Política30/05/2022

Les maniobres per protegir Rajoy de la Gürtel

Villarejo planejava posar un advocat de confiança a Correa perquè «tenia molta informació sobre el 'Barbas'»

ARA
i ARA

MadridL'expresident espanyol Mariano Rajoy va pagar políticament per la Gürtel amb una moció de censura que va acabar amb el seu govern, però el seu pas pels tribunals es va limitar a una declaració com a testimoni. Va haver-hi moviments soterrats per protegir-lo, segons revelen nous àudios de l'excomissari José Manuel Villarejo publicats a El País i Fuentes Informadas. "[Francisco] Correa [el cap de la trama Gürtel] diu que té molta informació del Barbas, del número 1, del número 1. Que li explicava [Luis] Bárcenas. Que sigui veritat o mentida? Probablement no. Bárcenas li deia que li costava 10.000 euros cada mes, en cru, per exemple...", comenta Villarejo a l'ex secretari d'estat de Seguretat Francisco Martínez, investigat en el marc del cas Kitchen.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La conversa es produeix el 22 d'agost del 2014, tres setmanes després que es tanqui la instrucció del cas Gürtel a l'Audiència Nacional. L'excomissari exposa a l'ex número 2 d'Interior que seria convenient "tenir controlat" Correa assignant-li un advocat de confiança. L'objectiu? Saber si té intenció de pactar amb la Fiscalia i de quina informació disposa. En aquella trobada, l'excomissari ja avança que Correa guarda secrets sobre l'expresident del govern espanyol.

Cargando
No hay anuncios

Un any i mig després, es reuneix amb Ignacio Peláez, advocat d'alguns implicats en la Gürtel. El lletrat comenta a l'excomissari que Correa està disposat a pactar amb la Fiscalia: assumeix passar dos anys més a la presó –ja estava complint privació de llibertat preventiva– i renunciar al 40% del seu patrimoni. De la conversa se'n desprèn que una possibilitat per arribar a un acord és que el líder de l'entramat corrupte ho destapi tot i incrimini figures importants del PP com l'exsecretari general Francisco Álvarez-Cascos, el mateix Bárcenas i Alejandro Agag, gendre de l'expresident José María Aznar.

"Hi vaig [a Correa], i se'm va posar digne: «Que jo no trairé a ningú», i el paio em diu que no. Aleshores, li dic: «Mira, Paco, deixa't d'històries que em vas de digne, que no trairàs a ningú, tio. Pensa en la teva filla i en el teu germà, tio. I deixa't d'històries. Si et demanen que donis merda del fill de puta de l'Agag, del Cascos...", li diu Peláez a Villarejo. L'excomissari li replica: "A mi el Paco em va dir que estava disposat a parlar de tot, fins i tot del Barbas. I li vaig dir: «Paco, no em comprometis. No vagis per aquí perquè m'estàs comprometent. Li estàs explicant a un comissari de policia unes determinades coses i tal...»". Peláez també és partidari de no trepitjar terreny pantanós: "No convé, no convé..." Tot i aquestes maniobres, Correa no va arribar a un pacte amb la Fiscalia per a la primera època de la Gürtel –va ser condemnat a 51 anys de presó– i Álvarez-Cascos i Agag no van ser investigats.

Cargando
No hay anuncios

Les maniobres per encobrir Rajoy i el seu cercle haurien tingut altres tentacles. I és que El Confidencial publica aquest dilluns la conversa entre un advocat que es diu José Luis Moreno, un empresari que es diu Juan Ramón Díaz i una advocada que actualment és a la presó, Mónica Gil Manzano. L'àudio és del 2014 i ha sortit d'una causa sobre una organització criminal amb membres d'origen rus que es dedicaven a extorsionar compatriotes i blanquejaven diners a Madrid i Màlaga. Segons l'esmentat mitjà, en aquell moment Moreno tenia influència a la seu de Génova i Díaz hi va assistir com a representant d'un dels membres del grup mafiós rus, que havia tingut com a advocat Javier Gómez de Liaño, llavors lletrat de Bárcenas. L'objectiu era aconseguir draps bruts sobre Liaño i fer-li xantatge per evitar que l'extresorer del PP declari contra l'entorn de Rajoy. A canvi, s'oferia a Díaz beneficis penitenciaris per al seu client.

Cospedal, abans de l'1-O: "Els catalans són molt covardots"

Dels àudios de Villarejo també s'ha publicat aquest dilluns al diari digital El Món el fragment d'una conversa amb l'ex secretària general del PP María Dolores de Cospedal del 12 de setembre del 2017. És l'endemà de la Diada i queden pocs dies per al referèndum de l'1-O. "En el tema de Catalunya no crec que arribi la sang al riu, no?", planteja l'excomissari. I Cospedal respon: "Els catalans són molt covardots. Aquesta és la meva sensació. Potser m'equivoco, però jo crec que sí". Tots dos coincideixen que si hi hagués batussa al carrer seria bo per "deslegitimar" el moviment. "Ells volen muntar batussa", diu l'exministra de Defensa. "Això seria collonut", anota Villarejo. "Sí, sí", diu Cospedal.