Política08/06/2018

El govern espanyol demana a Sánchez Melgar uns dies més per nomenar el fiscal general de l'Estat

Es vol estudiar la proposta de la ministra de Justícia de triar María José Segarra

Ernesto Ekaizer
i Ernesto Ekaizer

MadridLa ministra de Justícia, l'exfiscal Dolores Delgado, semblava convençuda de la proposta d'una dona per al lloc de fiscal general de l'Estat: la fiscal en cap de Sevilla María José Segarra. Però el govern de Pedro Sánchez, després del xoc provocat pels nomenaments en amplis cercles judicials i al PSOE, en els ministeris d'Interior i Justícia, respectivament, s'ho vol pensar dues vegades. Fonts judicials asseguren a l'ARA que la ministra ha sol·licitat a l'actual fiscal general de l'Estat en funcions, Julián Sánchez Melgar, que tenia previst deixar el càrrec immediatament, uns dies per resoldre la successió.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La ministra i la fiscal esmentada, totes dues de la Unió Progressista de Fiscals (UPF), van ingressar juntes l'abril passat al Consell Fiscal, òrgan consultiu de la Fiscalia General de l'Estat (FGE), després de les eleccions en la carrera fiscal del 21 del març passat. El fiscal general de l'Estat sortint, Julián Sánchez Melgar, cessa en el càrrec, segons l'Estatut orgànic del ministeri fiscal, quan s'acaba el mandat del Govern que l'ha nomenat. Fonts consultades assenyalen que Sánchez Melgar prefereix que el decret del seu cessament sigui resolt divendres que ve per ser publicat al BOE i deixar la FGE. Tampoc s'entén per quina raó ha de continuar en funcions quan el tinent fiscal, Luis Navajas, és qui exerceix de fiscal general en funcions quan falta la FGE.

Cargando
No hay anuncios

Fonts consultades per l'ARA assenyalen que la ministra ja tenia la proposta en la persona de la seva col·lega María José Segarra. El govern espanyol, però, té la intenció d'analitzar si el càrrec l'ha d'exercir un membre de la carrera fiscal o bé continuar la trajectòria iniciada amb el magistrat del Tribunal Suprem, Cándido Conde-Pumpido, nomenat per Zapatero el 2004, i seguida després per Rajoy amb José Manuel Maza i Julián Sánchez Melgar. Fins al nomenament de Dolores Delgado a Interior havia sonat per a la FGE el nom de l'exmagistrat del Suprem Joaquín Giménez, que no comparteix la qualificació de rebel·lió per als fets que s'instrueixen al Suprem ni la situació provisional dels presos independentistes.

No obstant això, el nomenament de Dolores Delgado ha paralitzat aquesta possibilitat, tenint en compte que Giménez va presidir el tribunal que va condemnar i va inhabilitar el jutge Baltasar Garzón per les escoltes telefòniques entre els advocats i els presos de Gürtel. L'actual ministra d'Interior i Garzón han treballat junts a l'Audiència Nacional. Segarra va ser nomenada fiscal en cap de Sevilla per Cándido Conde-Pumpido, fiscal general de l'Estat del govern de José Luis Rodríguez Zapatero, el 2005. Era una fiscal molt jove i d'idees progressistes, molt més a l'esquerra del PSOE. Conde-Pumpido va optar per Segarra malgrat que els socialistes promovien el fiscal Emilio Llera, que més tard seria conseller de Justícia de la Junta d'Andalusia.

Cargando
No hay anuncios

Fonts de la fiscalia de Sevilla consultades per aquest diari recorden que el nomenament de Conde-Pumpido va causar certa inquietud entre els fiscals més veterans de la regió. Segarra va ser renovada el 2010 per Conde-Pumpido. Va seguir com a fiscal en cap de Sevilla durant la gestió d'Eduardo Torres-Dulce, primer fiscal general del govern de Mariano Rajoy. Més tard, el 2015, quan va vèncer el seu segon mandat, la primera dona situada a la Fiscalia General de l'Estat, Consuelo Madrigal, va confirmar en el seu lloc Segarra a costa d'altres candidats conservadors. Madrigal volia que una dona ocupés el càrrec.

Va ser l'actual fiscal de sala, fiscal en cap contenciós administratiu del Tribunal Suprem, Pedro Crespo, qui el 2005 va recomanar el nom de Segarra a Conde-Pumpido. Crespo, membre de la secretaria tècnica de la Fiscalia General de l'Estat, coneixia personalment Segarra, que està casada amb un magistrat afiliat a l'associació de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia. Fonts judicials assenyalen que Crespo, fiscal de sala progressista molt respectat pels sectors conservadors, prefereix l'opció de Segarra, tot i que ningú li ha ofert la possibilitat d'assumir el càrrec de fiscal general d'Estat. Si bé Segarra no té el coneixement dels secrets de Madrid, com és el cas de Crespo, seria viable que Crespo tornés a la secretaria tècnica per donar suport a la tasca de Segarra.

Cargando
No hay anuncios

"La sintonia entre Lola Delgado i Segarra és molt forta. Per tant, té sentit que la fiscal en cap de Sevilla assumeixi el càrrec de fiscal general de l'Estat", ha assenyalat a l'ARA una font judicial. "Crespo, que és a l'origen de l'ascens de Segarra, ara podria apuntalar la seva activitat a Madrid", ha afegit. Segarra no va participar en les investigacions del cas de corrupció dels ERO d'Andalusia, un afer del qual s'ha ocupat la delegació de la Fiscalia Anticorrupció a la regió.