Rajoy aposta per un tripartit de PP, PSOE i C's que duri "quatre anys"
El Congrés arrenca avui la XI legislatura gràcies a un pacte de Rivera a dues bandes que, per al president en funcions del govern espanyol, "va en la bona direcció"
MadridInici de 'curs' aquest dimecres al Congrés. Els diputats arrenquen la XI legislatura, la primera de la democràcia en què el partit que va guanyar les generals no té una majoria clara i també la primera en què, per primer cop, el president de la cambra baixa no serà del mateix color que el partit que va tenir millors resultats el 20-D. Moltes cares noves i pocs diputats històrics. Les anècdotes: Albert Rivera s'ha assegut a l'antic escó de Josep Antoni Duran i Lleida; la confundadora de Podem, Carolina Bescansa, ha portat el seu fill a l'hemicicle, i el portaveu d'ERC, Joan Tardà, s'ha quedat una estona sense lloc perquè avui encara no s'havien assignat tots els escons.
El president en funcions del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha volgut aprofitar l'acord a dues bandes forjat entre el PSOE, C's i Podem per repartir-se la mesa del Congrés per reivindicar una gran coalició a l'Estat. En declaracions als passadissos del Congrés abans de constituir les Corts, el líder del PP ha assegurat que els pactes al Congrés "van en la bona direcció" per forjar un gran "acord de govern" entre el PP el PSOE i Ciutadans.
En aquest sentit, Rajoy ha remarcat que aquest pacte "no hauria de ser provisional" i "podria fer-se durant quatre anys".
Amb un ull a Catalunya
Respecte del nou Govern erigit a Catalunya, Rajoy ha insistit que no n'hi pensa "deixar passar ni una", i ha assegurat que els serveis jurídics estan estudiant "qualsevol pas que no compleixi amb la legalitat vigent", pel que fa a la fórmula que va utilitzar dimarts Carles Puigdemont en prometre el càrrec com a nou President de la Generalitat, en la qual va obviar la Constitució i el rei.
Alhora, ha afirmat que, de moment, no té previst reunir-se amb Puigdemont.
Podem, exclòs del pacte
La diputada gironina del PP María Teresa de Lara és l'encarregada de presidir la votació de la nova mesa de la cambra baixa que presidirà l'exlehendakari socialista Patxi López gràcies a un pacte amb Ciutadans.
El partit d'Albert Rivera ha pactat a dues bandes la constitució de la nova mesa, en un acord en què Podem ha quedat fora per defensar com a condició 'sine qua non' la formació de quatre grups que reconeguin les seves aliances territorials. El partit d'Iglesias ha proposat Carolina Bescansa, cofundadora de Podem, com a presidenta del Congrés, per evitar haver d'abstenir-se a la candidatura de Patxi López, ja que la resta de partits no han presentat cap altre candidat.
El PP ha forçat, però, anar a la segona volta en la votació de la presidència del Congrés. Patxi López ha tingut primer 130 vots; Bescansa, 71 (els de Podem i IU) ,i la resta, en blanc. En la segona votació el resultat ha estat el mateix. Però ja n'hi havia prou de superar la candidata de la formació morada. L'exlehendakari ha estat escollit per 130 vots a favor (PSOE i C's), 71 per a Bescansa, 148 vots en blanc –els del PP, ERC, CDC, PNB i la resta de forces– i un de nul.
El perfil de Patxi LópezSánchez celebra que torni "el diàleg" al Congrés
Pedro Sánchez obvia les pressions per a un tripartit entre PP, PSOE i C's i ha celebrat aquest dimecres que hagi tornat el "diàleg" al Congrés després d'una legislatura de majoria absoluta del PP.
Rivera, al seu torn, ha evitat mullar-se sobre si entraria en un govern del PP, i ha apuntat que pot donar suport a un executiu en minoria des de l'oposició.
Iglesias i el líder de C's han protagonitzat una picabaralla ja de bon matí a la Cope sobre l'acord per la mesa del Congrés. "Això no és el que la gent volia quan ha votat, i la gent no ho oblidarà en les pròximes eleccions", ha assenyalat el secretari general de Podem. Rivera ha replicat que les eleccions ja s'han celebrat i que ara toca començar a treballar. "Ens preocupa que estigueu més preocupats per tenir quatre grups que per treballar", ha dit. "I vosaltres, per pactar amb el PP. Això és nova política?", a replicat Iglesias.
Canvis en el jurament: sí a la Constitució, a l'espera de reformar-la
Tant els diputats de Podem com els de les seves aliances territorials, d'ERC, alguns de CDC i Bildu han canviat el tipus de jurament tant al Congrés com al Senat. Tots han promès "acatar la Constitució", però per "imperatiu legal". Des del partit de Pablo Iglesias han assegurat que "treballaran per canviar-la", alhora que han defensat que "mai més un país sense la seva gent i els seus pobles". Cada diputat ho ha dit amb la seva llengua materna.
Esquerra ha dit: "Prometo per imperatiu legal fins a la constitució de la República de Catalunya". Els diputats de CDC Francesc Homs i Carles Campuzano han dit, com els diputats del PP, PSOE i C's, simplement "Sí, prometo".