Marta Rovira i Pere Aragonès firmen el manifest que aposta per rellevar Junqueras

La secretària general assegura que ja té "al cap" el candidat d'ERC en cas de repetició electoral

4 min
Marta Rovira, Ruben Wagensberg, Pere Aragonès i Oriol Junqueras aquest diumenge a Ginebra

BarcelonaEl manifest que uns 300 militants d'ERC van llançar dilluns –ara en són més de 700– reclamava una "renovació general de la cúpula dirigent" del partit i, per tant, el relleu també d'Oriol Junqueras, l'únic que ha mostrat la seva intenció de presentar-se a la reelecció. El text no portava la firma de la secretària general dels republicans, Marta Rovira, però subscrivia la tesi que ella havia defensat en les últimes setmanes: un canvi de cares al capdavant d'ERC. Dos dies després, la dirigent republicana ha explicat públicament que comparteix el contingut del text. "Si hi volen posar el meu nom, com a militant de base, no com a secretària general, que l'hi posin", ha afirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio. Des d'aquest dimecres al matí, el nom de Rovira ja apareix en el llistat de firmes a favor d'aquest manifest, entre les quals també s'hi ha afegit finalment la del president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, a més de la consellera d'Economia, Natàlia Mas, i la del president del consell nacional i del grup parlamentari d'ERC al Parlament, Josep Maria Jové.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A priori, Marta Rovira no ha volgut valorar la intenció de Junqueras de presentar-se a la reelecció com a president d'ERC: "No confrontem persones perquè això no va de confrontar persones". Ara bé, després sí que ha admès que manté discrepàncies amb Junqueras sobre què han de fer tots dos "com a militants a l'organització". Rovira ja va anunciar que no es presentaria a la reelecció a la secretaria general en el congrés del 30 de novembre i va demanar un relleu al capdavant d'ERC. Un camí que no comparteix Oriol Junqueras, que ha anunciat que vol aconseguir l'aval de la militància per tornar-se a presentar. "La seva decisió és legítima. És una discrepància d'opinió; no hi ha cap crisi. Són decisions polítiques personals", ha explicat l'ara número 1 d'Esquerra.

De fet, de la mateixa manera que Junqueras va assegurar que Marta Rovira seria una "bona candidata" en cas de repetició electoral, la secretària general també ha afirmat que "tant de bo" Junqueras s'hi pogués presentar: "Voldria dir que la llei d'amnistia ha tingut efecte en l'agenda antirepressiva [...]. Que recuperi els drets civils i polítics que no hauria d'haver perdut mai".

Junqueras veu "possible" que el manifest li assenyali la sortida

Ni Oriol Junqueras ni ningú del seu entorn han firmat el manifest, però l'expresident d'ERC assegura que comparteix "pràcticament" tot el que s'hi diu. Sobretot quan es parla d'un projecte "coral, transversal, que hi hagi molta gent", ha afirmat en una entrevista a RAC1. ¿Considera, però, que el text li assenyala la porta de sortida? "Em sembla que els mitjans ho han interpretat així, i és possible que almenys en part així sigui –ha contestat Junqueras–. L'opinió que jo tingui és poc rellevant, sobre si em sento interpel·lat o no".

Junqueras ha assegurat que vol que tota la militància d'ERC, també els signants del manifest, tingui un "paper rellevant" al partit. Igual que Rovira, l'exlíder republicà també ha subratllat que seria un "error" que la crisi interna d'ERC es convertís en un "debat personal, personalista, de noms", tot i admetre una "discrepància d'opinió" amb qui va ser la seva número 2. Sigui com sigui, l'expresident ha lamentat que el debat intern d'ERC es faci a través dels mitjans de comunicació, en un dard dirigit als promotors del manifest: "Els draps, siguin nets o bruts, millor rentar-los i estendre'ls dins de casa".

"Ja tinc el candidat d'ERC al cap"

En plena convulsió interna, Esquerra haurà de prendre una decisió sobre la investidura. El partit tot just ha començat a fer les primeres reunions tant amb el PSC com amb Junts per a la investidura del pròxim president de la Generalitat. De fet, en les últimes setmanes, per intentar espolsar-se la pressió de tenir la clau de la investidura, el partit ha anat repetint que no li fa "por" anar a una repetició electoral i ha intentat posar la pilota a la teulada del PSC i de Junts. Aquest dimecres Rovira ha anat encara un pas més enllà i ha assegurat que té el candidat pensat si Catalunya torna a votar a la tardor: "El tinc al cap i ara no el diré". Una de les qüestions que hauria de resoldre Esquerra és qui presentaria en cas de repetició electoral: Pere Aragonès va anunciar que abandonava la primera línia política després de la desfeta del 12-M i el partit està immers en una pugna interna pel lideratge de la formació.

"És la meva feina, tenir-ne al cap", ha afegit Marta Rovira sobre els noms que podrien liderar una candidatura d'ERC. Pensa en un home o en una dona? Rovira no s'ha volgut mullar i ha parlat de "persona candidata". D'aquesta manera, la dirigent republicana també ha tancat la porta a una llista conjunta amb Junts i ha acusat el partit de Carles Puigdemont de parlar de com anar a unes pròximes eleccions i no de "com evitar-les". "Si anem a repetició, ERC farà d'ERC", ha apuntat Rovira, que ha afegit "Estem preparats per anar-hi". Aquesta setmana s'ha publicat la primera enquesta –feta per Electomania i publicada a Crónica Global– sobre com quedaria l'arc parlamentari en cas de repetició electoral: ERC recularia quatre escons i el PP li podria fer el sorpasso en percentatge de vot.

La secretària general, això sí, ha volgut tornar a treure a ERC la pressió d'encaminar Catalunya a una repetició electoral i, en aquest sentit, ha reiterat que els republicans no cediran en la seva exigència del concert econòmic. "Que es moguin els altres. ERC no es mourà si això implica un mal acord per a les necessitats del país", ha avisat Rovira. La dirigent republicana ha admès que ja no accepten "declaracions d'intencions" per part dels socialistes: "Ens hem refiat massa del PSOE i del PSC". Exigeixen, així, que compleixin els acords. "A mesura que es compleixin, donarem més crèdit per arribar a més acords".

stats