El PP es desmarca del 'Vox o democràcia' en què l'esquerra vol convertir el 4-M a Madrid

Abascal menysté la carta amb bales que també va rebre Iglesias: "A mi també em diuen de tot i no ploriquejo com un covard"

3 min
Casado i Ayuso junts a un acte del PP aquest matí a Madrid

Vox se sent còmode en l'estratègia de la confrontació i no està disposat a renunciar al protagonisme que li dona el tots conta l'extrema dreta en què sembla que s'ha convertit la campanya electoral madrilenya des del debat de la SER de divendres passat. Les amenaces de mort al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska; el líder de Podem, Pablo Iglesias, i la directora de la Guàrdia Civil, María Gámez (tots tres van rebre una carta anònima amb bales a l'interior) es pot convertir en el punt d'inflexió de la campanya, amb l'extrema dreta posant en dubte la veracitat d'aquestes amenaces i negant-se a rectificar. Amb Vox com a soci prioritari per als pactes postelectorals, el PP no està disposat a participar en aquesta estratègia, i aquest dissabte el seu president, Pablo Casado, ja ha deixat clar que es mantindran equidistants entre els dos blocs. Casado ha acusat les esquerres de "ressuscitar el dòberman" i la "por" i ha preferit situar-se al mig: "Ni pedres ni bales, ni boicots ni cordons sanitaris", ha demanat, equiparant el llançament de pedres en alguns mítings de Vox amb les cartes amenaçadores.

Des que va rebre les amenaces, Grande-Marlaska ha passat a ser un dels protagonistes en els mítings del PSOE -aquest dissabte, a més, acompanyat de Gámez- i el ministre no dubta cap a on ha de mirar: "Quan s'assenyalen persones no valen les mitges tintes ni l'equidistància. La condemna s'ha de fer en concret perquè, si no, aquesta equidistància ens recorda altres feixismes, altres temps i un altre moment que aquest estat de dret va recuperar i derrotar". En l'acte de campanya socialista, Marlaska ha dit que considera "un deure de democràcia, convivència i tolerància" la condemna de les amenaces. "Madrid no és el Madrid de l'odi", ha dit. També ha carregat contra la candidata del PP, Isabel Díaz Ayuso, insistint que tant el seu partit com Vox intenten "enfrontar aquesta comunitat amb la resta d'Espanya". Per la seva banda, la portaveu dels socialistes al Congrés, Adriana Lastra, ha cridat a "guanyar a les urnes, per la democràcia". "Som aquí per no permetre que el feixisme campi al nostre país", ha dit. Gámez, que també va rebre amenaces de mort, ha comparegut a l'acte electoral, en què ha rebutjat els discursos d'odi. "Necessitem paraules, no bales", ha dit.

El PSOE, Podem i Més Madrid s'han conjurat per convertir el 4-M en un enfrontament entre l'extrema dreta i la democràcia. Entre altres mesures, han decidit que no tornaran a debatre amb Vox, tot i que fins ara ho havien fet sempre. "La democràcia està en perill per la impunitat de la ultradreta", ha dit Iglesias en l'acte electoral de Podem, que ha celebrat que el seu gest de marxar del debat de la SER no acabés sent intranscendent perquè "centenars de milers de persones van dir que la democràcia estava en perill" a través de les xarxes socials. De fet, s'ha mostrat convençut que els candidats del PSOE, Ángel Gabilondo, i Més Madrid, Mónica García, van acabar abandonant el debat -una hora i mitja després que ho fes ell- perquè els seus assessors els ho van recomanar després de prendre el pols a les xarxes.

Abascal insisteix a qüestionar les amenaces i acusa Iglesias de "ploriquejar"

Per la seva banda, el president de Vox, Santiago Abascal, ha insistit en l'acte del seu partit d'aquest dissabte a menystenir les amenaces de mort que va rebre Iglesias. "Algú estava fora de les enquestes, fora del Parlament, i no sap què fer a la desesperada per demonitzar Vox", ha dit. "A mi també em diuen de tot i jo no ploriquejo com un covard", ha dit després d'assegurar que té 87 amenaces i atacs documentats d'un assetjament rebut al País Basc. "Ens amenacen de veritat i no ploriquegem. Un no es pot creure que és a la batalla de Stalingrad i després comportar-se com un comediant o un ploraner", ha dit, tot i que en cada acte públic que fa recorda insistentment que l'han amenaçat o intentat agredir. El cap de la formació ultra ha acusat també l'esquerra d'haver impedit als ciutadans votar "en pau" des de les eleccions del 2004, que van tenir lloc després dels atemptats de l'11-M a Madrid.

L'esquerra vol mobilitzar els seus votants per combatre l'extrema dreta i ha focalitzat en Vox el principal risc per a la democràcia. PP i Cs, en canvi, prefereixen mantenir-se equidistants en aquesta qüestió. Totes dues formacions condemnen les amenaces als representants del PSOE i de Podem, però no comparteixen que s'hagi d'excloure Vox del debat. El candidat de Ciutadans, Edmundo Bal, ha lamentat que Iglesias "negués la paraula" a Vox i a la resta de caps de llista en el debat de la SER i ha criticat el líder de Podem per "trencar el diàleg" i la candidata de Vox, Rocío Monasterio, per "haver-se alegrat" que Iglesias abandonés el debat. "Va ser un dia trist per a la democràcia perquè hi ha gent que no vol parlar", ha reblat.

stats