OFENSIVA ANTISOBIRANISTA
Política07/02/2014

Margallo prepara dos nous informes per combatre el procés català a l'exterior

Defensa que el seu document és "un càntic a Catalunya" fet per "defensar" els catalans del sobiranisme

Marc Colomer
i Marc Colomer

Barcelona.El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, no només no té cap intenció d'admetre errors tàctics de l'ofensiva antisobiranista a l'exterior, sinó que pensa reforçar-la. En compareixença ahir en la comissió d'exteriors del Congrés -a petició d'ERC i d'Izquierda Plural (IU-ICV)- per donar explicacions sobre el document Por la convivencia democrática,creat per adoctrinar els ambaixadors espanyols sobre el procés, Margallo va anunciar que està preparant dos nous informes: un sobre els costos de la independència catalana i un altre sobre la llengua i la cultura. El ministre no va avançar més detalls d'aquests documents, que pretenen dinamitar des de l'exterior l'acció diplomàtica de la Generalitat en defensa del referèndum del 9-N.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Lluny de fer cap autocrítica sobre la idoneïtat estratègica de combatre el procés polític català per la via de la confrontació, Margallo va defensar l'oportunitat de l'informe -segons ell, elaborat per catalans i amb un cost no superior a 2.000 euros-, que presenta el sobiranisme com a immoral, mancat d'ètica i fins i tot violent en essència. I no només això, sinó que va defensar la "parcialitat" de la seva doctrina, que va reconèixer que no buscava la neutralitat en cap cas. "El relat és d'una part, naturalment. No voldrà que faci un informe que avali la destrucció d'Espanya!", va respondre el ministre als retrets d'ERC, CiU, ICV-EUiA, PNB i PSC. "No sóc neutral. I l'ambaixador que ho sigui, el cesso", va deixar anar amb to irònic. Margallo va assegurar que no es penedeix "en absolut" de l'informe, que no va voler presentar com una "agressió" a Catalunya, com li va retreure el diputat republicà Joan Tardà, sinó com un "càntic a Catalunya" que busca "defensar els catalans" del procés.

Cargando
No hay anuncios

Margallo va esgrimir els arguments habituals del govern espanyol contra la convocatòria de la consulta del 9 de novembre: no és que l'executiu de Mariano Rajoy no vulgui permetre el referèndum, sinó que "no pot" tolerar-lo perquè la Constitució deixa clar que la sobirania pertany a tots els espanyols, de manera que els catalans només tenen "dret a decidir dins la norma". És a dir, que els catalans no tenen dret a decidir el futur estatus polític de Catalunya. "Els catalans s'autodeterminen des de les primeres eleccions", va deixar anar. I més enllà d'això, res a negociar: "Una Catalunya independent només ho podrà ser en virtut d'una declaració unilateral". I es va aventurar a assegurar que ningú reconeixeria un estat català, que a criteri seu quedaria fora de totes les organitzacions internacionals existents. Ara bé, va reconèixer que la independència també faria "patir" Espanya.

Tercera via enterrada

Cargando
No hay anuncios

Davant les crides del diputat socialista Àlex Sáez perquè el govern del PP accepti la reforma federal de la Constitució -"Als catalans no se'ls pot dir no a tot"-, el ministre va deplorar que es presenti la tercera via com si es tractés d'una "vareta màgica". Per Margallo, el federalisme del PSOE és "fum" i va reptar els socialistes a concretar. "Quan diguin quina és la proposta, l'estudiarem", va concloure Margallo.

"Senyor ministre, volem votar. I votarem"

Cargando
No hay anuncios

"Senyor ministre, volem votar. I votarem perquè ho vol el 75% de la població i les tres quartes parts del Parlament". L'asseveració la va fer el diputat Tardà, però la reproduïen en un sentit molt similar els portaveus de CiU i ICV-EUiA a la comissió d'exteriors, Feliu Guillaumes i Joan Josep Nuet, respectivament. Guillaumes i Nuet van retreure a Margallo l'intent de "confondre" equiparant consulta amb independència i van instar el govern espanyol a facilitar una solució "dialogada" al contenciós.