Maragall: "Si el vot de Valls és el que decideix, la responsabilitat serà de qui l’accepti"

El republicà exigeix als comuns que "aclareixin mínimament" la situació per reprendre converses

Ada Colau i Ernest Maragall aquest dilluns en un debat sobre habitatge
M.o.
06/06/2019
3 min

BarcelonaLes converses entre ERC i Barcelona en Comú per desencallar un possible pacte de govern continuen en punt mort. Després que ahir el candidat republicà Ernest Maragall es plantés i assegurés que atura les converses fins que els comuns no tanquin la porta a un possible pacte alternatiu amb el PSC que faci Ada Colau alcaldessa amb vots de la llista de Manuel Valls. De moment, els comuns guarden silenci i no es mouen –ni tenen previst fer-ho a curt termini– de la proposta d'un govern a tres que sumés ERC i el PSC, que es veten mútuament. Els de Colau tenen previst per demà un plenari de la formació per avaluar l'estat de les negociacions i decidir si es formula una consulta a les bases i en quins termes es planteja.

En paral·lel, i mentre espera una resposta, Maragall ha explicat en una entrevia a Tele-5 que està "disposat" a reprendre les negociacions quan "s’aclareixi mínimament la situació" i quan l’alcaldessa en funcions, Ada Colau, i ell es puguin asseure a abordar "qüestions de fons" com el nou rol de Colau al consistori. I avui ha tornat a avisar Colau: "Si el vot de Valls és el que decideix, la responsabilitat serà de qui l’accepti". L’alcaldable republicà ha assegurat que l’aproximació quant a programes ja està feta entre les dues formacions i que el que queda pendent són els detalls d’organització interna. Ha confiat que Barcelona en Comú, que demà celebra el seu plenari, expressi aviat una decisió clara. "Del que es tracta és de governar la ciutat des del punt de vista progressista i de defensa dels drets i les llibertats amenaçats", ha assegurat.

Els republicans, a diferència del que han fet els comuns, sí que han modulat el discurs durant els dies posteriors a les eleccions. Si inicialment defensaven que el pacte havia d'incloure sí o sí BComú i Junts per Catalunya, la setmana passada ja van assegurar que comptaven amb el suport de la llista de Forn per a la investidura però que no hi comptaven per a un acord de govern amb l'objectiu d'aplanar el camí a una entesa amb Colau. I ahir Maragall va defensar que es plantejaven un repartiment de funcions al 50% amb els comuns i que valoraven la possibilitat d'establir una nova figura del més alt rang pensada per a Colau, que passaria a ser una mena de vicealcaldessa. Però els comuns han de decidir ara si accepten integrar-se en un govern liderat per ERC, si s'aferren a l'alcaldia acceptant els vots de Valls o si passen a l'oposició –després d'assegurar-se que no sortirien escollits en la votació de la investidura.

La tria no és fàcil per a la formació, com admeten membres del partit que reconeixen la divisió interna entre fer que Colau mantingui l'alcaldia –i s'asseguri visibilitat i donar continuïtat a les polítiques engegades durant el mandat passat– o prioritzar una entesa que no inclogui en cap posició una formació de dretes.

Al marge de Junts per Catalunya

Davant les preguntes de la periodista Ana Rosa Quintana, Maragall ha defensat que una mostra que aquests drets estan "amenaçats" és que el número u de Junts per Catalunya a Barcelona, Joaquim Forn, estigui a la presó "per una injustícia". L’alcaldable ha insistit que no demana a Colau un posicionament independentista, sinó un acord per verbalitzar solidaritat amb els presos polítics i per treballar per un mecanisme de consulta sobre el futur de Catalunya. Dues qüestions que, ha remarcat, Colau ja ha defensat pulcrament en reiterades ocasions.

Sobre el paper de Junts per Catalunya en un possible pacte de govern, Maragall ha argumentat que els resultats del 26-M no deixen aquesta formació en una situació de rellevància per definir majories, tot i que ha deixat clara la intenció d'arribar a acords per a projectes concrets. El republicà ha remarcat que la formació de Forn se situa "al centredreta" i la seva, a l’esquerra, i que hi ha elements de governació de la ciutat que veuen de manera "diferent".

stats