JxCat i el PSC fan efectiu el pacte i escullen Marín presidenta de la Diputació entre protestes de l'ANC

Esquerra promet fer oposició i carrega contra l'acord: "Pels seus fets els coneixereu"

Núria Marín és elegida presidenta de la Diputació de Barcelona
Marc Toro / Núria Orriols
11/07/2019
7 min

BarcelonaLes converses a darrera hora entre JxCat i Esquerra –encara seguien aquest dijous el matí– no han servit per arribar a un acord que desfaci el pacte entre els de Carles Puigdemont i els socialistes a la Diputació de Barcelona; ni perquè els republicans facin marxa enrere als municipis grans, com Sant Cugat i Figueres, on van desbancar JxCat de l'alcaldia. A les 12 del migdia ha engegat el ple, entre les protestes de l'ANC al carrer pel pacte JxCat-PSC, on Núria Marín, alcaldessa socialista de l'Hospitalet de Llobregat, ha estat escollida presidenta de la Diputació de Barcelona. D'aquesta manera, la formació de Carles Puigdemont ha consumat l'acord amb el partit de Miquel Iceta, tot i la crisi que ha propiciat amb Esquerra. Marín ha arribat als 23 vots i ha superat els 17 del republicà Dionís Guiteras, a qui també ha donat suport Tot per Terrassa.

L'alcaldessa de l'Hospitalet no ha estat l'única candidata que ha fet el pas aquest dijous. Esquerra també ha presentat Dionís Guiteras, com a darrer cartutx per posar en evidència la tria de JxCat pels socialistes, ja que aritmèticament sumaven el mateix: tant els republicans com el PSC tenen 16 diputats provincials cadascun i n'haurien tingut 23 amb els postconvergents. JxCat, però, no ha presentat candidat i ha optat per Marín.

La resta de formacions –comuns, Ciutadans i el PP– també han presentat els seus propis candidats, que només han obtingut els vots dels diputats provincials del seu color polític. L'alcaldessa socialista ha estat escollida en segona volta, ja que en la primera votació cap candidat ha reunit la majoria absoluta exigida per la llei.

Núria Marín, en el seu primer discurs com a presidenta de la Diputació de Barcelona, ha fet una reivindicació del "diàleg" com a "camí" a seguir per tornar a tenir un "horitzó compartit com a societat", la qual –ha dit– viu "moments difícils". "No podem renunciar de cap manera al diàleg. I el municipalisme i el suport als ajuntaments és un terreny més que propici per practicar-lo", ha dit. Amb tot, ha demanat deixar la "confrontació política i partidista" del Procés, que provoca una "divisió" del país, fora de la Diputació.

Marín ha argumentat que no s'han de "malmetre" els "espais comuns" que uneixen els partits: "El millor servei que podem fer al país és evitar que el que ens separa ens impedeixi treballar plegats en el que ens uneix", ha conclòs.

En roda de premsa posterior al ple de la Diputació, la nova presidenta de l'ens ha evitat vincular l'acord amb JxCat a la institució amb la investidura de Pedro Sánchez: "Cada institució té una lògica diferent. Jo puc puc parlar per la Diputació de Barcelona i pels acords explicats", ha respost a preguntes dels periodistes. L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat tampoc ha volgut donar per fet un retorn a la sociovergència, tal com denunciava ERC aquesta setmana. "De mica en mica les coses es posen al seu lloc. Avui fem un pas, però no sabem fins on anirà", ha dit, destacant, això sí, que amb el pacte entre socialistes i postconvergents s'ha fet un "pas important".

ERC, sobre el pacte PSC-JxCat: "Pels seus fets els coneixereu"

Després de l'elecció de la presidenta, Esquerra ha carregat contra l'acord sociovergent que els deixa fora del govern de la Diputació. El diputat republicà Dionís Guiteras ha promès oposició: "El pacte és just i democràtic, i tothom fa el que creu que ha de fer", ha arrencat, però ha afegit que l'aliança dels de Puigdemont amb els socialistes en lloc dels republicans evita que es puguin tirar endavant des de la institució "els anhels de democràcia i de llibertat que vol i impulsa el poble".

"No pateixin, no crec que aquesta institució estigui al servei d'aventures", ha dit als comuns, Cs i el PP, que han demanat que no se supediti la Diputació al Procés. I encara ha llançat un altre dard en forma de missatge a la gent a qui li "sobta" l'acord de JxCat i el PSC: "Pels seus fets els coneixereu".

Dionis Guiteras i Núria Marín, al ple de constitució de la Diputació de Barcelona

A diferència d'Esquerra, JxCat ha optat pel perfil baix. L'encarregat d'intervenir ha estat Joan Carles Garcia, alcalde de Tordera, en lloc de dirigents amb més visibilitat a la formació, que també són diputats provincials, com els regidors de Barcelona Neus Munté i Ferran Mascarell o l'exalcaldessa a Sant Cugat desbancada per Esquerra, el PSC i la CUP, Carmela Fortuny. Garcia ha fet un discurs reivindicant la gestió de la Diputació i el seu rol des de Prat de la Riba fins a Marc Castells, l'alcalde d'Igualada, que fins ara pilotava l'organisme supramunicipal.

Garcia ha obviat la crisi dels darrers dies amb els republicans, a qui no s'ha referit en cap moment al llarg del seu discurs. "Aquesta és una institució principalment de gestió, que ha fet créixer els municipis dotant-los de serveis de qualitat. Hem de seguir", ha dit l'alcalde. Només s'ha referit al Procés al final: ha acabat el seu discurs amb una referència a l'exconseller Quim Forn, que en l'anterior mandat també va ser diputat provincial, i ha reclamat la llibertat dels presos.

