Mas es veu avalat per les urnes tot i l’ombra sobre CDC
El president de la Generalitat veu "impecable" la contractació pública a Catalunya i carrega contra "l'espectacle per fer mal a CDC"
BarcelonaDefensar que té la legitimitat per seguir sent president va ser el principal objectiu d’Artur Mas en la que va ser la tercera compareixença al Parlament per parlar dels presumptes casos de corrupció que esquitxen CDC. Malgrat les detencions de dos tresorers i dos treballadors, de set empresaris i del director d’Infraestructures.cat, i de dos escorcolls a la seu del partit que lidera, el president de la Generalitat en funcions es va escudar en tres arguments per reivindicar que està en condicions d’optar a la reelecció: que no hi ha “prou evidències i fets” que demostrin que CDC va cobrar comissions d’empreses a canvi d’adjudicacions d’obres públiques, que el seu partit és l’únic que està sent sotmès a un “espectacle” perquè està al capdavant del procés sobiranista i que a les eleccions del 27-S va obtenir un “ampli suport” dels ciutadans per tornar a ser president.
La detenció de l’extresorer de CDC Daniel Osàcar a primera hora del matí afegia pressió a la intervenció de Mas, que venia preparat per encarar-se a una oposició que ja sabia que demanaria la seva renúncia a la reelecció, una condició que ja no està sent fàcil de garantir en les negociacions amb la CUP. Lluny de fer-se enrere i admetre cap símptoma de sospita sobre el seu entorn més pròxim, va refermar la “plena confiança” en els responsables de les finances del seu partit i també en les bones pràctiques en la contractació de la Generalitat. De fet, va negar que fos possible una triangular de tractes de favor entre el Govern, el partit i les empreses perquè el sistema és tan “sofisticat” que impedeix tota “possibilitat d’influir d’una manera partidista o personal” en les contractacions.
Però, per molt que s’esmercés a detallar el procediment i el protocol que se segueix en la licitació dels concursos i que fes bandera de la creació d’organismes com l’Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública -un organisme que, va dir, “va ser copiat a nivell europeu”-, l’oposició no li va donar credibilitat i li va demanar “fer net” i, fins i tot, posar punt final a la seva aspiració de tornar a ser president. Mas, però, va contestar que els procediments judicials que en els últims mesos afecten el seu partit tenen com a únic objectiu “fer mal a CDC”. En tot cas, com ha dit en altres ocasions, va voler deixar clar que a ell “no li tremolarà la mà a l’hora d’assumir responsabilitats” sempre que hi hagi sentències condemnatòries. No es va mostrar partidari de rellevar la comissionada de Transparència, Núria Bassols -dona del director general d’Infraestructures detingut-, argumentant que no pot intervenir quan es tracta d’assumptes que afecten la situació familiar d’un càrrec.
De moment, Mas va defensar que ell mateix ha pres iniciatives per depurar responsabilitats en casos que han situat l’ombra de la sospita sobre la seva formació. Pel que fa a la trama de les ITV, va recordar la dimissió d’Oriol Pujol de la secretaria general del partit, però també les “doloroses decisions” que va haver de prendre en només 48 hores quan l’expresident Jordi Pujol va fer públic que tenia diners a l’estranger de manera irregular.
Justament un dels moments de més tensió va ser quan alguns grups van retreure a Mas que dimecres, just abans de les detencions del tresorer Andreu Viloca i dels empresaris, es reunís amb l’expresident Pujol. Ell va respondre a la defensiva precisant que des de la polèmica confessió del juliol del 2014, s’hi havia reunit en quatre o cinc ocasions. “Sí, l’he vist, i què? I el tornaré a veure. He d’explicar les converses privades que jo tinc amb Jordi Pujol? No ho veig necessari, no és cap delicte”, va etzibar. La declaració en conjunt del president i aquesta revelació en especial no faciliten l’entesa amb la CUP, que des de la campanya electoral es manté ferma a no fer Mas president. El cap de llista de la CUP, Antonio Baños, no va tenir veu ahir a la diputació permanent, però just en acabar la compareixença no es va estar de llançar un missatge al president: “Ha d’entendre que tothom és necessari i ningú imprescindible”.
I és que, mentre Mas va argumentar que ell té tota la legitimitat per seguir sent president perquè el 27-S prop d’1,6 milions de persones van donar suport a Junts pel Sí sabent que ell seria el candidat a president, els cupaires insisteixen que el pròxim Govern ha de ser el primer de la República Catalana i que això implica que hi ha persones que hauran de fer “passos enrere i al costat”.
Dirigents de CDC admetien ahir que estan tranquils perquè consideraven que Mas va demostrar que no es pot manipular la contractació pública, i que se’n va sortir amb èxit de la compareixença tot i les dificultats. Reconeixien, però, que la situació no aplana la negociació amb la CUP. Per la seva banda, els republicans celebraven haver trobat el to per collar el president sense ser “ni massa condescendents ni massa durs” tot i que, diuen, Mas va deixar massa interrogants a l’aire.