Política02/02/2020

Andreu Mas-Colell, Magda Oranich, Antoni Castells, Esperança Esteve i Xavier Domènech demanen l'amnistia dels presos

En un manifest conjunt a 'El País', reclamen una solució "dràstica pel bé de la mateixa democràcia"

Acn
i Acn

BarcelonaL'economista i exconseller de la Generalitat Andreu Mas-Colell; l'advocada Magda Oranich; l'economista i exconseller d'Economia amb el tripartit Antoni Castells; l'exdiputada socialista al Congrés Esperança Esteve, i l'exlíder dels comuns Xavier Domènech firmen aquest diumenge un manifest conjunt al diari El País en què demanen "diàleg, llibertat i l'amnistia" dels presos independentistes. Els autors del text apunten l'amnistia, rebutjada pel PSOE, com la sortida que decreti "el final de la judicialització embolicada i iniciï realment una nova etapa política i social". "No hi podrà haver negociació de veritat sobre el conflicte polític mentre hi hagi persones a la presó o fora d'Espanya per raons polítiques", asseguren.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El manifest comença reproduint les paraules del president del govern espanyol, Pedro Sánchez , en el seu discurs d'investidura del 4 de gener, en què apel·lava al diàleg, la paciència, la constància, el reconeixement de l'altre i de les seves raons, la generositat i l'empatia. "Un credo que ha de ser mutu per iniciar qualsevol camí de la resolució del conflicte", continua el text, en què remarquen: "El diàleg és el camí". Per poder tornar al moment anterior a l'inici del "conflicte obert", els signants consideren que "es necessita llibertat". Sostenen que el procés que ha portat els líders independentistes a la presó està, segons la sentència del Tribunal de Justícia Europea, "seriosament viciat d'origen".

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa als líders a l'exili, qualifiquen la situació de "laberint judicial, jurídic i polític d'una extrema complexitat i que implica diverses jurisdiccions, parlaments i estats en un conflicte d'origen polític". És aquí on demanen una solució "dràstica" que "ens situï precisament en el moment anterior en què els greuges van començar a acumular-se, pel bé del diàleg i de la mateixa democràcia", sostenen. Amb tot, consideren que l'amnistia és la sortida indicada per culminar la voluntat de "recomençar".