Un sector de la societat civil impulsa un manifest a favor de l'estat federal
Professors universitaris, periodistes, escriptors i gent de la cultura asseguren que el trencament amb Espanya "no és l'única sortida de futur".
Barcelona'Crida a la Catalunya federalista i d'esquerres' és el lema del manifest que aquest dimarts han presentat més d'un centenar de professors universitaris, periodistes, escriptors, sindicalistes i gent de la cultura. Els signants consideren que "el trencament amb Espanya no és l'única sortida de futur i que l'inici d'un procés de secessió posa en perill la cohesió social i no és el camí per millorar les condicions de vida dels catalans".
Els defensors del federalisme asseguren que les virtuts econòmiques de la independència que abanderen partits com ERC i CiU "no se sostenen en una anàlisi rigorosa" i que hi ha "una realitat social rotunda des de fa moltes generacions: el fet que una major part de la ciutadania de Catalunya comparteix la catalanitat i l'espanyolitat en graus diversos".
Per tots aquests motius, fan una crida a la ciutadania a "mobilitzar-se i fer confiança" als partits "que presentin programes nítidament d'esquerres i que contemplin una renovada i potent opció federal"i que posin en el centre del debat electoral les "retallades a l'estat del benestar" que ha protagonitzat Mas. Demanen, en aquest sentit, que les eleccions no siguin un plebiscit on el sí o el no a la independència siguin l'únic tema de la campanya.
Entre els promotors del manifest i primers signants del manifest hi ha la politòloga Ana María Sanz, l'historiador Joaquim Coll, l'exfiscal Carlos Jiménez Villarejo i el filòsof Manuel Cruz. Entre els firmants hi ha José M. Mena, Rosa Regàs, José Luis López Bulla, Andreu Mayayo, Ana María Moix, Cesáreo Rodríguez-Aguilera, Enric Sopena, Isabel Coixet, Ramon de España, Najat El Hachmi, Antonio Franco, Victòria Camps, Margarita Rivière, Carme Valls i Ignacio Martínez de Pisón.