Margallo compara l'anul·lació de 'Victus' amb la negativa de Barcelona a permetre el rodatge d''Isabel'
El ministre d'Exteriors nega censura a l'obra de Sánchez Piñol i assegura que el govern Rajoy té "poques lliçons a rebre en la defensa de les llengües espanyoles"
MadridEl ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha assegurat aquest dimarts que el govern espanyol no té "cap problema" amb 'Victus', la novel·la d'Albert Sánchez Piñol que no es va presentar a l'Institut Cervantes d'Utrecht a petició del seu departament. El ministre ha negat que el llibre hagi estat objecte de cap censura, i ha afirmat que és l'Institut Cervantes qui "selecciona" els actes que pot acollir "en funció de les circumstàncies".
Tot i negar censura, Margallo ha comparat l'anulació de l'acte d'Utrecht a la decisió del Museu d'Història de Barcelona que, el setembre de l'any passat, va impedir rodar una seqüència de la sèrie 'Isabel', de TVE, al Saló del Tinell [posteriorment l'alcalde, Xavier Trias, va aclarir que el seu criteri era permetre el rodatge], o l'advertiment, per part del Govern català, que retiraria la seva participació a la Casa Àsia en relació una exposició sobre la UE.
Margallo ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta feta pel senador de CiU Joan Baptista Bagué, que li ha recordat que l'Institut Cervantes és una eina per a la difusió i promoció de les lletres espanyoles, però també la resta de les llengües cooficials d'Espanya, i li ha retret el comportament del Ministeri i de l'ambaixada a Holanda en la censura de 'Victus' a Utrecht.
Baptista ha demanat al Ministeri que "es disculpi" per una "intromissió injustificada" i li ha preguntat si "ha recuperat el dret a censura davant els creadors". Segons el senador, l'explicació que va oferir el govern espanyol és que el llibre manipula la història i el mateix Institut Cervantes va afirmar que havia estat l'ambaixada qui va dir que se suspenia l'acte. "Un estat que es diu democràtic i que suspèn la llibertat d'expressió d'un escriptor o creador es pot seguir considerant-se democràtic?"
Quan ha pres la paraula, Margallo ha demanat que se sigui "seriós" respecte a la censura perquè "alguns dels que estem aquí hem patit la censura en altres temps i fer broma amb la censura és quelcom que no ens diverteix en absolut". En tot cas, ha volgut contrarestar les acusacions de censura assegurant que el cas és semblant a altres viscuts a Catalunya. Com a exemples ha afirmat que va rebre una carta de queixa del conseller Homs -on aquest advertia que la Generalitat es reconsideraria la seva participació a la entitat- quan el govern espanyol va organitzar a la Casa Àsia una exposició i unes xerrades sobre el projecte d'Europa abans de les eleccions europees. També ha recordat que a RTVE l'any passat "no se li va permetre a Barcelona rodar un episodi de la sèrie 'Isabel".
Segons Margallo, el govern espanyol no té "cap problema" amb 'Victus' i, tal com va dir divendres passat la vicepresidenta Sáenz de Santamaría, la presentació "només s'ha endarrerit i es reformularà quan es consideri en temps i forma oportuna".
"Jo l'he llegit i em sembla bé i el president del govern va dir a 'El Faro de Vigo' que és un llibre en clau nacionalista però molt interessant". "Si al president del govern li sembla bé, excuso dir-li el que ens sembla a la resta dels ministres", ha dit Margallo, que ha afirmat que en els dos últims anys el Cervantes ha fet 250 actes "en defensa de la llengua i cultura catalana". "Cregui'm. Aquest govern té poques lliçons a rebre sobre la defensa de les llengües i cultures espanyoles, de totes en plural", ha etzibat.