Política08/10/2017

La manifestació a favor de la unitat d'Espanya omple els carrers de Barcelona

La Guàrdia Urbana diu que hi ha hagut 350.000 persones, mentre que Societat Civil Catalana, l'entitat organitzadora, diu que han sigut un milió

Marc Toro / Albert Castellví / Albert Cadanet / Anna Moyà
i Marc Toro / Albert Castellví / Albert Cadanet / Anna Moyà

BarcelonaLa manifestació a favor de la unitat d'Espanya que ha convocat l'entitat Societat Civil Catalana ha congregat 350.000 persones, segons ha comptat –com fa sempre– la Guàrdia Urbana. Els organitzadors, però, fan créixer aquesta xifra fins al milió de persones. En qualsevol cas, ha sigut la concentració unionista més multitudinària des del començament del Procés.

La manifestació, sota el lema "Recuperem el seny", ha sortit de la plaça Urquinaona, ha baixat per la Via Laietana i s'ha acabat davant l'estació de França, just davant del Parc de la Ciutadella, on hi ha el Parlament de Catalunya. En aquest punt, l'exministre i expresident del Parlament Europeu, Josep Borrell, i el premi Nobel de literatura Mario Vargas Llosa han fet els parlaments oficials.

Cargando
No hay anuncios

Josep Borrell:

  • "Tinc un amic que viu a la Lluna i ens mira des de lluny. Creu que a Catalunya només hi ha independentistes. I em pregunta on som els altres. Doncs sou aquí!"
  • "Som aquí per defensar la convivència, el pluralisme i la solidaritat, i prou falta que fa. Com que la convivència està trencada entre amics, l'hem de refer".
  • "Cap home ni cap multitud, per molt que cridi, pot estar per sobre de la llei".
Cargando
No hay anuncios

Mario Vargas Llosa:

  • "Demostrarem a aquests independentistes minoritaris que Espanya és un país modern i que no permetrem que ens facin retrocedir".
  • "Els que avui són aquí són catalans que no són traïdors, sinó que creuen en la democràcia. I també hi ha milers de persones que han vingut de tots els racons d'Espanya i fins i tot del Perú".
  • "El nacionalisme ha omplert Europa de sang i ara causa estralls a Catalunya. Per això som aquí, per aturar-lo".

Després dels parlaments de Vargas Llosa i Josep Borrell, el vicepresident de SCC, Álex Ramos, ha començat la lectura del manifest oficial de la manifestació. "Som una societat dividida i hem d'assumir que hem de començar a bastir ponts, per nosaltres no quedarà". I ha anunciat que la xifra de participants, segons l'últim recompte, "supera el milió de persones".

Cargando
No hay anuncios

L'exfiscal Carlos Jiménez Villarejo ha pres la paraula per continuar llegint el manifest, però abans ha reclamat "un homenatge al TSJC, que ha obert una causa contra tot el Govern perquè són presumptes delinqüents", i també "un homenatge al fiscal que quan tenia Artur Mas al banc dels acusats li va recordar que aquell judici també era democràcia". "El nacionalisme dels independentistes és una ideologia reaccionària. Un diari francès va dir que el nacionalisme era racista, i això és el que són", ha conclòs Villarejo.

Amb el suport dels partits polítics

Ciutadans i el PP s'han sumat a la convocatòria de Societat Civil Catalana, i molts dels dirigents dels populars nacionals i de Madrid s'han desplaçat per manifestar-se al costat del seu líder a Catalunya, Xavier García Albiol. Javier Arenas, Javier Maroto, Pablo Casado, Rafa Hernando i Cristina Cifuentes són alguns dels dirigents que hi han sigut presents.

Cargando
No hay anuncios

El PSC formalment no s'ha adherit a la convocatòria de SCC, però el partit sí que va animar els seus militants a participar-hi, i alguns dels seus dirigents sí que s'han manifestat, com el secretari d'organització, Salvador Illa.

Entres els manifestants hi havia molts catalans, molts espanyols que fa molts anys que viuen a Catalunya, però també molts espanyols que han vingut avui expressament per donar suport a la concentració a favor de la unitat d'Espanya.

Cargando
No hay anuncios

Un grup de veterans 'boines verdes' de l'exèrcit (COE) han vingut amb cotxes particulars des de Lleó, Burgos i altres ciutats, i s'han trobat a Barcelona.

Un grup de navarresos han vingut expressament a Barcelona "per dir a la ciutadania de Catalunya que se sent espanyola que no estan sols". Creuen que s'hauria de tancar tot el Govern a la presó, "per colpista, com Tejero".

Cargando
No hay anuncios

Quan s'ha acabat la manifestació, a les 15.00, alguns dels participants han entrat al Parc de la Ciutadella i han intentat arribar al Parlament, on han escridassat els Mossos. Un altre grup ha anat cap a la plaça Sant Jaume i també han increpat els agents que hi havia.

El crit "On éreu l'1 d'octubre?" ha sigut més repetit, amb referència al que consideren que va ser "passivitat" de la policia catalana davant del referèndum que tenien ordres d'impedir. Tot i que els Mossos van tancar el doble de col·legis electorals que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil junts, van evitar la violència, i això s'ha utilitzat per acusar-los de passivitat.

Cargando
No hay anuncios

En algun cas, però, la tensió ha passat de les paraules a les mans. A la zona del passeig de Sant Joan amb el carrer Alí Bei, un fotògraf aficionat ha sigut agredit després que hagués demanat a un grup de manifestants unionistes fer-los una foto. S'han pensat que era de TV3 i no l'han deixat respondre. L'han empaitat, com es veu al vídeo, i l'han agredit, tot i que la majoria de companys de l'agressor cridaven i intentaven aturar-lo. L'agredit ens ha explicat que es diu Jordi. Després de l'incident ha arribat una furgoneta dels Mossos, i la tensió ha sigut entre els manifestants i els policies.

A davant el Palau de la Generalitat també s'han viscut moments de tensió. Fortament protegit per evitar possibles incidents amb radicals, algunes persones han increpat els agents dels Mossos d'Esquadra que hi havia. Al cap d'una estona s'ha començat a abaixar la tensió, els manifestants s'han retirat de mica en mica i la plaça s'ha anat buidant. També s'han retirat alguns antiavalots de la zona.