Margallo: “Catalunya no només quedaria exclosa de la UE, sinó que ni tan sols tindria dret a demanar l'ingrés”
El ministre d'Exteriors, que dijous donarà explicacions al Congrés sobre l'argumentari anti-consulta enviat a les ambaixades, diu que "no és que el govern espanyol no vulgui autoritzar una consulta, és que no pot"
AlacantLa negativa absoluta de l'executiu de Rajoy a permetre una consulta a Catalunya no és una qüestió de principis, ni d'ideologia, ni de tarannà polític. És, simplement, una qüestió legal. Si el govern conservador espanyol no ofereix un diàleg sobre el tema no és per falta de voluntat, sinó perquè està lligat de mans per la llei. Ho ha dit aquest dimarts el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo. "No és que el govern no vulgui autoritzar una consulta, és que simplement no pot autoritzar una consulta".
Segons el ministre d'Exteriors, no cal buscar tres peus al gat a la rotunda negativa rotunda del govern espanyol a la demanda de sectors de la societat catalana de decidir el futur del país a les urnes. Si no ho accepta no és perquè no vulgui sinó, senzillament, "perquè la Constitució estableix que la sobirania pertany a tot el poble espanyol". Aquest fet marca, segons el ministre, la crucial diferència que farà possible que els escocesos es pronunciïn a les urnes al setembre, mentre que els catalans tenen prohibit fer-ho. Al novembre, o mai.
"La diferència entre Escòcia i Catalunya és que el Regne Unit no té una Constitució escrita", ha dit el ministre. "Al Regne Unit regeix la sobirania absoluta del Parlament britànic, de Westminster, i aquest Parlament ha decidit transferir al Parlament escocès les competències per resoldre una consulta", ha explicat Margallo, que ha argumentat que una Escòcia hipotèticament independent ho seria en virtut d'un procediment intern legal, d'acord amb el Regne Unit, que serà qui decideixi si aquesta separació és legal. A Catalunya, en canvi, "no hi ha possibilitat de secessió", la qual cosa fa que, en cas de produir-se, "seria una declaració interna, que seria contrària a la Constitució i, per tant, contrària als tractats de la UE".
Ni tan sols demanar-ho
Per Margallo, una Catalunya independent no només quedaria exclosa de la Unió Europea, sinó que ni tan sols tindria dret a demanar-ne l'ingrés. "És que aquesta sol·licitud no podria ser considerada i ni tan sols podria ser admesa a tràmit. Cap Estat podria votar una secessió que és contrària al dret espanyol i, per tant, al dret europeu d'acord amb l'article 4 del Tractat", ha conclòs Margallo.
Sorprès amb Rubalcaba
Les paraules de Margallo sobre Catalunya, Escòcia i la Unió Europea volien acabar amb la polèmica oberta després de la seva entrevista al 'Financial Times' en què semblava suggerir que Espanya no posaria problemes a un eventual ingrés d'Escòcia a la Unió Europea, en el cas que s'independitzés del Regne Unit. Les paraules de Margallo al diari anglès van ser qualificades de "sorprenents" per Pérez Rubalcaba, que va demanar "aclariments" al ministre. I aquest dimarts ha estat el ministre el que ha dit sentir-se "sorprès" pel fet que Rubalcaba "faci judicis d'intenció sobre els titulars, quan coneix la postura d'Espanya sobre Escòcia".
"El que vaig dir és que qualsevol territori que se separa d'un estat membre per formar un estat nou, s'autoexclou. No se l'expulsa: s'autoexclou. I els tractats deixen d'aplicar des d'aquest mateix moment", ha afirmat el ministre sobre les seves declaracions al diari anglès, que van provocar una tempesta política a Catalunya, amb molts partits acusant el ministre de doble llenguatge, fins al punt que Sánchez-Camacho va assegurar que les paraules de Margallo havien estat "malinterpretades".
El ministre d'Exteriors ha recalcat que serà el Regne Unit el que digui si una hipotètica separació d'Escòcia és legal o no i, per tant, l'opinió de Londres serà "vital" per a la UE a l'hora de considerar una posterior sol·licitud d'entrada a la Unió. "Ho vaig dir al parlament i ho dic ara: l'opinió del Regne Unit seria vital. Seria el Regne Unit el que hauria de dir si la separació s'ha produït en termes coherents amb el seu ordenament intern", ha subratllat el ministre.
Mas menteix
García-Margallo ha insistit que "qualsevol territori que se separa d'un Estat membre per formar un Estat nou s'autoexclou. No se l'expulsa: s'autoexclou. I els tractats deixen d'aplicar des d'aquest mateix moment", ha afegit. Amb aquest argument a la mà, Margallo considera que "la declaració del president de la Generalitat que els catalans d'una Catalunya independent conservarien la ciutadania europea és rotundament falsa. Contradiu l'article 9 del Tractat de la Unió i l'article 20 del Tractat de Funcionament", ha dit, tot destacant que "qualsevol territori que s'escindeix per formar un Estat nou , es digui Escòcia o Catalunya, s'ha de posar a la cua i sol·licitar l'adhesió, que ha de ser aprovada per unanimitat de tots els Estats membres".
Explicacions al Congrés
És habitual que el govern espanyol enviï a les seves ambaixades a l'exterior tota mena d'informes sobre quina és la posició de Madrid pel que fa a diferents temes. El que no és normal és que aquests argumentaris siguin tan extensos com el que va preparar l'equip de José Manuel García-Margallo amb la intenció de donar arguments als ambaixadors per justificar la negativa espanyola a permetre una consulta democràtica sobre el futur de Catalunya. ERC va demanar al ministre explicacions i Margallo compareixerà aquest dijous al Congrés dels Diputats per donar la seva versió dels fets.