Mas-Colell: "Ens hauríem de treure de sobre un factor distorsionador, el compte enrere dels 18 mesos"

L'exconseller d'Economia augura que fixar terminis per a la desconnexió ocasionarà "tensions innecessàries"

El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell.
Núria Orriols
15/03/2016
2 min

BarcelonaDesprés d'haver deixat la conselleria d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell ha retornat a la universitat com a professor emèrit de la UPF. Un canvi de vida que li ha permès mirar-se les coses amb distància i "desconnectar de la política". Tot i això, aquest dimarts, des dels micròfons de Catalunya Ràdio, ha volgut enviar un consell als actuals pilots del procés independentista: "La política catalana està seguint una trajectòria correcta, només crec que ens hauríem de treure de sobre el compte enrere dels 18 mesos". Mas-Colell considera que és un "factor distorsionador" i ha augurat que establir terminis pot crear "tensions innecessàries".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una de les estructures d'estat que s'està construint contra rellotge és la Hisenda catalana, de la qual Mas-Colell va començar a edificar els fonamentals. Per a l'exresponsable d'Economia hi ha "molt marge" per recórrer i "enfortir" l'Agència Tributària catalana dins el marc de competències de l'Estatut. De fet, ahir, la Generalitat va fer un pas més per substituir l'Estat en la recaptació via executiva.

Hi serà a temps, però, el Govern d'enllestir la Hisenda en 16 mesos? Mas-Colell no ha volgut valorar-ho. "No vull entrar a dir si amb 16 mesos estarà preparat. Algun avantatge hi ha d'haver a no ser-hi", ha ironitzat l'exconseller.

Vist amb perspectiva, l'economista ha confessat que en el seu pas per la conselleria –hi ha estat cinc anys– ha tingut al sensació de ser en un govern de "resistència" enfront d'un executiu espanyol amb "molts instruments" per posar en entredit les finances catalanes.

La Generalitat és "totalment dependent en termes de liquiditat" de la Moncloa, ha explicitat Mas-Colell en relació amb els mecanismes del fons de liquiditat autònomic, tot i que també ha aclarit que l'Estat té l'obligació de complir amb una sèrie de compromisos amb els funcionaris, proveïdors i ciutadans de Catalunya. "Som presoners de Madrid, però ells també ho són de nosaltres", ha dit l'exresponsable d'Economia. Ha reduït a dues opcions les possibilitats del govern espanyol en relació amb Catalunya: o proporcionen liquiditat o ens "suspenen l'autonomia".

Una de les decisions més transcendentals que va prendre Mas-Colell en el seu pas per la conselleria va ser la privatització d'Aigües Ter Llobregat (ATLL). L'exconseller ha justificat la decisió per dos motius: per ingrés pressupostari, ja que permetia a la Generalitat complir el dèficit sobre paper, i per "garantir la possibilitat d'inversió" en la xarxa d'aigües.

stats