En directe
12/07/2024

Antich (Òmnium): "Què collons terrorisme? És un dret fonamental i aquesta batalla s'ha guanyat"

Segueix en directe tota l'actualitat del retorn dels exiliats

This browser does not support the video element.

Marta Rovira, sobre el seu futur polític: "No seré candidata de res i menys contra l'Oriol Junqueras"

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha participat aquest divendres a l'executiva i consell nacional del partit per primera vegada, després de sis anys, des de Barcelona. Després de fer un agraïment al partit pel suport durant la seva etapa a l'exili, ha parlat del seu futur polític després del congrés del 30 de novembre. Rovira ha dit que vol ser "útil" a l'organització fins al 30 de novembre, però que després no vol ser "candidata de res". "No seré candidata de res i menys contra l'Oriol Junqueras. Tampoc seré candidata a les eleccions al Parlament. Considero que haig de passar relleu a una nova secretaria general", ha afirmat.

Antich avisa Espanya: "Seguim"

Amb un senzill "seguim", el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha llançat un advertiment a Espanya, atès el compromís de continuar la lluita per aconseguir la independència. Un avís que han verbalitzat la resta dels fins ara exiliats i altres investigats pel cas Tsunami. En la seva intervenció ha recordat que la repressió "encara no s'ha acabat" perquè l'expresident Carles Puigdemont, l'exconseller Lluís Puig i l'eurodiputat Toni Comín encara es veuen forçats a viure a l'exili, a més del fet que no s'ha aplicat l'amnistia als CDR investigats per l'operació Judes, entre altres.

L'acte ha comptat amb diversos representants polítics i de la societat civil entre un públic d'uns pocs centenars de persones. Hi han assistit el secretari general i la presidenta de Junts, Jordi Turull i Laura Borràs, així com altres diputats de la formació; l'expresident d'Òmnium Jordi Cuixart; el president de l'ANC, Lluís Llach; diputats de la CUP com Laure Vega i l'exrepresentant Eulàlia Reguant, entre altres.

Soler destaca la importància d'Òmnium i Vendrell la necessitat de deixar d'insultar altres independentistes

L'empresari Oriol Soler, fins ara investigat pel cas Tsunami, ha posat l'accent en la rellevància d'Òmnium Cultural per al moviment independentista i lluitar contra la repressió, així com per al país en general. "Òmnium és molt important", ha volgut subratllar en la seva intervenció. Per la seva banda, l'exconseller Xavier Vendrell ha defensat que les estratègies diferents entre els partits independentistes "són complementàries". "Aquí no hi ha cap traïdor, s'han acabat els insults entre companys amb el mateix objectiu", ha reblat, i ha afegit que així el moviment podrà "avançar". D'altra banda, ha explicat que es veu forçat a treballar a Colòmbia en el marc d'un "exili econòmic" davant la impossibilitat de fer-ho al Principat.

Campmajó i Molina es comprometen a "acabar la feina" del Procés

En el retorn de l'empresari gironí Josep Campmajó de l'exili arran de l'arxivament del cas Tsunami s'ha comminat a "acabar la feina", de la mateixa manera que la republicana Marta Molina, el recurs de la qual ha facilitat que la causa hagi decaigut. La continuació de la lluita ha estat un compromís de tots els fins ara investigats per Tsunami Democràtic.

El periodista Jesús Rodríguez es compromet a continuar investigant "la guerra bruta de les clavegueres"

El periodista Jesús Rodríguez s'ha compromès en el seu retorn de l'exili a "seguir investigant la guerra bruta que s'amaga a les clavegueres" de l'Estat. "Vivim sota una mena de dictadura judicial disfressada de democràcia i això es veu molt més bé des de fora", ha recalcat.

Wagensberg combat el feixisme en la seva arribada: "Catalunya ha de ser terra d'acollida"

El diputat d'ERC Ruben Wagensberg ha celebrat el retorn de l'exili posant l'accent en la xarxa de solidaritat que ha pogut viure a Suïssa en contra de la repressió rebuda i n'ha conclòs un "aprenentatge": "Catalunya ha de ser terra d'acollida", ha reblat, un compromís que sempre ha tingut i que pren rellevància ara per la voluntat d'anar en contra del feixisme, amb la irrupció de forces d'extrema dreta xenòfobes.

Oleguer Serra: "Tornar acompanyat així és una demostració de la força del moviment"

El vicepresident d'Òmnium i fins ara exiliat arran del cas Tsunami, Oleguer Serra, ha recalcat que "tornar acompanyat així és una demostració de la força del moviment" independentista. Visiblement emocionat, ha agraït l'acompanyament rebut.

Antich: "Què collons terrorisme, és un dret fonamental i aquesta batalla s'ha guanyat"

El president d'Òmnium, Xavier Antich, ha esclatat d'alegria en el seu discurs de recepció dels exiliats. "Què collons terrorisme, és un dret fonamental, avui aquesta batalla també s'ha guanyat", ha etzibat. En aquest sentit, ha reiterat que no han de deixar perdre "el retorn de l'alegria pel retorn de l'exili i per l'arxivament de la causa".

Així, ha demanat "posar en valor la determinació a l'hora d'encarar-se amb la podridura de l'Audiència Nacional no claudicant en res i guanyant-los".

