CAS MERCURI
Política08/06/2015

Manuel Bustos: "No tinc res a veure amb la corrupció urbanística"

L'exalcalde de Sabadell troba "desproporcionat" haver imputat alcaldes per haver rebut com a regal de la FMC un rellotge de 200 euros

Sara González / Laia Vicens
i Sara González / Laia Vicens

BarcelonaCom ha fet des del primer moment en què va ser imputat per fins a vuit delictes al cas Mercuri, l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos ha basat la seva compareixença en la comissió sobre el frau fiscal en defensar la seva innocència. "No tinc res a veure amb la corrupció urbanística", ha dit ras i curt a l'inici de la seva intervenció. Amb tot, l'exalcalde ha assegurat que no es limitara a defensar que no ha comès cap delicte sinó que també vol "acreditar" que això ha estat així i per això ha repartit un dossier als diputats de la comissió en el qual argumenta la seva innocència a partir de les afirmacions que es fan en el sumari del cas.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Bustos ha insistit que la investigació del cas Mercuri està buscant "una cosa que no és certa" perquè ell "no ha cobrat ni un euro" de comissions ni és el "'capo'" de cap trama on estan imputats la seva dona, el seu germà i el seu oncle, entre d'altres. La prova, segons ell, és que en aquests anys que ha qualificat de "calvari" han sortit moltes qüestions i converses "desafortunades" per part seva, però en cap cas el cobrament de res. Ha negat, a més, que el seu mandat funcionés com una "agència de col·locació" de familiars, amics o membres del PSC i ha assegurat que quan va conèixer la seva dona ella ja treballava a l'Ajuntament i que els seus fills estaven a l'atur mentre que ell era alcalde.

Cargando
No hay anuncios

A més, ha insinuat una campanya de l'"establishment" de Sabadell que no acceptava que una persona "no nascuda a Catalunya" fos escollida alcalde de la ciutat. De fet, ha dit que té "proves documentals" que acrediten que l'oposició estava organitzada en contra seu, un fet que explicaria la "desproporció" mediàtica del cas Mercuri.

Bustos ha assegurat que el PSC segueix sent el seu "partit de referència" tot i estar suspès de militància i ha recordat que el cas Mercuri va esclatar arran de la denúncia d'una responsable política pel presumpte cobrament d'un 3% de les comissions per obres adjudicades. "Des del primer moment la meva indefensió ha estat absoluta", ha lamentat tot recordant que la seva defensa va demanar que s'investigués el delicte de filtració quan el cas estava sota secret de sumari.

Cargando
No hay anuncios

L'exalcalde de Sabadell ha rebatut alguns dels fets pels quals ha estat imputat i ha defensat, per exemple, que va pagar totes les multes que li va posar la policia municipal a membres de la seva família. En concret, ha fet referència a una multa que se li va posar al seu fill en un moment en què "la seva situació personal era molt greu", no portava diners a sobre i ell estava a Madrid. Bustos ha admès que en la trucada que va fer al responsable de la policia va utilitzar un to "desafortunat" però ha insistit que la multa de la grua va ser pagada.

Com una estona abans havia fet el seu germà, Manuel Bustos ha afirmat que el seu tiet Melquíades Garrido "mai ha tingut una relació econòmica amb l'Ajuntament de Sabadell per cap obra pública". Francisco Bustos havia negat qualsevol tracte de favor cap al seu tiet, que era president del Gremi de Constructors de Sabadell. Segons recull el sumari del cas arran les escoltes telefòniques, Garrido va dir al seu nebot Francisco: "Paquito no te mueves ni un huevo". Bustos també ha assegurat que desconeixia qualsevol activitat "il·lícita" per part de l'aleshores regidor del PP, Jordi Soriano, que la investigació situa en l'epicentre de la trama, i ha assegurat que la relació amb el dirigent popular era "cordial" com a regidor que era del consistori.

