Aragonès i Sánchez pacten reactivar la taula de diàleg el setembre a Barcelona

Constaten que les posicions estan "allunyades" però que hi ha marge per a la negociació

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimarts a la Moncloa.

MadridLa nova etapa de desgel entre la Generalitat i l'Estat ha començat aquest dimarts a Madrid amb un acord tangible: la taula de diàleg sobre el conflicte polític català es reactivarà la tercera setmana del mes setembre amb una reunió a Barcelona. Així ho han pactat el president català, Pere Aragonès, i l'espanyol, Pedro Sánchez, en la reunió que han mantingut a la Moncloa. Per ara, aquesta taula de negociació només s'havia reunit un sol cop fa més d'un any, el 26 de febrer del 2020, i havia quedat arraconada des de llavors. Per al president català, la reactivació d'aquest instrument és "la millor constatació" que totes les parts donen "una oportunitat al diàleg, a la negociació i a la política".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reunió a la Moncloa entre els presidents ha durat dues hores i mitja. Aquest cop els dos governs han volgut mostrar menys solemnitat i més anar per feina. No hi ha hagut la passejada pels jardins de la Moncloa ni l'intercanvi de regals d'ocasions anteriors. Aragonès ha baixat del cotxe, s'ha saludat amb Sánchez i cap a dins. Per posar-ho en context, els dos governs encara no tenen cap acord per presentar més enllà de la data de la pròxima reunió de la taula de diàleg, però la reacció de la Generalitat a la reunió d'avui no ha sigut els "no ha anat bé" que van pronunciar Artur Mas i Carles Puigdemont amb Mariano Rajoy el 2012 i el 2016. Per a Aragonès, "les posicions estan allunyades i les diferències sobre com resoldre el conflicte polític són evidents", però hi ha marge, com a mínim, per seguir-ne parlant. Sense grans focs artificials, la fotografia d'avui és que hi ha camp per córrer.

En la mateixa línia s'han expressat des de la Moncloa, que ha demanat "deixar temps perquè les coses madurin". Però la ministra portaveu, María Jesús Montero, que ha comparegut en roda de premsa en representació del president espanyol, ha presentat una reunió diametralment diferent de la versió d'Aragonès en què en cap moment ha mencionat la desjudicialització. I és que per a Sánchez la importància de la cita era mostrar un cop més que s'està "girant full" en la relació amb la Generalitat. "Recollir fruits a curt termini és impossible", admetien fonts del govern espanyol sobre la trobada.

Sobre la que serà la segona reunió de la taula de diàleg, poques concrecions més: serà paritària entre les dues parts, però no ha aclarit ni si hi seran presents ell i Sánchez o, per exemple, si la Generalitat seria partidària que hi fossin ex presos polítics com el president d'ERC, Oriol Junqueras –la Moncloa ho dona per descartat–. Han decidit que els seus respectius equips es posin a treballar i pactin una "metodologia" per funcionar. Per fer-ho tenen fins al 13, el 14 o el 15 de setembre, que es quan es preveu que sigui la reunió. Fonts del Govern fan una lectura positiva de la trobada d'aquest dimarts a la Moncloa, tot i que admeten que la negociació no serà fàcil. "Les posicions són les que són, però tots tenim ganes d'arrencar la taula", diuen. També ha admès la complexitat de tot plegat el mateix Aragonès en la seva compareixença des del Centre Cultural Blanquerna: "Serà la negociació més complexa i més difícil que haurà fet la Generalitat en la seva història contemporània". En gran part perquè la delegació catalana hi anirà a defensar l'amnistia i l'autodeterminació, dos elements dels quals el PSOE no vol ni sentir a parlar.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimarts al Centre Cultural Blanquerna.

Les bilaterals al juliol

La taula de diàleg no serà l'única taula de negociació entre els dos governs. Aquest juliol, els dos presidents també han decidit reactivar les Comissions Bilaterals Estat-Generalitat –es va anunciar que les presidirà Laura Vilagrà–. En aquest àmbit Aragonès hi vol negociar les qüestions sectorials com les inversions, els deutes pendents de l'Estat o el repartiment dels fons europeus postpandèmia. És a dir, vol diferenciar que la taula de diàleg sigui per resoldre el conflicte polític i que les bilaterals serveixin per reclamar el traspàs de l'aeroport, per posar un exemple que aquest dimarts Aragonès no ha citat però que sí que va reivindicar recentment amb empresaris. Aquest dimecres mateix, ha assegurat, consellers i ministres començaran a parlar de les carpetes que portaran en aquestes comissions, que porten congelades encara més temps que la taula de negociació política.

Desjudicialitzar el conflicte

L'altre gran tema de la reunió ha sigut la demanda d'Aragonès de desjudicialitzar el conflicte, perquè considera que, mentre continuïn obertes causes com la del Tribunal de Comptes, serà impossible trobar l"estabilitat" que permeti avançar cap a una sortida negociada al conflicte polític. El president ha transmès a Sánchez que hauria d'aplicar l'informe recent del Consell d'Europa, que entre altres qüestions reclamava la retirada de les euroordres –perquè tornin els exiliats– o clamava contra les causes judicials obertes que tenen els càrrecs intermedis de la Generalitat, com la que hi ha oberta en el jutjat 13, en el 18 o en el mateix Tribunal de Comptes. Aragonès, conscient que la qüestió al govern espanyol li genera incendis permanents amb la dreta, no ha parlat de les mesures concretes que han tractat, però ha donat a entendre que Sánchez està obert a parlar-ne. "Correspon a l'Estat trobar els mecanismes", ha dit.

Però Montero ha tirat pilotes fora una vegada i una altra quan se li ha preguntat sobre els mecanismes. De fet, ha assegurat que "no s'ha debatut" sobre el tema i que Sánchez s'ha limitat a escoltar les demandes d'Aragonès perquè la reunió no naufragués. La Moncloa manté que no farà cap gest per als exiliats, que Carles Puigdemont ha de tornar per ser jutjat, que "ara per ara" no està sobre la taula reformar el Tribunal de Comptes i que com a molt hi ha hagut un mínim diàleg sobre el dictamen del Consell d'Europa.

stats