"És una victòria col·lectiva", ha dit, tot i que "no completa, perquè hi ha gent perseguida com la tropa de companys del cas Judes", en referència als CDR acusats de terrorisme. "La lluita continua, però és victòria i la victòria celebrem-la", ha conclòs.

"Protestarem sempre que calgui", el lema de la rebuda als exiliats

Amb el lema "Protestarem sempre que calgui", Òmnium ha donat la benvinguda als exiliats des de l'exterior de la seva seu, acompanyats de nombrosos polítics. El president de l'entitat, Xavier Antich, els ha fet una forta abraçada, en un acte en què hi era present entre el públic el president de l'ANC, Lluís Llach.

L'arribada dels exiliats a l'acte d'Òmnium, ple d'emoció

This browser does not support the video element.

L'arribada dels exiliats a l'acte d'Òmnium ha sigut amb una emotiva abraçada amb el president de l'entitat, Xavier Antich. Hi han assistit Ruben Wagensberg, Oleguer Serra, Jesús Rodríguez i Josep Campmajó, acompanyats de Marta Molina, Oriol Soler i Xavier Vendrell.

Puigdemont: "S'acaba una injustícia"

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha celebrat el retorn dels exiliats de Suïssa. "S'acaba una injustícia", ha dit a través d'X. El candidat de Junts a presidir la Generalitat també ha dit que "amb exiliats, empresonats i perseguits no es pot fer política en igualtat de condicions", i que mentre això duri no existirà cap normalitat.

Aragonès celebra el retorn de Rovira i Wagensberg: "Avui és un dia d'alegria"

El president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, ha celebrat el retorn de la secretària general d'ERC, Marta Rovira; del diputat d'ERC al Parlament Ruben Wagensberg; del vicepresident d'Òmnium, Oleguer Serra; del periodista de La Directa Jesús Rodríguez i de l'activista Josep Campmajó: "Avui és un dia d'alegria". Ho ha dit aquest divendres al Port de Barcelona. "Crec que el país sencer veu com es recupera una part de la justícia que havia estat arrabassada", ha afegit.

12 Jul 2024
Judicialització del Procés

Marta Rovira arriba a Catalunya després de sis anys d'exili: "Som aquí per acabar el que vam començar"

Mireia Esteve

Finalitza l'acte a Cantallops. Aquesta primera aturada en territori català acaba amb diferents moments a destacar. Per una banda, Rovira s'ha retrobat amb una abraçada tant amb Oriol Junqueras com amb Sergi Sabrià. A més, la secretària general d'Esquerra, durant el seu discurs ha assegurat que "fa massa temps que Catalunya no celebra res" i ha proclamat que han tornat "per acabar la feina" que van deixar "a mitges".

Ara els exiliats es dirigiran cap a Barcelona, on Òmnium també ha preparat un acte.

Rovira: "Hem tornat per acabar la feina que vam deixar a mitges"

La secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, ha aprofitat la seva intervenció per donar les gràcies a tothom qui la acompanyada durant el seu temps a Suïssa. A Ginebra, ha explicat, els han "escoltat" i els han "ajudat". "Allà on els drets humans tenen cabuda, ens escolten", ha dit. També ha demanat celebrar aquesta "victòria". "Fa massa dies que l'independentisme no celebra res", ha proclamat. Rovira també ha aprofitat per denunciar que se'ls hagi acusat de terrorisme: "Som demòcrates".

La secretària general també ha volgut deixar clar que han tornat de l'exili "més convençudes que mai". "Hem tornat per acabar la feina que vam deixar a mitges", ha proclamat.

Comencen els parlaments a Cantallops. Oleguer Serra, vicepresident d'Òmnium Cultural, ha estat el segon a agafar la paraula. Abans ho ha fet el periodista Jesús Rodríguez. Després d'agrair a tota la gent que els ha fet costat durant tot aquest temps, Serra ha assegurat que l'exili "ha estat una gran victòria, una victòria de país". A més, ha dit que "la lluita ha de seguir".

Un altre dels retrobaments més esperats era el de Marta Rovira i Sergi Sabrià, que la setmana passada va anunciar que deixava el seu càrrec al govern després de veure's esquitxat pel cas dels cartells contra els Maragall i l'estructura paral·lela a Esquerra. Fins poques hores abans de la seva dimissió, Rovira sempre l'havia defensat. També s'han fet una sentida abraçada. Sabrià era una de les persones de màxima confiança de la secretària general d'ERC.

This browser does not support the video element.

Una de les imatges del matí, de moment, és l'abraçada entre Marta Rovira i Oriol Junqueras. Les dues cares encarnen la disputa interna del partit, que durant aquestes últimes setmanes s'ha intensificat.

This browser does not support the video element.

Els exiliats arriben a la plaça de Cantallops on està previst l'acte d'unitat pel seu retorn. Han estat rebuts entre crits d'"independència" i aplaudiments. A l'arribada, s'ha pogut veure una Marta Rovira emocionada, que no ha dubtat a abraçar-se amb Oriol Junqueras.

Oleguer Serra ha travessat la frontera amb Xavier Antich i l’advocat Benet Salellas per si de cas la policia els detenia. Els exiliats han deixat enrere França al voltant de les 8.25 hores d'aquest matí.