Com maniobra el PP al Senat per frenar la llei d'amnistia?
Els populars, a banda d'aprovar la reforma del reglament, també amenacen amb bloquejar la norma a la Mesa de la cambra alta
MadridLa llei d'amnistia haurà de quedar-se almenys dos mesos al Senat abans de retornar al Congrés per a la seva aprovació definitiva. El PP ha consumat aquest dimarts una de les maniobres que té en marxa per frenar la norma. La cambra alta és l'escenari preferit pels populars, ja que hi ostenten majoria absoluta i poden fer i desfer sense que la resta de formacions puguin aturar-los. En menys de dues setmanes, el PP ha aconseguit tirar endavant una modificació del reglament perquè la Mesa del Senat pugui decidir no tramitar per la via d'urgència l'amnistia –com volen els grups proposants– i ho hagi de fer per la via ordinària: en lloc de 20 dies, es podrà estar fins a dos mesos a la cambra alta. Però aquest dimarts, fonts de la direcció del PP han fet un pas més i han amenaçat de bloquejar la norma quan arribi a la Mesa del Senat i deixar-la en els llimbs.
Anem a pams. La portaveu del PP a la cambra espanyola, Cuca Gamarra, ha avançat en roda de premsa que els populars votaran en contra de la tramitació de la norma al Congrés dels Diputats. Un vot negatiu que no tindrà cap efecte perquè hi ha majoria progressista a la cambra baixa. L'argument emprat per Gamarra ha estat que, si la Mesa es va oposar a tramitar la proposta d'amnistia dels independentistes el 2021 per inconstitucional, no té sentit que ara avali tramitar la del PSOE que té un objectiu equivalent. Poc després, fonts populars han afegit que el partit "mantindrà la mateixa posició" al Senat, on el seu no sí que podria tenir efecte paralitzador, ja que hi tenen majoria.
Però té realment el PP aquesta capacitat de bloquejar-la? No hi ha consens entre les fonts consultades. Fonts del Senat no recorden cap precedent similar. Expliquen que la Mesa del Senat no hauria de tornar a qualificar la iniciativa i pronunciar-se sobre la seva admissibilitat, però sí que passa per les seves mans la decisió d'iniciar els passos que implica una tramitació. El punt dos de l'article 104 del reglament de la cambra alta estableix que la Mesa "en la primera sessió següent a la recepció" de la iniciativa que ve del Congrés "declararà la competència de la comissió que hagi de conèixer del projecte o proposició de llei, i disposarà l'obertura del termini de presentació d'esmenes". Ara bé, hi ha dubtes sobre si no fer això implica una paralització. El punt 1 del mateix article diu que les proposicions de llei "es publicaran i distribuiran immediatament" i això podria significar que el temps màxim que es pot estar al Senat comenci a córrer igualment.
Les mateixes fonts opinen que els populars haurien de justificar molt bé el fet de no permetre una tramitació normal de la norma. Previsiblement, rebria el contraatac d'altres grups. Fonts del PSOE asseguren que el PP l'única cosa que pot fer és "retardar" l'entrada en vigor de la llei, però "mai impedir" que s'acabi aprovant. Repreguntats per l'ARA sobre les seves intencions, fonts del PP a la cambra alta rebutgen avançar esdeveniments i afirmen que primer caldrà esperar el tràmit al Congrés. Per ara, la llei d'amnistia només s'ha registrat, en solitari pel PSOE, però la Mesa del Congrés d'aquest dimarts encara no l'ha estudiat.
Pols PP-Vox
La insinuació del PP sobre bloquejar l'amnistia al Senat arriba l'endemà que el líder de Vox, Santiago Abascal, exigís al PP que utilitzés la majoria absoluta que hi té per no tramitar la llei d'amnistia, amb l'argument que és "inconstitucional". En un missatge a X, el també dirigent de Vox Jorge Buxadé va insistir en la petició al PP: "Per Espanya, t'atreveixes?". D'aquesta manera, els populars continuen fent passos i augmentant el to per obstaculitzar el pas de Sánchez, empesos pels pols amb la ultradreta de Vox. Aquesta competició ja no només es produeix al carrer amb les concentracions que un i altre promouen contra l'amnistia, sinó que les maniobres ja han arribat a les institucions.