Marta Rovira arriba a Catalunya després de sis anys d'exili: "Som aquí per acabar el que vam començar"
La dirigent republicana ha tornat de Suïssa amb Ruben Wagensberg, Oleguer Serra, Josep Campmajó i Jesús Rodríguez
Cantallops (Alt Empordà)A les set del matí, Marta Rovira, Ruben Wagensberg, Oleguer Serra, Jesús Rodríguez i Josep Campmajó es reunien a Salses, a la Catalunya Nord, després d'hores de carretera per continuar conjuntament l'últim tram abans de creuar la frontera. Ja havien fet nit a la Catalunya Nord i, pocs minuts després de les vuit del matí, tots cinc la travessaven sense ser detinguts a la frontera espanyola, i posaven els peus al Principat per primer cop després d'emprendre el camí de l'exili suís. Al petit municipi de Cantallops (Alt Empordà), han rebut la càlida benvinguda d'unes tres-centes persones que s'han aplegat en aquest petit poble empordanès. "Estem molt feliços de poder tornar a ser a casa", deia la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que s'ha abraçat, entre llàgrimes, amb les amigues que van constituir el grup de suport de Free Rovira i, després, amb Oriol Junqueras, amb qui ara manté una pugna oberta dins d'ERC. "Hem guanyat, això d'avui és una victòria i ho hem de celebrar", ha afegit Rovira.
A Salses, l'independentisme s'ha fet la primera fotografia d'unitat amb els cinc exiliats. Els ha rebut, entre d'altres, Lluís Puig, exiliat a la Catalunya Nord que no ha pogut creuar encara la frontera amb ells. El petit poblet de Cantallops ha acollit el pelegrinatge de desenes d'independentistes que ja abans de les vuit del matí agafaven lloc a la plaça que havia de rebre els cinc exiliats. Maria Balasch, del Free Rovira, admetia a l'ARA que els nervis havien durat tota la setmana. "És la setmana que més feliç he vist la Marta", deia abans d'abraçar la secretària general del partit. Entre la munió de persones que s'anaven aplegant, hi havia la mare de Ruben Wagensberg, que parlava per primera vegada amb Oriol Junqueras.
A mesura que s'acostaven les nou del matí, el formigueig de persones anava a més. A banda de diversos representants d'ERC, com la secretària general adjunta, Marta Vilalta, o el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, també han volgut rebre els cinc exiliats representants de Junts com Jordi Turull, que també els ha esperat a Salses, Josep Rius i Salvador Vergés, i de la CUP, com Eulàlia Reguant, Carles Riera i Dani Cornellà. Dels comuns hi havia el portaveu al Parlament, David Cid. D'Òmnium, a banda del president, Xavier Antich, també hi havia David Fernàndez com a membre de la junta; per part de l'ANC, el seu president, Lluís Llach. El president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, no ha estat a Cantallops per motius d'agenda, però sí que l'ha acompanyat a la tarda en la seva arribada a la seu d'Esquerra.
Rovira, Wagensberg, Serra, Rodríguez i Campmajó han arribat al costat de la resta d'investigats pel cas Tsunami: Marta Molina, Xavier Vendrell i Oriol Soler. Tots han pujat a l'escenari improvisat de la plaça Jardins de la Rectoria Vella, on han agraït les mostres de suport dels que s'havien desplaçat fins a Cantallops, però també dels que els havien ajudat en la seva etapa a l'exili. "Catalunya és terra d'exili, però també un país d'acollida on arriba gent de tot el món", ha destacat Wagensberg. Rodríguez ha posat en relleu els "llaços" que han teixit aquests mesos d'exili i ha demanat mantenir la "unitat antirepressiva". "Aquesta lluita seguirà", ha continuat Oleguer Serra. Campmajó també s'ha afegit a aquesta crida i ha tingut un record per a Carles Puigdemont.
Rovira, al seu torn, ha carregat contra la judicialització del conflicte català i s'ha preguntat: "Em veieu cara de terrorista?", ha dit en referència a la causa de Tsunami. La dirigent republicana ha celebrat que l'estat espanyol hagi "perdut" amb el seu retorn a Catalunya i ha avisat: "Hem vingut aquí per acabar la feina que hem deixat a mitges, recomençar, reunir el moviment independentista [...] Som aquí per acabar el que vam començar".
