Mas crida a defensar Catalunya amb "vots" com es feia amb "fusells" el 1714

El president de la Generalitat ha assegurat que "la força de la mobilització" del poble català el portarà a "recuperar plenament les llibertats que tants cops se li han intentat arrabassar"

Mas, durant la seva intervenció a la Seu Vella de Lleida
Roger Mateos
11/01/2014
2 min

LleidaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet aquest dissabte una crida a defensar Catalunya i el seu autogovern amb "armes" com "la democràcia i els vots", de la mateixa manera que el 1714 els catalans de llavors ho van fer "amb baionetes i fusells". En l'acte inaugural de commemoració dels fets del 1714, a la Seu Vella de Lleida, Mas ha assegurat que "la força de la mobilització" del poble català el portarà a "recuperar plenament les llibertats que tants cops se li han intentat arrabassar".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un discurs breu després de la intervenció inicial de l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, Mas ha reivindicat la "voluntat d'un poble que se sent profundament europeu i que vol projectar-se arreu del món". "Catalunya vol ser coneguda i reconeguda", ha proclamat. El president ha definit el 2014 com "l'any per decidir el futur i obrir horitzons".

Segons Mas, els catalans no només "tenim el dret a commemorar els fets més rellevants de la nostra història, com tota nació", sinó que "en tenim plena necessitat". Justament en un dels moments "més decisius de la història de Catalunya, hem de recuperar totes les nostres fortaleses, hem de ser el màxim de forts possible".

Mas ha reclamat aprofitar el Tricentenari de la desfeta catalana a mans de les tropes borbòniques, en la Guerra de Successió, per fer "una mirada al passat" i fixar l'horitzó de futur. Ha recordat que fa 300 anys els catalans defensaven les seves institucions i llibertats com a poble i "l'autogovern de Catalunya" perquè el govern del país "no fos absolut, sinó matisat, equilibrat, on el poble hi tingués una incidència especial". Aquesta defensa es feia amb mètodes "afortunadament diferents" dels actuals, tot i que ara "defensem exactament el mateix" que llavors.

Si aleshores, ha recordat, tocava defensar l'autogovern amb "baionetes i fusells", ara les "armes" són "la democràcia, els vots i la mobilització de la nostra població". Aquestes són, ha dit, "les armes avui més poderoses que hi ha en les societats democràtiques, si les sabem utilitzar de la millor manera possible".

stats