Política08/01/2014

Margallo avisa: "Demanar l'impossible és altament perillós"

El ministre d'Exteriors reivindica la vella CiU que s'implicava en el projecte espanyol i rebutja un finançament singular per Catalunya

Ferran Casas
i Ferran Casas

BarcelonaEl ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, ha indicat que els estats grans són "els que millor" fan front al fenomen de la globalització, "que ha difuminat les fronteres", i ha fet una defensa del projecte europeu, que és "la millor resposta als reptes plantejats". Pel que fa al procés català ha indicat que "demanar l'impossible és altament perillós".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre d'Exteriors ha fet aquestes declaracions en el decurs d'una conferència a Barcelona Tribuna, organitzada per Amics del País i el diari 'La Vanguardia'. El president de l'entitat, Miquel Roca, ha fet un elogi del ministre en la seva presentació malgrat "les discrepàncies", i ell li ha recordat que, quan es va aprovar l'Estatut de Sau al Congrés a la Transició, Roca –aleshores portaveu de CiU– va prometre des de la tribuna de l'hemicicle una Catalunya implicada en el progrés del conjunt d'Espanya i no pas tancada en ella mateixa. A la conferència també hi han assistit el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, dirigents del PP català, el dirigent del PSC Miquel Iceta, el secretari general de la Presidència, Jordi Vilajoana, o representants del sector econòmic com Salvador Alemany o Miquel Valls, president de la Cambra de Barcelona. Entre els assistents al dinar hi havia també la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals.

Cargando
No hay anuncios

En el debat posterior, s'ha mostrat favorable al diàleg amb Catalunya "però dins del que és possible" i ha barrat el pas a la tercera via. Quan el director de 'La Vanguardia', Màrius Carol, ha recordat que ell va defensar, entre altres mesures competencials, el "pacte fiscal" per acomodar Catalunya a Espanya, el ministre ho ha negat de forma rotunda. "Jo mai he parlat de pacte fiscal, això només val pels territoris forals. La bilateralitat no és possible, si uns resultats similars en el marc bilateral", ha afirmat indicant que Catalunya ha de seguir en el règim comú.

Pel que fa a una eventual secessió de Catalunya ha indicat que "això no és plantejable perquè la Constitució és molt clara i la sobirania pertany al poble espanyol en conjunt i és indivisible". I el seu futur no seria precisament bo: "No em plantejo la hipòtesi de la Catalunya estat nació, caldria refinançar un deute de 50000 milions de dòlars estant al marge del sistema UE i hi hauria un deteriorament de les relacions comercials. Jo no vull amenaçar, explico en quines aigües es pot navegat", ha indicat.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a Europa i a l'encaix català s'ha valgut de les declaracions avui mateix d'Unió en el sentit que una Catalunya estat no formaria part de la UE per referir-se a la posició manifestada per carta a Artur Mas de José Manuel Durao Barroso: "No estic ni molt ni poc satisfet, ells són els guardians dels tractats i punt", ha explicat.

Muriel Casals interpel·la el ministre

Cargando
No hay anuncios

Al col·loqui ha intervingut Muriel Casals. La presidenta d'Òmnium ha preguntat si vista "l'acció recentralitzadora" del govern central no és "lògic demanar el dret a decidir". "Demanar l'impossible és altament perillós", ha assegurat el ministre fent vots per "recuperar el diàleg" i això "tan català del pactisme".