L'acte ha acabat amb el cant d'Els segadors, amb una ruixada de cava i amb xocolata desfeta per a tothom. A partir d'aquest moment, els cinc dirigents i activistes han continuat el seu camí cap a casa. Rovira ha passat per Vic (la seva ciutat natal) i a la tarda ha participat en l'executiva i el consell nacional que ERC reuneix per dirimir les responsabilitats pel cas dels cartells dels Maragall destapat per l'ARA. En l'acte de Cantallops, precisament, també hi era Sergi Sabrià, qui va dimitir la setmana passada com a viceconseller del Govern arran d'aquest cas i que aquest divendres s'ha abraçat amb Rovira.
L'acte de benvinguda d'Òmnium
D'altra banda, els exiliats també han tingut una rebuda a la capital del país, en un acte organitzat per Òmnium davant la seva seu amb el lema Protestarem sempre que calgui, en què han assistit uns pocs centenars de persones. Rovira s'hi ha absentat, però hi han estat presents els fins ara exiliats Serra, Wagensberg, Campmajó i Rodríguez, així com la resta d'investigats, Vendrell, Molina i Soler. L'acte, ple d'emoció, ha comptat amb una celebració contundent del president d'Òmnium: "Què collons terrorisme, és un dret fonamental i avui aquesta batalla també s'ha guanyat", ha etzibat Antich. Totes les intervencions han subratllat la "victòria col·lectiva" i que cal continuar la lluita independentista per "acabar la feina", tot i que també han recordat que els CDR de l'operació Judes i els exiliats Puigdemont, Comín i Puig encara estan en el punt de mira. Per posar el punt final a la convocatòria, Antich ha llançat un darrer avís a Espanya: "Seguim", ha etzibat, després de recordar que no han "claudicat" en res.
A la tarda també s'ha organitzat un acte de benvinguda a la capital catalana per a Jesús Rodríguez en particular i, a Girona, per a Campmajó.
Sis anys d'exili de Rovira
El sobreseïment de la causa de Tsunami Democràtic de l'Audiència Nacional i del Tribunal Suprem va aplanar el terreny de la tornada de l'exili que tots cinc havien emprès feia uns mesos i, en el cas de Marta Rovira, des de feia sis anys. La secretària general va marxar a viure a Ginebra el 23 de març del 2018 quan la van acusar d'un delicte de rebel·lió en el marc de la causa de l'1-O. Wagensberg va seguir els passos de Rovira al mes de gener, quan el jutge Manuel García-Castellón va reactivar la causa. Al mes d'abril era Oleguer Serra qui anunciava que feia ja sis mesos que vivia a Ginebra, mentre que Rodríguez i Campmajó van desplaçar-se a la ciutat helvètica en aquell moment.
La investidura d'Illa
El retorn de Rovira coincideix, a més, amb una etapa decisiva en les negociacions entre ERC i el PSC per a la investidura d'Illa. Tot i que la dirigent republicana ha assegurat que torna de l'exili per culminar la independència de Catalunya, a curt termini el seu partit ha de decidir si investeix el candidat socialista. Ella és la negociadora principal de la part republicana, que des de fa dies explica que s'està avançant a bon ritme amb el PSC. Des de la cimera de l'OTAN a Washington, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha desvinculat el retorn de Rovira de les negociacions i ha assenyalat que el retorn dels exiliats és fruit de la voluntat del seu govern de mirar endavant i no enrere, en referència a la llei d'amnistia –tot i que no s'hagi aplicat directament en el cas de Tsunami–, els indults i la reforma del Codi Penal.
A posteriori, i davant del Consell Nacional d'ERC, Rovira ha tornat a defensar el concert econòmic per investir Salvador Illa: "Pot ser un espai de sobirania que faci que estiguem més preparats per avançar". La secretària general dels republicans ha insistit que amb el concert econòmic pot aplanar el terreny per un referèndum. "Si tenim més sobirania, arribarem abans a la República", ha assegurat. Rovira ha afirmat que ERC no ha renunciat al referèndum, però que cal tornar a "liderar espais a favor del referèndum".