Manuel Bustos haurà d'entrar a la presó abans d'un mes pel cas Mercuri
L'exalcalde de Sabadell complirà una condemna de tres anys per haver retirat multes a familiars
L'Audiència de Barcelona ha donat un termini d'un mes a partir d'aquest dijous a l'exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, perquè entri a la presó i compleixi la condemna pel cas Mercuri. En la interlocutòria, els jutges li ordenen ingressar a la presó per complir la condemna de tres anys que el tribunal li va imposar per dos delictes de tràfic d'influències, per haver retirat multes a familiars en el marc d'aquesta trama de corrupció urbanística. El Tribunal Suprem va confirmar la pena de presó i després la defensa de Bustos va demanar a l'Audiència de Barcelona suspendre l'entrada a la presó perquè no tenia antecedents. Els jutges, però, ho han rebutjat.
L'Audiència considera que els eximents presentats per la defensa, com ara que és pare de tres fills, un dels quals menor, i que un d'ells té una discapacitat, no són determinants per evitar l'entrada a presó. També rebutja l'argument del seu advocat en què subratllava que les càrregues econòmiques de la família es veurien afectades amb la seva reclusió, i estableix que no pot rebre un tracte diferent.
La defensa, a més, esgrimia que la naturalesa dels fets investigats tenien "escassa gravetat" i que van tenir "caràcter episòdic", a més de considerar que no es tractava d'un cas de corrupció política perquè responia a la retirada únicament de dues multes. "No podem deixar d'abordar el tema de la prevenció especial en aquest tipus de delictes", s'apunta en la interlocutòria. Es destaca, paral·lelament, que Bustos va fer un curs de transparència i anticorrupció en la gestió pública l'any 2017, condició per suspendre la sentència de la peça centrada en la manipulació de l'elecció d'un càrrec de Montcada i Reixac, i que a més va abonar els imports corresponents a la responsabilitat civil.
No obstant això, al considerar que no hi ha circumstàncies de tipus excepcional previstes en l'article 80.3 del Codi Penal que justifiquin una suspensió de l'ingrés a presó, es denega la petició de la defensa i es dona un marge d'un mes a partir del 16 de desembre del 2021 perquè l'exalcalde ingressi en un centre penitenciari. Es dona de termini tres dies, però, perquè les parts puguin interposar un recurs de súplica.
Els motius de la condemna
Segons la sentència per la qual va ser condemnat, el 28 de març del 2012 l’inspector del servei municipal de grua va multar el vehicle de la dona de l’exalcalde socialista amb 200 euros perquè estava estacionat en una parada d’autobús, davant la llar d’infants del seu fill, i posteriorment Bustos va trucar-li perquè li retirés la sanció, cosa que va fer. L’Audiència considera que l’intendent, “sabent que podia fer-ho i com a superior de tots els policies locals, va influir en un altre funcionari perquè procedís a anul·lar la multa”, de manera que va abusar de la situació de superioritat perquè l’ordre responia a un interès espuri.
Només tres mesos més tard, el 22 de juny, dos fills de Bustos van estacionar el vehicle de la seva mare, exdona del condemnat, en una zona de càrrega i descàrrega als voltants d’una clínica i la grua se'ls va endur el cotxe. Bustos va avisar el cap de policia perquè els ajudés a retirar el cotxe sense pagar la multa. Bustos va negar en el judici per presumpte tràfic d’influències a l’Audiència de Barcelona que hagués donat instruccions perquè li retiressin multes de trànsit a ell o als seus familiars: “En cap cas em vaig aprofitar de la meva condició d’alcalde”, va dir. I va assegurar que la multa a la seva dona per aparcar en una parada d’autobús “no es va tramitar” perquè ella va arribar a temps per evitar que la grua s’emportés el vehicle.
No és la primera sentència contra Bustos, que ja va ser condemnat el març del 2015 pel TSJC a un any i quatre mesos de presó pel nomenament irregular d’una alt càrrec de l’Ajuntament de Montcada i Reixac l’any 2012. Bustos encara té obertes cinc causes més relacionades amb adjudicacions irregulars.
L'excap de la Policia Municipal, inhabilitat
Pel que fa a l'excap de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran, se'l condemna a una pena de tres anys i sis mesos d'inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu i per a feina o càrrec públic com a autor responsable de prevaricació administrativa pel delicte de tràfic d'influències. No obstant això, se l'absol del delicte de malversació de cabals públics de què se l'acusava.