Política19/02/2018

Pablo Llarena deixa Marta Rovira en llibertat sota fiança de 60.000 euros

Marta Pascal acaba la seva declaració sense que les acusacions demanin mesures cautelars

Ot Serra / Dani Sánchez Ugart
i Ot Serra / Dani Sánchez Ugart

MadridPablo Llarena deixa Marta Rovira en llibertat sota una fiança de 60.000 euros, tal com li ha exigit la fiscalia -que no havia concretat la xifra- en la vista celebrada després del seu interrogatori aquest dilluns al Tribunal Suprem. L'acusació popular en la causa per rebel·lió, representada pel partit d'extrema dreta Vox, de la seva banda, havia sol·licitat presó sense fiança. Segons fonts de Vox presents a l'interrogatori, el jutge emetrà dimarts la resolució per escrit amb els fonaments i concretarà el termini de pagament de la fiança. Uns diners que sortiran de la caixa de solidaritat de les entitats independentistes. Rovira, doncs, afronta unes mesures cautelars com les dels membres de la mesa que van declarar el 9 de novembre, que van tornar a casa després de declarar i van tenir una setmana per pagar 25.000 euros. Forcadell, però, va haver de passar una nit a la presó abans de dipositar 150.000 euros.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la sortida del tribunal, Rovira ha afirmat que durant la sessió ha "defensat els drets dels diputats a expressar el dret a vot al Parlament". "Hem defensat que podem expressar les opinions dels ciutadans de Catalunya, en virtut de les normes democràtiques", ha assenyalat en declaracions als mitjans. En l'interrogatori, la republicana ha respost les preguntes de la fiscalia i del magistrat. En canvi, no ha contestat a l'acusació popular. Segons fonts presents a la sessió, Rovira ha explicat que l'1 d'octubre al migdia es va mostrar partidària de suspendre el referèndum, però que no va rebre cap suport en aquest sentit. Segons ha dit al jutge, Carles Puigdemont va argumentar que si es desconvocava es podrien produir més enfrontaments. Sobre l'1-O, ha exposat al jutge que tenia com a objectiu forçar un referèndum pactat amb el govern espanyol.

Cargando
No hay anuncios

A més, la líder republicana ha negat l'existència d'un comitè estratègic i s'ha desvinculat de les anotacions a l'agenda de Josep Maria Jové, que ha circumscrit a les "percepcions" personals de l'ex número 2 d'Oriol Junqueras. La republicana ha asseverat que va signar el full de ruta independentista el març de 2015 i que va intentar assistir a totes les reunions a les quals Carles Puigdemont la va convocar, però ha negat ser ponent de la llei de transitorietat. A més, ha apuntat que la DUI va ser una declaració "política sense efectes jurídics" que servia per posar fi a la legislatura. Rovira també ha confirmat haver viatjat a Brussel·les després de les eleccions del 21 de desembre per abordar qüestions de la constitució del Parlament, per bé que això no ha estat un motiu per apuntar a un possible risc de fuga. Segons ha fet saber al magistrat, no participa del nucli que negocia la investidura ni la configuració del nou Govern.

Un cop acabada la vista de Rovira, ha començat la declaració de la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, a les 12.25 h, que ha durat menys d'una hora. Pascal ha sortit del tribunal sense mesures cautelars i ha marxat entre aplaudiments de la comitiva sobiranista. En l'interrogatori, ha contestat les preguntes de totes les parts i també ha subratllat que la DUI va ser una declaració "política".

Cargando
No hay anuncios

Suport incondicional

Una vegada més, a les portes del Tribunal Suprem fan acte de presència una llarga llista de representants de les forces sobiranistes: ERC, PDECat i JxCat, la CUP, Demòcrates, En Comú Podem, Bildu i PNB i l'Associació Catalana de Municipis. La republicana ha arribat al Suprem cap a dos quarts de nou amb una àmplia delegació del sobiranisme, que ha acompanyat la seva entrada al tribunal amb crits de suport. Pascal, que ha arribat minuts abans de les 11, també ha estat rebuda enmig d'una gran ovació.

Cargando
No hay anuncios

Entre ells, Mireia Boya. "Som aquí per denunciar un judici polític contra tot un país", ha assegurat l'exdiputada de la CUP: "S'ha de respectar el mandat popular, la via no violenta mai pot ser delicte". El d'aquest dilluns és el primer dels tres dies en què l'independentisme té cita amb l'alt tribunal espanyol. Dimarts declaren Artur Mas i Neus Lloveras i dimecres hauria de comparèixer Anna Gabriel, per bé que l'exdiputada de la CUP ha marxat a Ginebra i està previst que anuncïi en les pròximes hores si assistirà o no al Suprem. Segons ha assegurat Boya, Gabriel explicarà demà la seva estratègia de defensa.

Entre els assistents també hi era Eduard Pujol (JxCat). "Esperem que Rovira i Pascal puguin dormir a casa", ha afirmat: "No entendríem que el dia acabés d'una altra manera". "Ja és prou insult ser aquí", ha sentenciat, "però davant d'aquesta mala estona, fem una crida al govern espanyol: amb la por no es resoldrà aquest conflicte".

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, Jordi Xuclà (PDECat) ha assegurat sobre la postura de Gabriel que "cada persona té la seva estratègia de defensa". "No crec que beneficiï ni perjudiqui si Gabriel no compareix", ha afirmat. Per la seva banda, el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha lamentat tornar a ser davant del Suprem però ha asseverat que hi ha "esperança" que Rovira surti en llibertat.

Xuclà també ha expressat el seu suport a Marta Pascal i s'ha referit a les declaracions que la coordinadora general del PDECat va fer dijous a 'La Vanguardia', quan va assegurar que "Catalunya necessita un Govern estable dins la legalitat": unes declaracions que han aixecat polèmica en els últimes dies. "És bo que hi hagi una certa coherència entre allò dit a fora i a dins –del Tribunal Suprem–", ha insistit Xuclà.

Cargando
No hay anuncios

Amb la mirada posada en la investidura

A les portes del Tribunal Suprem, els polítics concentrats contra la judicialització del Procés s'han tornat a referir a la investidura. "El nostre candidat és Carles Puigdemont i estem pendents que Junts per Catalunya (JxCat) i ERC es posin d'acord sobre com fer la investidura", ha assegurat Boya. Per la seva banda, Xuclà ha afirmat que existeixen "unes negociacions molt discretes entre els partits que formaran Govern".