Marta Pascal trenca amb JxCat i deixa la seva acta de senadora
S’acomiada amb una carta crítica amb l’estratègia de Puigdemont
BarcelonaDos anys i mig després d'encarnar l'oposició interna a la via unilateral del govern Puigdemont. Un any i mig després de ser apartada de la direcció del PDECat. Mesos després d'involucrar-se en el grup de Poblet. Dies després de publicar un llibre en el qual deixa clar què pensa. Després de molt de temps navegant a la contra, Marta Pascal deixa de representar JxCat a les institucions.
La política vigatana ha explicat, en una entrevista a TV3, que renuncia a l'escó de senadora de designació autonòmica per la formació postconvergent. "La coherència i els principis són molt importants", ha destacat, conscient que, cada vegada més, la seva posició contrària als postulats dels seus companys ha anat aflorant, fins al punt d'escriure crítiques obertes a l'expresident Carles Puigdemont en el seu últim llibre, Perdre la por (Catarata).
Pascal ha pres la decisió en les últimes hores, perquè tot i que es va reunir dijous passat amb l'expresident Puigdemont a Waterloo, no li ha dir fins avui que plegava. També li ha notificat la decisió al president del seu partit, el PDECat, David Bonvehí, a l'expresident de la Generalitat Artur Mas, i al portaveu de la formació a la cambra alta, Josep Lluís Cleries. A tots ells els ha dit que mantindrà l'escó fins al pròxim ple, que comença aquest dimarts, per no deixar el grup "amb un efectiu menys".
"Crec que faig el que toca", ha explicat Pascal, que ha afegit que la decisió l'ha pres per "voluntat pròpia". De tota manera, sap que al procés de reordenació de l'espai de JxCat encara li queden molts capítols, i ha assegurat que, ara per ara, no té sobre la taula desvincular-se del PDECat: "Vull continuar fent política". En aquest sentit, ha admès que li "agradaria" quedar-se al partit, però ha reconegut que dependrà del rumb que agafi en els pròxims mesos. "M'agradaria quedar-me al PDECat, no haver de marxar", ha afirmat, ara que el Partit Demòcrata i la Crida Nacional per la República arriben a la recta final de la negociació.
Després d'anunciar la decisió de deixar l'escó en l'entrevista, Pascal ha fet un tuit en què ha fet pública la carta que ha enviat a Bonvehí.
No a la desobediència i a la unilateralitat
Pascal carrega contra l'estratègia política de JxCat i assegura que no ha assumit un rol que serveixi per solucionar el conflicte català: "Ha quedat presonera d'un simbolisme estèril i d'una retòrica molt estrident que ha deixat les nostres institucions a la intempèrie". I, en aquest sentit, assegura que no pot continuar sent senadora per a un grup amb el qual no comparteix l'estratègia. Ara bé, fins ara, havia considerat que no calia deixar l'escó: en una entrevista recent al programa Preguntes Freqüents de TV3 va afirmar que no ho faria per "defensar el diàleg".
Pascal també s'ha mostrat crítica amb les dinàmiques internes de partit, que descriu com un "clima d'intolerància i agressivitat" contra els que no han compartit "determinades decisions". "En lloc de construir una proposta àmplia que aspiri a representar molta gent, s'imposa la posició d'aquells que, en nom d'una suposada coherència, necessiten del bloqueig per mantenir les posicions de poder", ha criticat. De fet, en l'entrevista a TV3, Pascal ha assegurat que quan una part del PDECat ha intentat "posar la política per davant", se'ls ha titllat de "traïdors".
L'encara senadora s'ha tornat a desmarcar de l'estratègia de desobediència i unilateralitat. "Són praxis que no comparteixo", ha afirmat malgrat que va ser diputada de JxSí i màxima responsable del PDECat que va situar, fins i tot, la unilateralitat en els seus estatuts. "No vull que els meus ideals es mesurin en funció dels actes de desobediència i d'unilateralitat", ha insistit, però.
Així, per a Pascal el PDECat ha de "triar" entre les sensibilitats que representa l'encara senadora i decantar-se pels posicionaments que defensa la Crida, que encarna, ha dit, la "confrontació". L'excoordinadora nacional del partit demòcrata defensa que el partit hauria de tendir cap a les tesis del PNB. "Si existís un PNB a Catalunya, el votaria, però ara mateix no existeix. Ha de ser el camí", ha afirmat.
Les formes amb què ha actuat Pascal no han agradat al grup parlamentari que la va proposar com a senadora. El president del grup de JxCat, Albert Batet, ha lamentat per exemple no tenir constància d'aquesta renúncia.