Malestar del PSC per la pressió del PSOE perquè es consolidi en l'eix unionista

Veus socialistes a Catalunya demanen a Pedro Sánchez que no jugui a ser "la versió 'soft' del PP" i rebutgen represàlies contra les agrupacions del partit a Terrassa i Castelldefels per permetre'n l'adhesió a l'AMI

La nova executiva del PSC, amb Miquel Iceta al capdavant / PERE VIRGILI
Sara González
11/08/2015
2 min

BarcelonaEl discurs del PSOE a un mes i mig de les eleccions del 27-S comença a generar malestar dins un PSC que busca encarar una campanya presentant-se com el partit frontissa per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya. Els socialistes catalans han advertit en reiterades ocasions que la reforma federal de la Constitució només serà una proposta creïble als ulls dels catalans si pivota en la asimetria, un pacte fiscal i el reconeixement de Catalunya com a nació. Però des de la seu del carrer Ferraz de Madrid segueixen tancats a admetre qualsevol aspecte que sigui sortir del cafè per a tothom per no incomodar els principals 'barons' del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els de Pedro Sánchez volen que el PSC sigui vist com un partit nítidament unionista, i és per això que, tal com publica aquest dimarts 'El País', demanen un gest d'autoritat contra els socialistes de Terrassa i Castelldefels –a la primera ciutat tenen l'alcaldia i a la segona se la parteixen amb ERC– per haver permès l'adhesió a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

"El PSOE vol que el PSC tingui un posicionament en l'eix nacional allunyat de qualsevol ombra de dubte en relació amb la unitat d'Espanya", assegura un membre de la direcció dels socialistes catalans. D'entrada, des del carrer de Nicaragua veuen un error que Sánchez jugui a ser "la versió 'soft' del PP". Si bé fa deu dies el secretari d'organització del PSOE, César Luena, obria la porta a proposar un pacte fiscal amb Catalunya, el portaveu del grup socialista al Congrés, Antonio Hernando, va tancar ahir aquesta possibilitat després de comprovar el malestar que genera dins el partit qualsevol condescendència amb Catalunya.

Superar el 'cafè per a tothom'

Els socialistes espanyols també han assegurat en els darrers dies que cap majoria serà possible per encetar el camí cap a l'estat propi i que l'única via passa per intentar trobar un millor encaix de Catalunya dins d'Espanya. Ara bé, tot i que, segons 'El País', la seva proposta de reformar la Constitució passaria per reconèixer la "singularitat" de Catalunya amb un tracte "especial", aquests adjectius segueixen sense ser acceptats internament, fet que preocupa els seus socis catalans. "Un federalisme vàlid per als catalans ha de ser forçosament asimètric. Garantir la convivència de Catalunya amb Espanya implica superar el 'cafè per a tothom'", insisteix un altre dirigent de la cúpula del carrer Nicaragua de Barcelona que, malgrat tot, no perd l'esperança que en un mes i mig el PSOE capgiri el seu discurs.

El fet que es demani un càstig als companys de partit que han facilitat l'entrada dels seus municipis a l'AMI encara genera més rebuig en el PSC. "No prendrem cap mesura contra ells", responen contundents des de la direcció, tot defensant que s'ha de respectar l'autonomia tant del PSC –"és un partit diferent", insisteixen– com dels dirigents locals. "Trobem lamentable que demanin un càstig, el que han de fer és posar ordre a Madrid i deixar de fer política caïnita", etziba un dirigent de la cúpula de Miquel Iceta. I és que per als socialistes catalans és clau ser vistos per la societat catalana com un àrbitre del conflicte i no com una formació que contribueix a un "clima social polaritzat" com fan PP i Ciutadans, un posicionament amb el qual consideren que Sánchez flirteja en excés.

stats