Cargando
No hay anuncios

"Desproporcionades" imputacions de la FMC

Bustos ha afirmat que és "desproporcionat" haver imputat 20 alcaldes per haver rebut un rellotge "que no arriba a 200 euros" com a regal per part de la Federació de Municipis de Catalunya, quan ell n'era el president. L'exdirigent de la FMC ha dit que "ni recorda" com era el rellotge, un regal que ha qualificat de "detall" per als alcaldes que formaven part de l'ens. Aquestes 20 imputacions -entre les quals hi havia la d'Antonio Balmón i Josep Fèlix Ballesteros- es van arxivar al març, juntament amb les imputacions pel cas dels sobresous de la FMC.

Cargando
No hay anuncios

Bustos ha assegurat que és "probable" que durant tres anys al capdavant de la FMC es trobi algun rebut que "de forma inadequada es va comptar com a despesa de representació", entre elles dinars o unes sabates. Ha respost així al diputat d'ERC Oriol Amorós, que li ha recordat els 5.000 euros que el gerent i Bustos com a president van gastar en dinars i sopars a "restaurants amb Estrelles Michelin". L'exalcalde, però, ha reivindicat que quan va deixar la presidència de la FMC va deixar més de dos milions d'euros estalviats gràcies a les activitats que com a "entitat privada" es va fer.

Contundent càrrega de Mena contra Bustos

Cargando
No hay anuncios

L'exregidor d'ICV-EUiA Joan Mena ha estat molt contundent a l'hora de preguntar a Bustos. Qui va ser regidor de Sabadell durant vuit anys ha afirmat que "avui és el dia més trist" de la seva trajectòria política, ja que mai s'hauria imaginat que "interrogaria" el seu alcalde per haver estat "declarat delinqüent" per un jutge. Mena ha contraposat l'exalcalde de Sabadell Antoni Farrés (ICV), "reconegut per denunciar un empresari que el va intentar denunciar", amb Bustos, a qui ha qualificat de "vergonya política". "Ha avergonyit el nom de Sabadell fins a arrossegar-lo al fang de la llista de corrupció", ha afirmat.

Mena ha acusat Bustos de basar la seva estratègia de defensa en el "victimisme" i d'haver dit que Sabadell té una actitud "xenòfoba" perquè "no accepta un alcalde quan ve de fora". A més, ha recordat que Bustos va "menysprear" l'oposició quan va ser imputat, i que només va tirar "uns centímetres enrere" del seu càrrec sis hores abans que el ple de Sabadell el reprovés. El diputat ecosocialista ha disparat contra Bustos per haver "comprat" mitjans de comunicació locals i haver "manipulat el padró" perquè el seu fill fos matriculat a l'escola que ell volia.

Cargando
No hay anuncios

En acabar la seva intervenció, Mena ha celebrat després del 24-M, Sabadell "hagi passat la pàgina fosca del bustisme". El PSC ha passat de 13 a cinc regidors i podria perdre l'alcaldia si s'acaba de tancar un pacte de govern alternatiu. El diputat d'ICV-EUiA ha llegit un fragment del pròleg de Xavier Vinader en el llibre 'El final de la era Bustos'.

Bustos ha explicat que va sospitar que el seu telèfon estava intervingut quan en una pàgina a Internet es va publicar informació "estrictament personal" que només coneixien ell i la seva dona i un metge de Barcelona. Va ser aleshores quan, ha explicat l'exalcalde, va demanar a l'aleshores secretari de Seguretat del departament d'Interior, Joan Delort, que es fes un escombrat de micròfons a casa seva. Al marge d'aquest escombrat, el telèfon de Bustos va ser intervingut pels Mossos d'Esquadra, un fet que ell va saber des del "minut zero", tot i que ha dit que no se'n recorda de qui li va dir. "És important qui m'ho va dir? Doncs no ho recordo", ha afirmat.

Cargando
No hay anuncios

Al final de la seva intervenció, Bustos ha admès "responsabilitats" en algun "error" en rebuts de la FMC, així com amb "exabruptes" en converses "informals i privades", però ha assegurat que "en cap cas" la seva intenció ha tingut la voluntat de concórrer un delicte. Ha lamentat també la "pressió mediàtica i social" al qual ha estat sotmès arran de l'esclat del cas Mercuri. "Sóc conscient que digui el que digui ja no tinc res a fer", ha afirmat en relació a possibles repercussions a la compareixença d'avui.