Els cartells contra els Maragall

Maragall es dona de baixa d'ERC pel cas dels cartells

L'exregidor diu que no pot "romandre callat" per no confondre el silenci amb "conformitat o complicitat"

BarcelonaErnest Maragall es dona de baixa d'ERC pel cas dels cartells d'Ernest Maragall. "No puc romandre callat davant de tot això i encara menys que algú confongui silenci amb conformitat o complicitat", ha afirmat en roda de premsa aquesta tarda. L'exregidor a l'Ajuntament de Barcelona ha assegurat que encara "segueixen oberts aspectes significatius pendents d'aclariment definitiu" sobre el cas i que, per tant, ha decidit marxar del partit. Fa pocs mesos que va deixar l'acta de regidor i Maragall no tenia cap responsabilitat al partit. "Qui ho va saber des del primer moment? Fos qui fos, per haver-ho pensat o validat o escapat del seu control, no va donar la cara ni assumir les responsabilitats quan tocava fer-ho", ha afegit l'exregidor a l'Ajuntament de Barcelona, que ha comparegut en roda de premsa sol, només amb l'entorn de la seva confiança i sense cap membre de la direcció d'ERC a la sala; només al principi hi havia el president del consell nacional i del grup d'ERC al Parlament, Josep Maria Jové. En canvi, el dia que va dimitir Sergi Sabrià arran d'aquest cas, Maragall era a la sala de premsa al costat de dirigents del partit.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ja exdirigent d'Esquerra ha qualificat els fets de "vergonya, horror, decepció i distància crítica" i ha tornat a apuntar al departament de comunicació d'ERC com els responsables "per acció, omissió o descontrol", però sense citar-ne els noms, com va fer en la carta que va fer públic quan es va destapar el cas, quan va apuntar a Tolo Moya, l'exdirector de comunicació del partit: "Sabem qui van ser els autors, qui els coordinava, qui ho havia encarregat; la direcció del departament de comunicació n'era responsable per acció, omissió o per descontrol, però responsable". En aquest sentit, l'exregidor ha exculpat la "direcció política" d'ERC i ha assegurat que "no es van assabentar" del cas. Ara bé, ha dit que això "no l'eximeix de la seva responsabilitat directa ni indirecta", i ha afegit que "hauria desitjat la màxima exemplaritat d'arribar fins al final amb la màxima rapidesa".

Cargando
No hay anuncios

Quan li han preguntat si va traslladar aquesta qüestió quan en va tenir coneixement –arran de la investigació judicial– a Oriol Junqueras i Marta Rovira, l'exregidor no ho ha volgut especificar i ha explicat que es va posar en contacte amb la cúpula del partit per demanar explicacions. De fet, no ha volgut dir si demanarà més responsabilitats a la direcció de comunicació d'ERC després dels àudios publicats la setmana passada, en què Sergi Sabrià, Tolo Moya, Oriol Duran i també el gerent del partit, Jordi Roig, tracen el pla per tapar els fets. "No es qualifiquen per si sols? Es desqualifica per si sol [...] És un dels elements més horribles del que ha passat aquestes setmanes", ha afirmat.

Cargando
No hay anuncios

El cas dels cartells era una contracampanya més que va organitzar l'estructura B del partit, tal com va destapar l'ARA. Maragall, però, ha assegurat que no tenia informació sobre el funcionament d'aquesta estructura més enllà del que ha sortit publicat i ha volgut desvincular les "activitats" que s'organitzaven a través de la B del cas dels cartells. "És inapropiat", ha assegurat.

Cargando
No hay anuncios

El debat intern

En la seva compareixença, Maragall també ha aprofitat per criticar que s'hagi utilitzat el cas dels cartells per "desacreditar" ERC i també per intercedir en el debat intern. "S'han barrejat coses", ha afirmat. L'exregidor ha demanat distingir entre el "projecte" d'Esquerra i "l'organització i el funcionament" del partit.

Cargando
No hay anuncios

Tot i deixar de formar part del partit com a militant, Maragall ha assegurat que no esborrarà la seva firma del manifest fet públic fa unes setmanes en què s'apostava per una renovació de la cúpula del partit i demanava, d'aquesta manera, un pas enrere a Oriol Junqueras. És a dir, que avalava el posicionament que està defensant Marta Rovira, secretària general. "No retiro la meva signatura del manifest. Seguiré defensant que s'ha d'obrir una nova etapa amb nous lideratges", ha afirmat. Qui sí que va esborrar la seva signatura del manifest va ser l'exviceconseller d'Estratègia i Comunicació, Sergi Sabrià, al costat de Marc Colomer, exvicesecretari de comunicació del partit. Tots dos han estat expedientats, amb una falta lleu, per aquest cas.

Tolo Moya apunta a Sabrià

Maragall ha anunciat que es donava de baixa just després dels àudios que l'ARA va fer públics d'una reunió en què la cúpula de comunicació d'ERC traçava un pla per intentar tapar el cas dels cartells dels Maragall i pels quals el partit va cessar Tolo Moya. Ara l'exdirector de comunicació es defensa i apunta a un nom com a responsable del cas: Sergi Sabrià. "Maragall i Rovira menteixen: soc el cap de turc per cobrir un conseller", ha dit Moya en una entrevista a Menorca - Es Diari. Moya és un dels expedientats pel cas dels cartells dels Maragall, al costat de Sabrià, Colomer i el militant de l'Anoia que va instigar la campanya. "Em volien utilitzar. Van dir que m'ho menjaria jo, però que seguiria treballant", ha dit en l'entrevista d'aquest dilluns.