La Constitució portuguesa i la del Brasil contradiuen els arguments de Rajoy contra la consulta
El "dret dels pobles a l'autodeterminació" està recollit a l'article 7.3 de la carta magna de Portugal i al 4.III de la brasilera
BarcelonaCom si tingués complicitat amb la vella dita reivindicativa del catalanisme "l'autonomia que ens cal és la de Portugal", aquest dimecres ha corregut per la xarxa ràpidament que la Constitució portuguesa sí que reconeix el dret a l'autodeterminació. Hores després que Mariano Rajoy hagi dit al Congrés que "el dret a l'autodeterminació no existeix en cap Constitució de cap país del món", l'article 7.3 de la carta magna del país veí d'Espanya ha fet fortuna a internet.
"Portugal reconeix el dret dels pobles a l'autodeterminació i a la independència així com el seu desenvolupament, el dret a la rebel·lió contra totes les formes d'opressió". Es pot consultar des de la web del Parlament de Portugal, a l'apartat de relacions internacionals. L'article és el setè dels 311 que formen la Constitució, en vigència des de l'any 1976 i que des de llavors ha estat modificada fins a set vegades, a diferència de la carta magna espanyola.
Aquesta norma que la Constitució espanyola no inclou, contradiu l'argument que ha fet servir aquest matí Mariano Rajoy, encara que sigui de manera retòrica: s'entén que Rajoy es referia a reconèixer el dret a l'autodeterminació de pobles dins del mateix estat autor de la Constitució en qüestió, però el fet és que la seva afirmació ha estat genèrica i rotunda.
I el cas és que al Brasil, possiblement inspirat per la carta magna del que havia estat la seva metròpoli i de la qual es va independitzar, la Constitució (del 1988) també recull el dret a l'autodeterminació dels pobles com un dels principis bàsics pels quals es regeixen les relacions internacionals, a l'article 4.III. Ens ho ha fet saber un lector de l'Ara.cat –que firma com a 'El Doctor Rip'– en un comentari que podeu llegir en l'espai de participació d'aquesta notícia.