La nova legislatura catalana

ERC reclama al PSC intensificar les negociacions si vol investir Illa

Marta Rovira va traslladar aquest missatge a Lluïsa Moret en la reunió que van mantenir dilluns a Barcelona

BarcelonaTres dies després de trepitjar Catalunya per primera vegada després de sis anys a l'exili, Marta Rovira va mantenir dilluns la primera reunió presencial amb el PSC per abordar la investidura de Salvador Illa. En concret, va ser amb la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, a la mateixa seu de la institució, tal com ha avançat Catalunya Ràdio i ha confirmat l'ARA. En la trobada, Rovira va demanar a Moret intensificar les converses si els socialistes volen el suport d'Esquerra per investir Salvador Illa, segons fonts coneixedores. Els republicans exigeixen tenir un preacord abans que acabi el mes de juliol per sotmetre'l a consulta de les bases. Si no, Rovira va avisar dilluns que s'aixecarien de la taula de negociació.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La secretària general d'ERC és qui pilota les converses amb els socialistes i, si fins ara ho feia des de Ginebra, on fins i tot es va desplaçar una delegació dels socialistes per negociar la mesa del Parlament, ara Rovira ho podrà fer ja de forma presencial. De fet, Moret, que és qui coordina les negociacions per la banda del PSC, ja va ser la persona que va encapçalar la comitiva del PSC que es va desplaçar fins a la ciutat helvètica. Amb Marta Rovira a Catalunya, les negociacions deixaran de tenir una pantalla pel mig i s'acceleraran en els pròxims dies. Esquerra no vol posar data a la consulta que hauria de fer a la militància abans que s'acabi aquest mes i el partit assegura que la pregunta i la data aniran en funció del contingut de les negociacions. De fet, el partit deixa la porta oberta a no convocar-la si no s'ha arribat a cap pacte amb els socialistes.

Cargando
No hay anuncios

La dirigent republicana deia dilluns en roda de premsa que no era tan optimista com la setmana passada sobre el ritme de les negociacions. L'escull continua sent el concert econòmic que exigeixen els republicans i que el PSC rebutja. En aquest sentit, fonts republicanes reiteren que no estan disposats a acceptar el consorci tributari que planteja el PSC, un organisme que ja està inclòs a l'Estatut però que no està desenvolupat. Esquerra, per tant, manté per ara la seva proposta de màxims: un finançament singular en què Catalunya tingui la clau de la caixa, però també que s'estableixi una quota de solidaritat.

A banda del finançament singular, els republicans també exigeixen avenços en qüestions com la llengua catalana, a més del compliment dels acords que el partit ja havia tancat amb el PSOE com, per exemple, la materialització del traspàs de Rodalies que tots dos van acordar en el marc de la investidura de Pedro Sánchez. En aquest sentit, les mateixes fonts expliquen que han posat sobre la taula del PSC aquesta última qüestió i han recordat que en aquesta negociació també hi intervenen verificadors internacionals que han de servir per fer complir aquests pactes.

Cargando
No hay anuncios

Recepció de Rovira al Parlament

Després dels diferents actes de benvinguda que es van organitzar durant tot el cap de setmana, dimarts Marta Rovira també va ser rebuda pel president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, i els consellers del Govern al Palau de la Generalitat. Aquest dijous ha sigut el president del Parlament, Josep Rull, qui ha preparat una recepció per a la dirigent republicana. A la cambra catalana Rovira també s'ha reunit amb diputats i exdiputats d'ERC. Aquest dimecres Rull també es va reunir amb el diputat d'ERC Ruben Wagensberg, que també va tornar de l'exili divendres passat. De fet, el parlamentari també ha acompanyat Rovira aquest dijous a la cambra catalana.

Cargando
No hay anuncios

Rull ha presentat l'exili de Rovira com un exemple "d'esperança i dignitat" i ha recordat la nit abans que la secretària general emprengués el camí cap a Ginebra. Va ser després del primer debat d'investidura que havia de servir per fer president Jordi Turull. L'endemà tant Rovira com Rull –al costat d'altres dirigents com el mateix Turull, Dolors Bassa i Carme Forcadell– estaven citats al Tribunal Suprem per revisar-los les mesures cautelars. Rull va ser empresonat i Rovira no es va presentar davant l'alt tribunal, sinó que va marxar a l'exili. "Vam haver de marxar, prendre decisions molt ràpides, veure si anàvem a l'exili i si podríem aguantar, si ens podríem quedar", ha explicat Rovira.

Cargando
No hay anuncios

La dirigent republicana assegura que la seva etapa a Ginebra l'ha ajudat a créixer políticament i que està "orgullosa de formar part de la cadena de l'exili" català. En aquest sentit, Rull ha afegit que l'exili no ha acabat i ha recordat que encara no poden tornar a Catalunya l'expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig. "Tenen una amenaça clara de ser detinguts i empresonats, ens hi hem de rebel·lar", ha afirmat el president del Parlament.