Margallo adverteix que una "declaració unilateral d'independència" deixaria Catalunya fora d'Europa
El ministre d'Exteriors espanyol creu que el debat secessionista va en contra de l'"esperit europeu", "debilita" Espanya i Catalunya i encareix els crèdits exteriors. També ha tancat la porta a un model de finançament "bilateral" entre Catalunya i Espanya
BarcelonaEl ministre d'Afers Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo adverteix que una "declaració unilateral d'independència" deixaria Catalunya "fora de la legalitat europea" i, per tant, "fora de la Unió Europea per un temps quasi etern". També ha tancat la porta a un model de finançament "bilateral" entre Catalunya i Espanya.
Margallo, que és el primer ministre de Madrid que visita Barcelona després de la manifestació de la Diada, ha recordat que "qualsevol intent de separació de qualsevol territori espanyol és contrari a l'ordre constitucional" i que, per tant, això implicaria "llençar a la paperera" l'actual carta magna i redactar-ne "una de nova", perquè en aquest tema "no hi ha marge de reforma". El ministre ha pronunciat una conferència a la seu de la Unió per la Mediterrània i s'ha reunit a la Casa Àsia amb un grup d'empresaris catalans que tenen presència en mercats asiàtics.
En un manifest signat per 11 ministres de la UE, entre els quals hi ha Margallo, el denominat 'Club de Berlín' aposta per una Europa federal amb més competències per a la Comissió Europea i l'elecció directa del seu president. El document proposa que, per sortir de l'actual situació de bloqueig, qualsevol tractat europeu es pugui reformar per majoria qualificada, però exclou expressament les noves adhesions, que proposen que continuïn decidint-se per unanimitat. En aquest sentit, Margallo ha remarcat que, davant una hipotètica secessió, Catalunya tindria poques opcions d'integrar-se a la UE perquè "hauria de posar-se a la cua per demanar una adhesió, que requeriria la unanimitat dels estat membres, i no crec que pogués tenir gaires vots".
El titular d'exteriors remarca que Europa ha d'avançar cap a una "unió federal" −no cap a una federació d'estats−, un marc en el qual no té cabuda cap escenari secessionista. En aquesta línia, Margallo ha subratllat que el debat secessionista "no fa cap favor" a les finances espanyoles i catalanes, i ha remarcat que, en el moment actual en què tant Catalunya com Espanya tenen "greus problemes de finançament", les declaracions sobiranistes fan que el finançament exterior "sigui més car". "No és temps de sobiranies absolutes", ha conclòs el titular d'Exteriors, que ha remarcat que el debat secessionista "va en contra de l'esperit europeu" i "debilita Espanya".
Finançament
El cap de la diplomàcia espanyola ha descartat un model de finançament "bilateral" entre Catalunya i Espanya un dia abans de la reunió entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i el president espanyol, Mariano Rajoy, a la Moncloa, i ha dit que la secessió de Catalunya "afebliria" Espanya, però seria "letal" per a Catalunya des d'un punt de vista econòmic. També ha dit que "emocionalment em produiria un profund trauma".
García-Margallo també ha citat el dirigent conservador català Francesc Cambó per apel·lar a "un esforç de refredament, de diàleg i de comprensió mútua", però ha dit que "aquest diàleg no pot girar a l'entorn de situacions inviables". En aquesta línia, ha subratllat que "la política assimilacionista ha fracassat per ineficaç", i ha posat els exemples del 1714 i les dictadures de Primo de Rivera i de Franco, però ha dit, alhora, que "qualsevol política que ignori la realitat hispana també fracassarà". També ha opinat que la secessió de Catalunya seria "contrària a l'esperit de la globalització" i que "ha passat el temps dels estats-nació" i les "sobiranies absolutes".
El ministre d'Exteriors ha explicat que s'ha reforçat la seguretat a totes les ambaixades espanyoles a països on hi ha protestes pel vídeo que es burla de Mahoma, que han generat, aquests darrers dies, atacs contra les ambaixades nord-americanes i han deixat diversos morts i desenes de ferits.