Política08/05/2015

Mariano Rajoy considera "poc intel·ligent" forçar algú a renunciar a la identitat pròpia

En un míting a Tarragona assegura que el veritable canvi ja es va produir el 2011 amb l'arribada del PP al poder

Mario Martín Matas

TarragonaEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha exhibit aquest divendres a Tarragona la millora de les dades macroeconòmiques com la millor garantia que el seu executiu està treballant en la bona direcció i pot presentar-se a les eleccions municipals amb la feina feta. Rajoy, que ha reiterat el missatge que només cal mantenir el rumb actual perquè l'any 2020 hi hagi 20 milions de treballadors a Espanya –un fet que considera factible–, ha remarcat que el veritable canvi es va produir a Espanya el 2011, quan el PP va arribar al poder. "No és el moment de tornar enrere", ha insistit, en una intervenció en què ha reservat els atacs més durs per als socialistes: "Com sempre, van viure de renda i ens van deixar allò que ens deixen sempre: deutes, ruïna, atur i recessió. Com fan sempre", ha exclamat.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy, que ha estat acompanyat per dos ministres –el d'Indústria, José Manuel Soria, i el d'Interior, Jorge Fernández Díaz–, l'eurodiputat de Canvi Climàtic i Energia, Miguel Arias Cañete, la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, i el candidat a l'Ajuntament de Tarragona, Alejandro Fernández, també ha tingut paraules per al procés sobiranista, tot i que en una menor proporció. Després d'arrencar el discurs insistint en els motius pels quals els espanyols poden estar "molt orgullosos" del seu país, ha destacat que el PP porta la Constitució en el seu ADN: "Creiem en la unitat de la nació espanyola i en la sobirania nacional, que és de tots els espanyols. Per això són tots els espanyols els que han de decidir allò que vulguin per al seu país". És per aquesta raó que ha insistit en la igualtat entre els ciutadans de tot l'Estat i ha promès defensar aquesta màxima amb claredat i contundència: "Volem ser catalans, espanyols i europeus. Forçar la renúncia a una identitat pròpia és poc intel·ligent", ha afirmat.

Cargando
No hay anuncios

Les pitjors crítiques al procés, però, han sigut les de la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, que ha agraït a Rajoy que el govern espanyol no només hagi millorat l'economia, sinó que també hagi aturat el procés independentista: "Artur Mas ha anat d'error en error. Convoca eleccions cada 18 mesos i Catalunya no pot suportar això", ha considerat, i ha carregat amb força contra aquells que plantegen les municipals com la primera volta de les plebiscitàries del 27-S. "El temps t'acaba donant sempre la raó", ha dit Sánchez-Camacho a Rajoy, perquè ha aconseguit evitar el rescat econòmic i la proclamació de la independència. "El procés separatista s'ha desinflat, està fracassant. Cada dia Artur Mas està més sol i més debilitat", ha assegurat. "La independència ja no és un estímul per a ningú. La gent ja sap que l'han enganyada", ha afegit, un èxit que ha atribuït a la gestió del PP, també pel que fa a les sentències sobre immersió lingüística que permetran augmentar el bilingüisme a les escoles.

Sánchez-Camacho també ha aprofitat la victòria de David Cameron a Gran Bretanya per remarcar que les enquestes s'equivoquen, "sempre" en el cas del PP català, i ha vaticinat que al conjunt de l'Estat passarà el mateix: "A Gran Bretanya ha guanyat la responsabilitat, el que ha treballat. Això succeirà a Espanya, perquè els espanyols són tan responsables com els britànics, que se n'adonin tots els que parlen", ha exclamat. De les crítiques de Camacho tampoc n'ha escapat C's, a qui ha acusat de no ser res nou: "En deu anys no han aconseguit res, només estar per darrere del PP", ha afirmat.