Margallo admet la possibilitat de suspendre l'autonomia per frenar la consulta
El ministre d'Exteriors diu que la victòria del sí a Escòcia seria un "precedent de balcanització"
MadridEl ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, no descarta la suspensió de l'autonomia catalana, si arriba el cas, per aturar la consulta i, en última instància, la independència. En un esmorzar informatiu a Madrid, preguntat per aquesta possibilitat, ha dit que el govern espanyol està disposat a fer servir "tots" els instruments legals al seu abast, "incloent-hi el que s'hagi d'incloure", ha afegit, en referència explícita a l'article 155 de la Constitució.
És el primer cop que un membre de l'executiu espanyol fa un pas més i admet aquest escenari. Poc després, a l'entrada de la comissió d'Exteriors al Congrés, i vista la polèmica, ha assegurat que li sembla "sorprenent" que les seves paraules "siguin notícia en un país madur".
Segons ha dit, la seva obligació constitucional és garantir "un marc de seguretat" en què es respectin les "llibertats" dels ciutadans. Ha subratllat que, per això, els van votar els espanyols l'any 2011. El responsable d'exteriors espanyol ho ha dit en un acte a la capital espanyola i davant la presència de 58 ambaixadors acreditats a l'Estat. Ha afirmat, per evitar les crítiques dels qui l'acusen d'"extralimitar-se" en aquest debat, que s'hi refereix amb claredat perquè toca de ple el seu ministeri en dos aspectes: la repercussió a la Unió Europea i l'impacte a la comunitat internacional.
Margallo no ha volgut aventurar què passarà l'endemà del 9 de novembre, un moment polític que no vol anticipar. No obstant això, ha insistit en la idea que amb "diàleg", i en el marc de la Constitució, hi ha marge per arribar a acords.
Responent al PNB, que s'ha preguntat si l'Estat també traurà els "tancs" al carrer a Catalunya, el ministre ha respost: "No em sembla que això sigui a la Constitució".
Nega converses amb Salmond
Margallo, que s'ha definit "com un patriota" que vetlla per la unitat d'Espanya, ha donat per fet que a Escòcia guanyarà el no. Si s'imposés el sí, ha dit, seria un "pèssim precedent de balcanització", negatiu per a la Unió Europea."És un terme geogràfic", ha matisat després.
Ha negat les informacions que asseguren que Espanya ja parla amb el govern d'Alex Salmond per si esdevé un nou Estat. Segons ha dit, no parla amb el primer ministre d'Escòcia des de fa dos anys: "Ni d'això ni de la Lliga de Campions", ha ironitzat.