Política04/12/2012

Mas convoca una cimera catalana per fer pinya contra la llei educativa de Wert

El Govern no pensa aplicar la reforma espanyola i es referma en la defensa de la immersió lingüística

R. Mateos / O. March
i R. Mateos / O. March

BarcelonaEl president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha decidit convocar una cimera catalana dimecres de la setmana vinent, per "fer pinya" contra la llei educativa que pretén tirar endavant el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, i que amenaça el model d'immersió lingüística a les escoles catalanes. Mas ha parlat aquest dimarts al matí amb els líders del PSC, Pere Navarro, d'ERC, Oriol Junqueras, i d'ICV-EUiA, Joan Herrera, i els ha convidat a la trobada de dimecres de la setmana que ve a la tarda.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat que el Govern està en funcions des de la nit electoral, Mas ha volgut sortir al pas de l'avantprojecte de llei de reforma educativa, que relegaria el català a matèria optativa. El president ha contactat els màxims dirigents dels partits que ha defensat de manera “nítida i clara” el model d'immersió lingüística. A la cimera hi participaran també representants del Consell Escolar de Catalunya, però de moment no s'ha convidat la CUP, que acaba d'obtenir per primer cop representació parlamentària.

Cargando
No hay anuncios

La trobada ha de servir per fer front comú a favor de l'escola en català, i desobeir, per tant, la nova llei que proposa el govern espanyol. “No ens imaginem aplicar altra cosa que la llei d'educació de Catalunya, que concita tants consensos i fins i tot unanimitat al nostre país”, ha subratllat el portaveu del Govern, Francesc Homs. La immersió, ha dit Homs, és un model que garanteix als alumnes el domini tant del català com del castellà al final del cicle formatiu. Navarro, Herrera i Junqueras han expressat a Mas la seva “solidaritat i suport polític i institucional” contra l'avantprojecte de Wert, ha assenyalat Homs.

“No estalviarem energies, ni força política ni capacitat institucional per fer front a aquesta ofensiva contra l'ensenyament en català. Defensarem els drets lingüístics fonamentals dels ciutadans de Catalunya”, ha proclamat Homs, que ha invocat la Carta dels Drets Humans i ha citat també l'article 3 de la Constitució, en què s'estableix que les diverses “modalitats lingüístiques” de l'Estat són “un patrimoni cultural que serà objecte d'especial respecte i protecció”.

Cargando
No hay anuncios

Sense representants als actes de la Constitució

En aquest clima de tensió institucional entre la Generalitat i el govern espanyol, agreujat per aquesta “ofensiva” lingüística del PP que ha deixat, segons Homs, en “un segon terme” les discussions sobre la governabilitat a Catalunya, el portaveu ha explicat que “no hi ha cap agenda oficial” prevista de representants de l'executiu català per als actes del dia de la Constitució Espanyola a Madrid.