CRISI A LA MONARQUIA
Política11/12/2020

Les petites maniobres de Felip VI per intentar reflotar la Corona

Relleva el tercer de la Casa del Rei i no descarta retirar el títol al seu pare

M. Ferrer
i M. Ferrer

MadridLa Moncloa voldria que no fos així, però s’ha hagut d’acabar convertint en portaveu de la Casa del Rei en plena crisi per la regularització d’una minsa part dels fons de Joan Carles I a l’estranger. Felip VI fa setmanes que guarda silenci sobre el tema mentre cada cop es generen més expectatives al voltant del seu discurs de la nit de Nadal. Un silenci que comença a donar peu a moltes interpretacions. El president espanyol, Pedro Sánchez, va defensar aquest divendres que més important que donar explicacions per la via de les “paraules” és fer-ho a través dels “fets”. “Felip VI està traslladant una imatge de transparència i d’exemplaritat, d’actualització de la Corona a la societat del segle XXI”, va assenyalar des de Brussel·les després de la reunió del Consell Europeu.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És en el terreny dels petits gestos, les petites maniobres, on Sánchez demana parar atenció per interpretar la tasca de Felip VI per reflotar una institució que passa pel seu any més nefast. De la decisió de no convidar Joan Carles I a la commemoració del 40è aniversari de la Constitució fa dos anys al Congrés, a forçar la marxa del rei emèrit a l’estranger, passant pel comunicat, en ple inici de l’estat d’alarma al març, per desvincular-se de l’herència del seu pare i retirar-li l’assignació econòmica pels escàndols de corrupció.

Cargando
No hay anuncios

Gairebé imperceptiblement, aquesta setmana Felip VI ha fet una altra maniobra. Després de gairebé sis anys sense cap canvi a la Zarzuela, dijous va rellevar el seu número tres, el que es coneix com a responsable del Quart Militar o ombra del rei, que ara passa a la reserva. En plena polèmica per les cartes de militars retirats que li demanaven fer front al govern de Pedro Sánchez, dijous va nomenar el general Emilio Juan Gracia Cirugeda, que va ser ajudant de camp del rei com a Príncep d’Astúries entre el 1999 i el 2003. Com a responsable del Quart militar, és la persona de màxima confiança de Felip VI en el seu paper com a “comandament suprem de les Forces Armades”.

En alguns sectors s’ha interpretat aquest canvi com l’avantsala del que podria ser una remodelació important de l’organigrama de la Casa del Rei, una manera d’intentar insuflar aires nous a la Zarzuela. És només un rumor, però el periodista Jaime Peñafiel plantejava a finals d’octubre a El Mundo que Felip VI estaria estudiant rellevar també el cap de la Casa Reial, Jaime Alfonsín. Designat el 2014 i conegut per la seva màxima discreció, és l’home més lleial de l’actual monarca. Va ser l’encarregat, justament a l’estiu, de negociar amb la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, la fuga de Joan Carles I.

Cargando
No hay anuncios

Si bé l’actual monarca va agafar les regnes de la Zarzuela el 2014 amb la intenció de donar-li més transparència i tenir una comunicació més fluida amb els mitjans, a finals del 2015 Alfonsín va decidir que la Casa del Rei es replegués, partidari des d’aleshores que és millor el silenci que no pas les declaracions fora de lloc. De fet, Felip VI només ha pronunciat dos cops discursos fora dels de la nit de Nadal. Primer va ser el del 3 d’octubre del 2017 -avalat pel govern de Mariano Rajoy- i, a principis de la pandèmia, el segon, just després de castigar el seu pare sense assignació, tot i que no hi va fer cap referència.

En plena polèmica per la regularització tributària de Joan Carles I, Felip VI va reaparèixer aquest divendres per sorpresa acompanyat de les seves filles en la reunió del patronat de la Fundació Princesa de Girona. La reunió no va ser en cap cas a Catalunya sinó al Palau del Pardo, a pocs quilòmetres de la Zarzuela. Si Sánchez destacava dimecres en una entrevista a Telecinco que tenim un rei “contemporani” perquè “parla català”, divendres va ser Elionor qui va intervenir al final de la reunió parlant amb accent de Girona.

Cargando
No hay anuncios

Nova ofensiva al Congrés

Elionor i Sofia són les protagonistes aquestes festes de la postal de Nadal de la Casa del Rei. Però hi continua apareixent la firma de Joan Carles com a rei emèrit. Segons va informar divendres RNE, el govern espanyol i la Zarzuela no descarten retirar aquest títol a Joan Carles I si al final decideix tornar per Nadal. Seria una maniobra més avalada per una Casa del Rei que només té el suport del PSOE al govern espanyol. Podem considera que la monarquia està en “risc d’implosió” i ha viralitzat a les xarxes socials un vídeo titulat Monárquicos en què compara Joan Carles I i Felip VI amb Pablo Escobar a la sèrie Narcos. El partit lila, així com també els partits independentistes, van registrar ahir dues noves peticions d’investigació del rei emèrit al Congrés. Ara sobre les targetes opaques, amb l’argument que es tracta d’uns fets -es van fer servir entre el 2016 i el 2018- durant els quals l’exmonarca no estava protegit per la inviolabilitat.