L'exnúmero dos del PSC diu que va ser l'Ajuntament de Montcada qui li va demanar que busqués un "càrrec de confiança"
Daniel Fernández assegura en el judici del cas Mercuri que no tenia cap interès particular en l'operació. S'ha negat a respondre preguntes sobre les trucades intervingudes perquè el seu advocat les ha impugnat. Aquest dimecres també declara Manuel Bustos
Barcelona"Doncs jo els he dit que agafin l'empresa i al 'no apta' li treguin el 'no'". Aquesta frase pronunciada per l'exnúmero dos del PSC el 18 de maig del 2012 ha estat el motiu pel qual avui dimecres Daniel Fernández s'hagi d'enfrontar a un judici acusat de tràfic d'influències. A l'altra banda del telèfon hi havia l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos, que, juntament amb el seu germà i encara regidor Francisco Bustos, li demanava insistentment ajuda per, presumptament, col·locar un ex alt càrrec del tripartit a l'Ajuntament de Montcada. "Truca-li, truca-li, no te’n fiïs, perquè aquesta nena és tonta del cul", li havia etzibat Bustos a Fernández dos dies abans referint-se a l'alcaldessa María Elena Pérez, imputada també per tràfic d'influències i prevaricació.
Fernández ha assegurat aquest dimecres davant la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va ser l'alcaldessa de Montcada i Reixach, Maria Elena Pérez, qui li va demanar que busqués un càrrec de confiança tècnicament competent en el camp legal i urbanístic. "No tinc un interès particular en aquest tema", ha repetit. Ha precisat que dies després, Pérez li va explicar que Carmina Llumà s'havia proposat pel càrrec. "Em va venir amb un currículum potentíssim i em va demanar l'opinió. Li vaig donar una opinió positiva que reforçava la seva", ha afegit.
L'exdiputat ha estat el primer a declarar, i el fiscal li ha fet escoltar algunes de les converses telefòniques. En un primer moment, Fernández no ha volgut comentar les converses perquè el seu advocat les ha impugnat, però després ha fet referència a les trucades com "aquestes converses que no reconec".
L'exnúmero dos del PSC ha assegurat que va interpretar que l'Ajuntament de Montcada havia contractat una empresa externa només com a "caçatalents", que havia fet uns tests psicotècnics i que hi havia hagut problemes entre el consistori i l'empresa per falta de coordinació. "Vaig pensar que no s'havien comunicat bé les necessitats del municipi", ha dit, reiterant que "en tot moment" va pensar que es tractava d'un càrrec de confiança, perquè si no, no tenia sentit que li demanessin l'opinió. Preguntat pel moment en el qual diu que "al 'no apta' li treguin el 'no'" ha assegurat que és "claríssim que demostra" el seu "desconeixement", ja que per a un càrrec de confiança normalment no hi ha cap empresa de selecció al mig. També ha insistit que mai li va demanar a l'alcaldessa que treies el 'no' del 'no apta', però que havia "d'aparentar" davant Bustos per una qüestió interna del partit. "Es una teatralització davant de Bustos per intentar aparentar que tinc un paper que no tinc", ha dit. I ha afegit: "A vegades dius que has participat en coses en què no has participat perquè intentes aparentar".
Fernández s'ha acollit al seu dret a no contestar les preguntes de l'acusació popular, la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció. El seu advocat li ha mostrat els correus en què l'Ajuntament de Montcada li demanava col·laboració i Fernández ha dit que fins a aquell moment no tenia "cap coneixement" sobre el tema. Ha afegit que no li va donar cap prioritat perquè els seus problemes "eren uns altres".
L'advocat de la defensa dels germans Bustos i de Fernández, Cristóbal Martell, ha demanat la nul·litat de les escoltes telefòniques als acusats en considerar que vulneren el dret fonamental del secret de les comunicacions. Ha titllat la investigació d'"inquisitio generalis" i ha assegurat que va ser prospectiva. "Un anar de pesca en què al final s'acaba trobant alguna cosa", ha dit.
L'advocat ha insistit que no hi havia prou proves per intervenir els telèfons que van acabar amb la intervenció de les comunicacions del mateix Bustos. "Eren allà amb la canya de pescar posada", diu, i afegeix que la investigació va tenir "molt uniforme i poc jutge". En conseqüència, també demana la nul·litat dels escorcolls a l'Ajuntament de Montcada i l'empresa de recursos humans. "Són proves bastardes que han de ser expulsades", ha etzibat. El tribunal, presidit pel president del TSJC, Miguel Ángel Gimeno, ha suspès la vista uns minuts per deliberar.
El fiscal ha recordat que les intervencions es van ordenar d'ofici per un jutge i que tot parteix d'una denuncia detallada "amb dades concretes", ratificada en seu judicial. El TSJC ha decidit continuar amb el judici i resoldre la petició en sentència.
De deixar l'escó a seure al banc dels acusats
Fernández, que aquest dilluns va deixar definitivament l'escó al Parlament, hauria intervingut quan era secretari d'Organització del PSC en la presumpta contractació fraudulenta de Carmina Llumà com a directora de l'àrea territorial de l'Ajuntament de Montcada i Reixac. Segons les converses telefòniques intervingudes policialment durant la investigació del cas Mercuri, Bustos i el seu germà van maniobrar insistentment perquè Llumà fos contractada al consistori, tot i no haver superat les proves de selecció i tot i les reticències de l'alcaldessa per canviar el resultat. Finalment, la plaça va ser per a Llumà.
Aquest és el primer judici de Manuel Bustos, que està imputat en el cas Mercuri pels delictes de malversació de fons, tràfic d'influències, delicte contra l'administració pública i omissió del deure de perseguir delictes. El judici, que se celebra a la sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) –ja que fins ara Fernández era aforat–, s'allargarà dos dies, tot i que la sala està reservada fins divendres per si finalment és necessari continuar. Avui, després de les qüestions prèvies, està previst que declarin els quatre acusats: Daniel Fernández, Manuel Bustos, Francisco Bustos i María Elena Pérez. El dijous compareixeran els testimonis i a la tarda es faran les conclusions i els informes. Manuel Bustos i Daniel Fernández han arribat al TSJC passades les 9 del matí.