tombarà el 9-N. Això, a parer seu, és “escandalós”. El “temple” de la democràcia britànica, on es permet votar als escocesos en un clima “civilitzat i tolerant”, contrasta amb la “cova” espanyola. “Faran de tot i més per alterar les garanties democràtiques que necessita qualsevol votació perquè sigui homologada a tot arreu”, va pronosticar Mas, que no està amoïnat per les responsabilitats polítiques o jurídiques que poden arribar a demanar-li per tirar endavant la convocatòria: “No tinc por”.

Cargando
No hay anuncios

El “tresor” de la resposta

Segons Mas, cal procurar que la resposta ciutadana a la pregunta sobre la independència es produeixi en condicions de “pulcritud”. Aquesta resposta “és el nostre tresor”, va dir, però va queixar-se que a Catalunya ens deixem “segrestar mentalment pel discurs oficial i mediàtic que ve de Madrid” i s’oblida que el cas català “és un problema estrictament polític” i no de simple legalitat. Va retreure a la CUP que promogués una resolució parlamentària per defensar la “desobediència” al TC. Mas considera que un Parlament “no pot votar per la desobediència”. Ara bé, “un país, al límit i amb una gran majoria social, un dia pot arribar a desobeir: la història n’és plena, de països que han fet un últim pas”, va afegir.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la unitat sobiranista, va comentar que el factor aglutinador ha de ser el “patriotisme” i la “noció de l’interès general”. Va evitar parlar d’eleccions plebiscitàries, però va assegurar: “Si la política catalana està a l’altura de les circumstàncies dono garanties que aquest procés s’acabarà votant”.

El tens cos a cos que dimarts al matí, en la segona jornada del debat de política general, Junqueras va mantenir amb Mas al Parlament havia enrarit el clima dins del bloc sobiranista, justament en una setmana clau del procés. La tibantor, però, es va anar estovant. L’endemà les forces del dret a decidir van conjurar el perill d’esberlament intern votant una resolució unitària en què s’instava el Govern a organitzar la consulta del 9-N “amb totes les garanties democràtiques i de participació possibles”. I Junqueras, que un dia abans se les havia tingut amb Mas, va acostar-se a ell al final del debat perquè les càmeres retratessin l’encaixada de mans.

Cargando
No hay anuncios

Per acabar de reconduir les tensions dels últims dies, Mas i Junqueras van reunir-se en privat el mateix dimecres a la tarda al Parlament. El contingut de la conversa, segons fonts coneixedores de la trobada, va focalitzar-se sobretot en els passos que s’hauran de fer en els pròxims dies per preparar el camí cap al 9-N: la llei de consultes que avui aprova el Parlament, el decret de convocatòria que signarà Mas posteriorment i l’ofensiva jurídica que, a partir de llavors, llançarà l’Estat per dinamitar l’operació. La reunió entre el president de la Generalitat i el cap de files d’ERC “va anar bé”, segons les fonts consultades, que són “optimistes” de cara a mantenir aquest front comú.

Els republicans, que dies abans es queixaven del Govern en considerar que posava més l’accent en unes futures eleccions plebiscitàries que en la consulta programada per al novembre, es donen per satisfets perquè s’ha tornat a situar el focus en el 9-N, mentre que a CiU es dóna valor al fet que la unitat pel dret a decidir segueixi intacta. Fonts de la Generalitat van explicar que Mas també manté contactes amb els caps visibles de les altres formacions que empenyen pel procés, ICV-EUiA i la CUP, a fi de preparar l’estratègia dels pròxims dies.

Cargando
No hay anuncios

El CATN, l’autor del llibre blanc, es reunirà la setmana vinent

El Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) es reunirà la setmana vinent en ple plet jurídic amb l’Estat per la consulta. Així ho va anunciar ahir un dels membres d’aquest organisme, Ferran Requejo, en una entrevista a Els matins de TV3. La voluntat del Govern, segons Requejo, no és dissoldre el CATN, sinó “mantenir-lo amb un altre pla de treball o unes altres activitats que encara s’han de definir”. Els assessors de Mas ja han entregat tots els informes que el president els va encarregar per definir la Catalunya independent i que constitueixen el llibre blanc del procés sobiranista.