Els cinc secrets de Mas per sacsejar el 27-S
El president de la Generalitat reformula la seva estratègia per tornar a posar sobre la taula la unitat sobiranista
20/06/2015
3 min
BarcelonaA menys de cent dies perquè els catalans tornin a acudir als col·legis electorals per triar nou Parlament, Artur Mas ha llançat aquest dissabte una nova proposta per intentar revolucionar el món sobiranista abans del 27 de setembre. El cop d'efecte que ha plantejat en la seva conferència de Molins de Rei conté almenys cinc ingredients:
- Llista "amb" el president. Era el seu secret millor guardat. Gairebé al final de la seva conferència, de poc més d'una hora, Mas ha exposat que està disposat a no encapçalar una llista unitària impulsada pel sobiranisme civil. En els òrgans interns de Convergència, Mas havia especificat que tenia intenció d'encapçalar una candidatura transversal farcida de gent de fora del partit. En la seva intervenció a Molins de Rei, però, ha puntualitzat que el concepte de "llista del president" no li fa el pes. "A mi m'incomoda aquest concepte, no deixa de ser una personalització que no convé", ha dit Mas, que prefereix parlar d'una llista "amb" el president.
- Tota la pressió sobre la societat civil. Mas ha passat de demanar el suport de la societat civil per seguir empenyent des del carrer el procés polític català a emplaçar-la, aquest cop, a assumir la responsabilitat de posar-se al capdavant de la cursa cap al 27-S. Aboca tota la pressió especialment sobre l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), que hauran de decidir en pocs dies si accepten l'apel·lació directa de Mas, que ha deixat a les seves mans la clau per reactivar el que ha anomenat "el turbo de la il·lusió" pel procés.
- ERC, amb un marge escàs. Aparentment, la crida de Mas no va dirigida a configurar una llista conjunta de partits, com havia suggerit en la seva conferència del 25 de novembre al Fòrum de Barcelona. Ara, l'emplaçament va adreçat específicament a la societat civil organitzada partidària de la independència. En la pràctica, però, si les entitats civils assumissin l'encàrrec de bastir una llista suprapartidista pel sí-sí, ERC es quedaria pràcticament sense espai per desmarcar-se'n amb una candidatura pròpia.
- Aparcar l'eix dreta-esquerra. Perquè les eleccions del 27 de setembre puguin considerar-se un plebiscit encobert sobre la independència, Mas troba imprescindible que el debat sobiranista monopolitzi les discussions en les setmanes que vénen. Això passa, a parer seu, per aparcar la confrontació ideològica entre dretes i esquerres en el cap del sobiranisme i centrar tots els esforços a desplegar els arguments en favor d'una Catalunya independent. La reflexió, de fet, representa un advertiment a ERC perquè no caigui en la temptació d'agitar l'eix dreta-esquerra.
- L'esquerra alternativa: un rival, no un aliat. Un altre avís cap a ERC: no pot deixar-se seduir per moviments d'esquerres emergents, com el que ha catapultat Ada Colau fins a l'alcaldia de Barcelona. El "sí se puede" que cridaven a la plaça Sant Jaume els seguidors de Colau el dia de la seva investidura, ha advertit Mas, "té molt poc a veure amb l'autogovern, la sobirania, el referèndum i la llibertat de Catalunya". Malgrat que Colau s'ha reivindicat com a "aliada real" del procés, a CDC no s'ha entès que ERC s'hagi afanyat a oferir el seu suport a la cap de llista de Barcelona en Comú. L'estratègia per contrarestar la nova esquerra, ha assenyalat, ha de consistir en explicar que per lluitar per la justícia social cal assolir primer la independència per poder disposar de les eines i els recursos suficients.