Marc Bertomeu: "A Podem som radicalment democràtics i no només volem votar sobre el model d'estat"
El nou secretari general de Podem a Barcelona pronostica que les municipals seran l'inici de la revolució democràtica del 2015. "No sé si hi haurà una consulta com la que vol ERC, però evidentment que hi haurà consultes", afirma Bertomeu per defensar el procés constituent que avala la seva formació
BarcelonaMarc Bertomeu és el nou líder de Podem a Barcelona. En un procés amb una participació baixa (21,44%), el nou secretari general de la formació a la capital catalana ha guanyat l'elecció interna amb el 59,27% dels 1.813 vots emesos. Bertomeu, de 23 anys, encapçalava la candidatura que havia rebut l'aval de Pablo Iglesias i el seu equip. Graduat en ciències polítiques per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i amb un màster en comunicació política i social per la Blanquerna, el secretari general de Podem a Barcelona treballa a mitja jornada en una empresa dedicada a la publicitat empresarial. És veí del barri de Vallcarca i aficionat al bàsquet (ha estat jugador i entrenador). És fill de Jordi Bertomeu, director de l'Eurolliga.
Líder de Podem a Barcelona amb només 23 anys. És un exemple de regeneració.
Pot sorprendre l'edat, però totes les altres candidatures que es presentaven eren cares noves i, per tant, un exemple de regeneració democràtica, però no tant per les cares sinó per la mateixa metodologia que estem fent servir. No hi ha cap partit polític que en un espai tan curt de temps, un any de vida, hagi fet tants processos participatius com hem fet a Podem. Evidentment, respon a la lògica del fet de constituir-nos, però és una mostra de la nostra metodologia i de quina serà la pràctica del partit en el futur.
Ha rebut un suport del 59,27% dels vots emesos a Barcelona. És un aval més que suficient?
Em sembla un molt bon suport. La participació ha sigut baixa, potser perquè les dates en què s'han fet les votacions eren una mica complicades pel fet de ser festes, però no cal que ho exagerem. La participació és baixa i hem de fer un plantejament de com podem mobilitzar més la gent. Un suport de l'entorn del 60% és una bona base per continuar treballant, però estic segur que la resta de candidatures se sumaran a la feina que estem fent.
Se'l pot considerar un home de Pablo Iglesias?
Són etiquetes que et posen els altres, però a mi no em molesten, aquestes etiquetes. Mentre se'ns valori per la feina que fem i per qui coneixem, que tampoc és el cas, crec que ens farem un favor a nosaltres mateixos.
Entén les crítiques d'alguns simpatitzants de Podem que lamentaven l'aval de la direcció estatal a la candidatura d''És clar que Podem'?
Entenc que les crítiques sempre es basen en una part de raó. La campanya podria haver estat millor, però tots n'estem aprenent. Cap dels que ens hem presentat en som experts ni tenim gaire experiència. En el document que defineix les línies mestres de les candidatures, a 'És clar que Podem' ja es denotava la diferència amb les altres candidatures.
Les eleccions del maig fixaran la força que pugui tenir Podem a les generals. Què n'espera?
Les municipals, en el cas que no s'avancin les eleccions a Catalunya, seran un tret de sortida per al cicle electoral que comencem, amb les generals en el punt de vista a finals d'any. Si els processos municipals demostren que aquestes candidatures basades en la confluències de diferents actors i espais poden ser bones per combatre els partits tradicionals i, a més, es fa bona feina als ajuntaments, serà la veritable revolució democràtica que estem propugnant des de fa un any.
Les enquestes els acompanyen. L'últim sondeig del CEO
Sí. Totes les enquestes mostren bons auguris per a Podem. Però hem de continuar treballant i hem de buscar la gent que vulgui participar a Podem i donar-los un espai a la nostra organització.
Podem està preparat per si hi ha unes plebiscitàries a Catalunya?
Ara comencem amb el procés d'elecció autonòmic, com hem fet amb els òrgans municipals, però la feina ja ve de més enrere. Treballem amb aquest objectiu des de fa temps, ja ens coneixem i sabem quines persones tenen capacitats per poder perfilar aquest consell ciutadà municipal. I en cas d'unes eleccions anticipades, tres quarts del mateix.
Podem és ambigu en la defensa del dret a decidir de Catalunya?
El que defensem és el dret a decidir de les persones i també sobre la forma d'estat que volen els ciutadans. Ara bé, en el nostre full de ruta apostem per aquest procés constituent en què tots i totes parlem de tu a tu per tal de decidir no només quina forma d'estat volem, sinó també molts altres elements fonamentals que acaben determinant com serà aquest futur estat, sigui independent o no. No som gens ambigus a l'hora d'afirmar el dret a decidir i, alhora, plantejar aquest full de ruta. Una altra cosa és que hi hagi certs actors als quals no els agradi.
I aquest full de ruta permetria votar 'sí' o 'no' a la independència?
No sóc qui per definir aquesta metodologia. Sigui amb la forma d'un referèndum o de diversos referèndums, el procés constituent no s'entendria que fos com el del 1978, on una sèrie de forces polítiques van decidir als despatxos què era el millor per al conjunt de la població. El procés constituent que nosaltres plantegem dóna la veu al ciutadà i pot decidir sobre moltes qüestions, i una d'elles serà la territorial. Jo no m'atreveixo a dir ara quina serà la metodologia, però segur que hi haurà processos de votació, sobre la forma d'estat i moltes altres coses.
Oriol Junqueras creu que un govern espanyol de Podem també negaria la consulta.
El problema està a reduir les posicions de cadascú al que un desitja o vol. Nosaltres representem un conjunt de persones que participen a Podem i que accepten el full de ruta d'aquest procés constituent. No sé si hi haurà una consulta com la que vol ERC, però evidentment que hi haurà consultes. Nosaltres som radicalment democràtics i no només volem votar sobre el model d'estat. Hi ha moltes altres coses qüestions que determinen quina serà la forma d'aquest estat, aquestes estructures d'estat i quins serveis tindrà aquest estat. I són qüestions que no s'han plantejat en el debat hegemònic a Catalunya, i que no deixen de ser menys importants.
Sectors del sobiranisme veuen amb recel la irrupció de Podem. Creu que Podem pot alterar el vigor del procés sobiranista?
El procés sobiranista no s'alterarà perquè pertany a la gent. El que està alterant el procés sobiranista és aquest impàs en què es troba de tornar a la política de despatxos, al pacte partidista i a la vella política. El procés dependrà de la gent, perquè s'inicia molt abans que els partits s'hi sumessin. Parteix de la societat civil, de les consultes del 2010. Nosaltres ni som ni deixarem de ser un obstacle per al procés sobiranista. Som una eina per a la participació de la ciutadania.
Podem és l'última esperança dels federalistes?
Si la gent que participa decideix que hi ha una majoria social que aposta pel federalisme, així serà. Però tot això s'ha de decidir en el marc d'un procés constituent. I el fet determinant d'aquest procés constituent és que tothom pugui parlar en igualtat de condicions. Fins ara, la veu de certs sectors d'aquest país no havia estat escoltada. En aquest procés constituent tothom ha de parlar d'igual a igual, perquè aquests debats no es redueixin a xerrades de despatxos, trobades en passadissos, dinars en reservats i l'acció de lobis. En el procés constituent tots podrem dir quina és la nostra opció, sigui independència, 'statu quo' o federalisme.