Margarita Robles, una ministra felipista en el punt de mira
“Per la meva experiència política puc dir que quan es demana el cap d’algú, aquest algú queda automàticament blindat”. Una ministra del govern espanyol opinava d’aquesta manera quan se li preguntava per les peticions de dimissions per l’espionatge a independentistes catalans, i que es dirigeixen bàsicament al ministeri de Defensa, del qual depèn el CNI. Margarita Robles (Lleó, 1956) no és una qualsevol en l’executiu de Sánchez. Com a secretària d’estat de Seguretat en l’últim govern de Felipe González, a les ordres de Juan Alberto Belloch, Robles representa el nexe entre Pedro Sánchez i el vell PSOE felipista, el més genuïnament jacobí i que se sent més identificat amb l’Estat. No en va en el primer executiu de Sánchez feia tàndem sovint amb un altre vell socialista de pro com Josep Borrell.
Robles considera que el seu paper en aquesta crisi és defensar el CNI dels atacs dels independentistes i apaivagar així el deep state, amb el qual fa de pont. Precisament, la portada d'El Mundo d’aquest dimarts era especialment eloqüent: "El CNI assenyala Sánchez per dinamitar el seu prestigi internacional”. O sigui, el deep state considera que tot el que sigui donar veracitat a les acusacions d’espionatge, per exemple anunciant un “control intern” al CNI, va en contra de la imatge exterior dels serveis secrets espanyols. Amb l’amenaça d’aquesta portada sobre la taula, Robles va fer ahir el paper de defensora a ultrança del CNI. I fins i tot es va permetre recordar a un senador de Bildu que “la denúncia falsa també és un delicte”, en el cas que hi hagués una actuació judicial contra el CNI. A la senadora d’ERC Mirella Cortès la va arribar a acusar d’”anar en contra dels principis democràtics” i de fer “imputacions sense cap tipus de prova” ometent els informes de Citizen Lab.
Ministra crítica amb UP
Robles és també la ministra més crítica amb Unides Podem i la que té una millor valoració entre l’electorat més conservador. Sense anar més lluny, divendres passat l’exvicepresident Pablo Iglesias la va convidar, durant la presentació del seu llibre a Barcelona, a marxar a un PP “on seria molt ben rebuda”.
Però com dèiem, Robles està en una situació de força dins l’executiu. Per què? Doncs perquè és de les poques persones que no deuen el càrrec a Sánchez, ja que aquest la va venir a buscar el maig de 2016 quan necessitava rostres amb experiència per a la seva candidatura. Robles, que llavors era magistrada del Tribunal Suprem, va acceptar l’oferta d’anar de número dos per Madrid, un lloc que havia deixat vacant Meritxell Batet per anar a competir per Barcelona. La seva influència sobre Sánchez és, des de llavors, significativa. Massa perquè ara sigui una peça fàcil de sacrificar a causa del Catalangate.