Municipalisme

El manual del PSC per rellevar els alcaldes metropolitans: qui es queda i qui marxa?

Núria Parlon es prepara per ser consellera, mentre que històrics com Antoni Balmón no es plantegen per ara deixar el càrrec

3 min
Joan Callau, Raquel Sánchez, Núria Marín, Josep Mayoral, Eva Menor, Antoni Poveda, Josep Monràs i Josep Perpinyà.

BarcelonaEls ajuntaments són el gran planter de líders del PSC. Tots els seus expresidents han tingut abans a les mans la vara d’alcalde (Pasqual Maragall, a Barcelona, i José Montilla, a Cornellà), igual que Salvador Illa, que va ser 10 anys alcalde de la Roca del Vallès, i Pere Navarro i Narcís Serra, exbatlles de Terrassa i Barcelona. Però, fent bona la dita que no s’ha de despullar un sant per vestir-ne un altre, els socialistes s'asseguren de tenir un relleu als municipis on són forts abans de catapultar alcaldes cap al Parlament, la Moncloa o les Corts Generals. Un dels casos més recents (i paradigmàtics) és Núria Marín, que en els seus últims mesos com a alcaldessa de l'Hospitalet ja va començar a preparar el seu successor, David Quirós, per passar-li el relleu. Després de 16 anys liderant un consistori en què no ha governat mai ningú sense carnet socialista, ara és senadora autonòmica juntament amb l'exalcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l'Infant Alfons García i l’exalcalde de Sant Joan Despí Antoni Poveda. Tots tres seguiran aquesta nova legislatura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El de l'Hospitalet no és l'únic cas en què el PSC ha aplicat el seu manual per a successions municipals. De fet, els socialistes han aprofitat la bonança política de la qual gaudeixen actualment per impulsar, a mig mandat, relleus de les grans figures polítiques que han fet resistir els feus socialistes durant els anys del Procés. La filosofia, expliquen fonts del partit, és aguantar noms potents quan les sigles estan febles per exemple, quan Cs va disputar-los l’hegemonia del cinturó roig, i deixar pas a nous lideratges quan la marca tira per si sola. El mateix 2021, després que el PSC guanyés les catalanes, Poveda va passar la vara de Sant Joan Despí a Belén García per centrar-se en el Senat, malgrat que continua sent tinent d'alcalde.

Noves generacions

A més de Sant Joan Despí i l’Hospitalet, en els últims anys hi ha hagut canvis de lideratge a Sant Just Desvern, Badia del Vallès, Gavà arran del nomenament de Raquel Sánchez com a ministra i Sant Adrià de Besòs, on Filo Cañete va succeir Joan Callau el 2021. Fora de l'àrea metropolitana, el 2022 l'alcalde de Mollet Josep Monràs va cedir el lloc a Mireia Dionisio, i l'històric alcalde de Granollers Josep Mayoral va deixar pas a Alba Barnusell el mateix any. Totes dues pertanyen a una nova generació de batlles socialistes de la qual també formen part l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, i el de Cerdanyola, Carlos Cordón.

"Normalment, el relleu se sol fer entre el tercer i el quart mandat", expliquen fonts socialistes, que recalquen que no és un mètode nou. A més de Marín, que va substituir Celestino Corbacho quan va ser nomenat ministre de Treball, són fills del mateix mètode i fornada Pilar Díaz alcaldessa d'Esplugues des del 2006, Antonio Balmón alcalde de Cornellà des del 2004 i Carles Ruiz alcalde de Viladecans des del 2005. Quin és el seu futur? Per ara, els plans de Balmón i Ruiz són continuar als seus municipis, segons expliquen a l'ARA fonts pròximes als dos mandataris. Pel que fa a Díaz, fonts municipals rebutgen posicionar-se, però alguna veu del partit apunta que la formació de l'ara alcaldessa és enginyera i doctora en telecomunicacionspodria fer-la entrar a les quinieles si el PSC ha de repartir responsabilitats de govern. Pel que fa a Lluïsa Moret, número 2 del PSC i alcaldessa de Sant Boi de Llobregat des del 2014, el càrrec de presidenta de la Diputació de Barcelona l'ancora al món municipal, perquè substituir-la suposaria haver de revisar els equilibris del pacte en aquesta institució.

La incògnita de Santa Coloma

Si els socialistes aconsegueixen formar govern, on també hi haurà relleu serà a Santa Coloma de Gramenet: Illa ja ha anunciat que fitxarà la seva alcaldessa, Núria Parlon, com a consellera d’Interior, cosa que obligarà a buscar un substitut o substituta a una altra líder consolidada i amb majoria absoluta des de fa tres mandats. Ja després de l’anunci del seu nomenament, l’entorn de Parlon assegurava que ja tenia pensat qui podia donar continuïtat al seu projecte al capdavant del consistori. Diverses fonts consultades per l’ARA descarten que sigui Esteve Serrano, el seu número 2 a l’Ajuntament. En canvi, qui ha guanyat protagonisme local és Mireia González, regidora de Santa Coloma i nomenada primera secretària del PSC del Barcelonès Nord fa uns dies, un càrrec que, de fet, ha heretat de mans de Serrano.

stats