Política20/11/2015

El Govern veu en la intervenció de l'Estat un intent "encobert" de suspendre l'autonomia

El conseller d'Economia adverteix del risc de "col·lapse administratiu" de la Generalitat amb la "singularització" ara sí i no pas en positiu de les finances catalanes

Marc Colomer
i Marc Colomer

BarcelonaLlums d'alarma a la Generalitat després de la intervenció de les finances per part del govern espanyol. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha alertat que el govern espanyol està "intentant aplicar de forma encoberta l'article 155 de la Constitució", que estableix la suspensió de l'autonomia. Mas-Colell, ha advertit del risc de "col·lapse" de l'administració de la Generalitat amb la intervenció de les finances per part de l'Estat: "No sé què més pretenen. Si volen el col·lapse de l'administració ho aconseguiran".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a TV3, el conseller d'Economia ha considerat que si bé les finances autonòmiques ja estaven intervingudes de facto per l'Estat -capítol a part per a Euskadi i Navarra-, el "pas qualitatiu" que ha donat avui el consell de ministres d'Espanya és la "singularització", ara sí i no pas en positiu, de les finances de la Generalitat de Catalunya. Perquè si fins ara el Govern havia defensat sempre que el Fons de Liquiditat Autonòmica implicava una "desconstrucció de les autonomies, ara a Catalunya, a diferència de la resta d'autonomies, "s'han arrogat el dret a condicionar per raons polítiques les nostres despeses, i això no havia passat fins ara". Davant la caiguda de la qualificació del deute català, ha asseverat: "És com si algú a qui s'està estrangulant se li demana un certificat de bona salut per deixar d'estrangular-lo. És absurd", ha deplorat.

Cargando
No hay anuncios

El FLA, un crèdit per accedir als propis recursos

En conversa amb periodistes aquesta tarda, el conseller ha assegurat que la Generalitat no té "ni capacitat ni voluntat" d'amagar cap informació al govern espanyol, com insinua Montoro, sinó que és l'Estat que no va facilitar les dades remeses per la Generalitat a l'Eurostat. "El funcionament de la hisenda pública i del FLA, que suposa la canalització dels diners que paguen els catalans cap els serveis públics dels catalans, no hauria d’estar condicionat a que la política del Govern de Catalunya agradi o no al govern de torn a Madrid", ha defensat. La situació financera de la Generalitat autonòmica contrasta, paradoxalment, amb el fet que un estudi dels economistes Modest Guinjoan, Miquel Puig i Xavier Cuadras, avançat aquest divendres per l'ARA, conclou que Catalunya seria un dels estats més pròspers i amb més benestar de l'OCDE.