Marta Rovira va demanar activar la B d'Esquerra després del cas dels cartells

La secretària general va defensar que s'aprofités la campanya contra els Maragall per arrencar "uns vots de solidaritat" quan encara no sabia que els cartells venien d'ERC

ARA
2 min
Marta Rovira en una imatge
a la sala de premsa d’ERC.

Barcelona"D'estructura B, ERC no en té. No hi ha estructures paral·leles. Les campanyes d'activisme ERC les fa des de l'àmbit de la direcció", deia Marta Rovira poc després que l’ARA destapés que els cartells denigrants contra els Maragall havien sortit de les files d’Esquerra i que això s’havia orquestrat a través d’una estructura a l’ombra. Ara, El Matí de Catalunya Ràdio ha revelat que la secretària general dels republicans no només en coneixia l’existència, sinó que, a més, va demanar activar-la el gener del 2024, gairebé un any després de l'afer dels cartells i quan ja sabia que havien sortit des d'aquesta estructura. El partit només va engegar l'auditoria interna i va expedientar els suposats responsables del cas quan l'ARA el va fer públic aquest juliol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El 27 de gener del 2024, data en què la direcció dels republicans ja estava assabentada que la B era la responsable del cas dels cartells, Rovira va demanar tornar-la a activar arran d’una entrevista a un membre de Junts que no li va agradar. "Com estem de la campanya B?", preguntava Rovira, en una conversa en un xat a la qual ha accedit El Matí de Catalunya Ràdio. "Algú tenim", li va contestar l’exdirigent d'ERC Sergi Sabrià referint-se als membres de la B, que continuaven treballant per al partit presentant factures a una empresa afí a la formació, tal com va explicar l'ARA quan va destapar el cas.

El Matí de Catalunya Ràdio també ha tingut accés a les converses que dirigents d’Esquerra van mantenir en un xat grupal quan un responsable del partit va informar-los de l’existència dels cartells abans que la premsa se'n fes ressò. Rovira va ser la primera a reaccionar: "És una campanya tan agressiva que, si la denunciem, potser arranquem uns vots de solidaritat", va comentar la secretària general, mentre altres dirigents es feien creus sobre el tema. Al grup es va debatre què s’havia de fer davant de l'assumpte dels cartells i si s’havia de fer servir políticament per afavorir el candidat.

"Un atac personal"

A preguntes de l'emissora, Rovira ha declinat donar explicacions sobre tots aquests fets i el partit ha argumentat que són converses privades. Segons la portaveu del partit, Marta Vilalta, però, en les pròximes hores Rovira es pronunciarà sobre aquesta qüestió per "defensar-se d'un atac personal". Vilalta ha dit que les converses fetes públiques aquest dilluns no aporten cap informació nova: "Són converses privades que no s'havien d'utilitzar per fer mal a persones i projectes. I menys en el marc d'un procés congressual i, això, malgrat tot, explica massa coses".

Esquerra encara no ha resolt la investigació interna oberta al mes de juliol que va expedientar quatre persones. En principi s'havia d'haver resolt a principis del mes d'agost, però a hores d'ara encara està pendent que la comissió de garanties confirmi les sancions. "Vam demanar la màxima celeritat", ha dit Vilalta en roda de premsa. Sobre si aquesta investigació s'hauria d'ampliar a tota l'estructura B, la portaveu ha assegurat que el partit ja ha fet totes les investigacions "necessàries per aclarir els fets".

stats