Al seu torn, la diputada des comuns Laura Pérez també ha reclamat la "lliure absolució" dels presos, però ha deixat clar que no acceptaran "el fals dilema entre país i esquerres". "S'ha acabat el temps de les grans majories i hem d'aprendre posar-nos d'acord", ha dit. Pérez, en aquest sentit, no s'ha estat de retreure a JxCat que haguessin criticat Ada Colau per pactar amb el PSC a Barcelona però aliar-se amb els socialistes a la Diputació. La representant dels comuns ha demanat que no es traslladi la "confrontació" del Procés a l'organisme supramunicipal, lamentant que l'ens hagi tingut darrerament més atenció mediàtica que mai per la "política d'aliances". "M'agradaria que fóssim als mitjans per infraestructures, polítiques socials, culturals o feministes", ha dit.

Cs i el PP acusen el PSC d'impulsar Puigdemont i l'acusen de pactes "ocults"

El diputat popular Xavier García Albiol ha volgut expressar la seva preocupació pel fet que Núria Marín (PSC) s'hagi convertit en presidenta de la Diputació de Barcelona amb els vots de JxCat. "Ens preocupa enormement", li ha dit, recordant-li que no hi ha una "majoria" de diputats independentistes a la Diputació i retraient-li que no explorés una "alternativa" amb les forces no independentistes per accedir al càrrec. Albiol ha dit que l'aliança amb els postconvergents porta el "risc" que Carles Puigdemont vulgui utilitzar la Diputació per impulsar el Procés i ha advertit que si això passa els socialistes en seran els "principals responsables".

Per la seva banda, el representant de Cs, Salvador Tovar, ha denunciat que en l'anterior mandat, sota la batuta de CiU, es va utilitzar la Diputació amb fins "partidistes": "Vostè va de la mà del partit de Torra i Puigdemont, de l'independentisme més bel·ligerant", ha criticat Tovar dirigint-se a Marín. Cs ha dit que no sap si el pacte respon a la "vella política" de repartiment de càrrecs o l'acord amaga clàusules "ocultes" com "indults" als presos polítics. "Ens preguntem si es posarà ara la Diputació al servei dels interessos independentistes", ha afirmat Tovar: "Què faran si tornen a la unilateralitat Torra i Puigdemont?", ha afegit. El de Cs, però, ha acabat la seva intervenció estenent la mà a Núria Marín per si vol canviar la política pactes al llarg dels propers quatre anys.

Des de Parlament, la diputada Lorena Roldán ha afirmat que el pacte a la Diputació és l'"avantsala" del que es veurà al govern d'Espanya. "És el pacte de la vergonya", ha dit la cara visible del partit taronja, acusant els socialistes d'acumular una "llarga llistà d'infàmies". "Sempre que té l'oportunitat, el PSOE de Pedro Sánchez tria els nacionalistes", ha asseverat Roldán –informa Anna Mascaró.

Pilar Díaz, diputada del PSC i alcaldessa d'Esplugues de Llobregat, ha reivindicat el pacte amb JxCat, a qui li ha agraït el suport, i ha negat que l'acord inclogui clàusules ocultes, com ha denunciat Ciutadans. "És un pacte fet amb llums i taquígrafs i al servei dels ciutadans", s'ha reafirmat. En una roda de premsa posterior al ple, Marín ha replicat a Cs i PP que "la institució treballarà per als 311 ajuntaments" i que intentarà que "tothom se senti còmode quan miri a la Diputació": "Posarem al centre les prioritats dels ciutadans i estarem al servei de tots", ha insistit.

2949d597-c89a-4ef1-a77b-38e49572e363 (1)

Paluzie titlla d'"incoherent" amb la unitat independentista l'acord JxCat-PSC

El ple ha començat amb la constitució de la mesa d'edat, que ha presidit el diputat provincial de Cs i exsocialista Celestino Corbacho com a representant més gran, i Maria Sayavera, d'Esquerra, com a diputada provincial més jove. A partir d'aquí tots els membres de la Diputació han estat cridats a prendre possessió jurant o prometent acatament a la Constitució. En el cas dels diputats provincials d'Esquerra, han promès per "imperatiu legal", afegint que "treballaran per assolir la República Catalana, l'absolució dels presos polítics i el retorn dels exiliats". Pel que fa als representants de JxCat, també han promès el càrrec "per imperatiu legal" i s'han compromès a "ser fidels al mandat democràtic del poble de Catalunya" i a "la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats".

Mentrestant, a fora, a les portes de l'edifici de la rambla de Catalunya amb la Diagonal, s'hi manifestaven des de les onze de matí un centenar de persones convocades per l'ANC que reclamaven que s'aturin els pactes amb les forces polítiques del 155. "Esquerra i PDECat, la paciència s'ha acabat", "unitat" o "Núria Marín no" són les consignes que més han sonat.

WhatsApp Image 2019-07-11 at 12.01.12

En declaracions als mitjans de comunicació, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha qualificat de "greu" el pacte entre el PSC i JxCat i ha deixat clar que és "absolutament incoherent" amb "refer el consens" i la "unitat" entre partits per "avançar cap a la independència".

Les crítiques de Paluzie no han acabat aquí. "Si fa dos anys, a la gent que defensava a les escoles de l'1-O a l'Hospitalet, li diuen que un partit independentista podria estar votant l'alcaldessa de la ciutat com a presidenta de la Diputació, no s'ho creurien", ha lamentat en declaracions a les portes de l'ens supramunicipal.

stats