Marlaska critica els informes de la Fiscalia sobre l'indult: "M'agrada que siguin tècnico-jurídics"

Garzón considera que la presó "obstaculitza" que s'imposi la via política per resoldre el conflicte

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, fa uns dies saludant-se amb Felip VI, davant la Casa América de Madrid
Ot Serra
23/12/2020
2 min

MadridDesprés d'anys com a magistrat a l'Audiència Nacional, Fernando Grande-Marlaska acostuma a reservar-se les seves opinions sobre el que passa als tribunals ara que és ministre de l'Interior. Aquest dimecres, però, no ha dissimulat que no el convencen els informes de la Fiscalia contraris a la concessió de l'indult als líders independentistes condemnats. "M'agrada que els informes dins l'àmbit del poder judicial siguin tècnico-jurídics. Els de la Fiscalia també, esclar", ha afirmat en una entrevista a la Cadena SER. Aquesta ha sigut la primera reacció d'un ministre del PSOE al criteri del ministeri públic conegut aquest dimarts, que té una càrrega de profunditat contra el govern espanyol quan adverteix que l'indult no pot ser una contrapartida per aconseguir suports parlamentaris.

"No ha arribat el meu moment processal oportú per pronunciar-me. Serà quan arribi sobre la taula del consell de ministres", ha dit Marlaska quan li han preguntat la seva opinió sobre l'indult. Tanmateix, ha volgut enviar un avís als fiscals Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal, Jaime Moreno i Fidel Cadena quan ha suggerit que s'han deixat endur per raons que van més enllà de les estrictament jurídiques. Més explícit ha sigut el ministre de Consum, Alberto Garzón, que en una entrevista a RNE ha defensat obertament la llibertat dels presos. "Per resoldre el conflicte territorial és important que es pugui fer política. Que aquestes persones estiguin a la presó obstaculitza les solucions", ha dit el també líder d'Esquerra Unida.

Precisament, una de les potes d'argumentació dels fiscals per rebutjar l'indult és que les sol·licituds s'han plantejat en genèric per a tots els implicats "basades en la necessitat de restaurar la convivència davant el que es denomina un conflicte polític". El president d'Unides Podem, Jaume Asens, ja havia apuntat aquest dimarts que la Fiscalia estava sent un torpede per a l'estratègia del govern de coalició amb Catalunya. "La venjança no pot imposar-se a la desjudicialització i el diàleg”, va piular a Twitter. Desjudicialització és precisament el que va prometre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en el seu discurs d'investidura ja fa gairebé un any. La designació de la seva exministra de Justícia Dolores Delgado com a fiscal general de l'Estat, però, no ha aconseguit parar els peus als quatre fiscals del Procés.

Forcadell: "No podíem esperar res"

Qui s'ha pronunciat aquest dimecres sobre la posició d'ahir de la fiscalia ha estat l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell. "No podíem esperar res", ha valorat en una entrevista a Ser Catalunya recollida per l'ACN. Forcadell ha defensat que no es considera "deslleial ni corrupta", tal com suggereix el ministeri fiscal i ha recordat que durant el judici de l'1-O tots els arguments de la fiscalia eren "polítics". En aquest sentit, ha assegurat que prioritzaven preservar la unitat d'Espanya per davant de la justícia. "La fiscalia del Suprem està molt polititzada", ha conclòs.

stats