Debat de política general

Borràs empeny Junts a votar en contra del referèndum unilateral de la CUP

El grup havia valorat altres escenaris, com abstenir-se o no pronunciar-se en la votació

BarcelonaPer primer cop en aquesta legislatura, la mesa del Parlament ha admès resolucions problemàtiques relacionades amb l'autodeterminació que la poden situar en el punt de mira. Els membres independentistes de JxCat, Esquerra i la CUP, encapçalats per la presidenta de la cambra, Laura Borràs, van avalar la tramitació d'una resolució dels cupaires que demana un nou referèndum en aquesta legislatura i que pot contravenir –segons l'oposició unionista– els mandats del Tribunal Constitucional sobre el Procés. Després que Vox ja hagi amenaçat amb querelles, l'entorn de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha expressat el seu malestar per la iniciativa cupaire, fins al punt que Borràs, juntament amb la secretària de la mesa, Aurora Madaula, han traslladat que votarien no a la resolució de la CUP.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts parlamentàries consultades per l'ARA, en les reunions de grup de Junts s'havien valorat diferents escenaris a l'hora de pronunciar-se sobre la resolució de l'esquerra anticapitalista que demanava posar data a un nou referèndum unilateral. Un d'aquests escenaris, que era el que prevalia ahir dimecres, era abstenir-se com ha fet Esquerra (per mantenir la posició unitària del Govern) o no participar en la votació, una opció que s'ha valorat al llarg d'aquest dijous. Tanmateix, Borràs i Madaula han traslladat que s'oposarien a la iniciativa cupaire i han fet decantar la balança de la resta dels diputats cap al no per preservar la unitat del grup durant la votació.

Cargando
No hay anuncios

El malestar de l'entorn de la presidenta del Parlament ja ha transcendit públicament al matí. El diputat Francesc Dalmases ha titllat a Twitter de "gest estúpid i inútil" la resolució de l'esquerra anticapitalista per posar data a un nou referèndum: "Tenim la sort de comptar amb una presidenta, Laura Borràs, i una secretària a la mesa del Parlament, Aurora Madaula, disposades a arribar fins on calgui per la independència. Per pur infantilisme i partidisme polític avui es juguen la inhabilitació". Una acció que, d'altra banda, han fet les dues últimes meses del Parlament, que han acabat inhabilitades –Carme Forcadell a la presó– o pendents dels tribunals: l'anterior mesa encapçalada per Roger Torrent va declarar recentment al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per haver tramitat resolucions favorables a l'autodeterminació i contra la monarquia, juntament amb Eusebi Campdepadrós (JxCat) i Adriana Delgado (ERC). L'exvicepresident del Parlament Josep Costa, que sempre s'havia mostrat molt crític amb Torrent pels dubtes al voltant de tramitar resolucions simbòliques que podien contravenir el TC, va decidir no presentar-se a declarar perquè no reconeix, va dir, la justícia espanyola.

Cargando
No hay anuncios

Segons fonts parlamentàries, els membres de la mesa han expressat el seu malestar amb els cupaires per haver presentat una iniciativa que els pot comportar el risc d'inhabilitació, i tenint en compte, a més, que no ha tirat endavant al ple perquè Esquerra i Junts no hi han donat suport. Fonts del grup parlamentari de Junts diferencien la situació actual de la de la legislatura passada: "Almenys el risc s'assumia sabent que les resolucions s'aprovarien". Critiquen, en aquest punt, que la CUP hagi presentat la proposta sense consens de l'independentisme tot i estar condemnada al fracàs.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, la resolució de l'esquerra anticapitalista no és l'única que pot generar problemes: també hi ha un text conjunt d'ERC i JxCat que parla de "culminar el procés d'independència" sense més concrecions que genera igualment dubtes legals –el PSC va votar en contra de la seva admissió a tràmit– i que també situa la mesa en el punt de mira. Aquesta, però, sí que està previst que tiri endavant amb els vots de la majoria independentista.

El malestar de l'entorn de Borràs contrasta amb el que va passar a l'inici de la legislatura: des de JxCat es va decidir apartar Jaume Alonso Cuevillas de la mesa per plantejar en una entrevista a Vilaweb que no era partidari de tramitar resolucions simbòliques que comportessin inhabilitacions. "La immolació s'ha de fer si té eficàcia", va dir el diputat Cuevillas en aquell moment. Borràs va defensar que la sortida de Cuevillas va ser consensuada amb el mateix diputat, sobretot després que s'abstingués en la decisió de permetre votar a distància al diputat de Junts exiliat Lluís Puig.

Cargando
No hay anuncios

Sense acord per al referèndum de la CUP

D'altra banda, aquest matí al Parlament s'han produït converses entre Esquerra, Junts i la CUP per intentar acostar posicions amb la qüestió del referèndum, unes converses que no han reeixit. Així doncs, el debat de política general ha acabat sense que ERC, JxCat i la CUP aconsegueixin pactar una proposta de resolució conjunta sobre el rumb que ha de prendre el Procés.

Cargando
No hay anuncios

Ni ERC ni JxCat s'han volgut sumar a la proposta de la CUP que parla d'un referèndum unilateral, ni la CUP ha volgut sumar-se a les de JxCat i ERC que defensen l'1-O i asseguren que només pot ser substituït per un referèndum acordat. La de la CUP amb tota probabilitat no ha prosperat per l'abstenció d'ERC i el vot en contra de Junts, i la conjunta del Govern ha tirat endavant perquè la CUP s'ha abstingut, de manera que el Parlament ha optat per la via de la consulta pactada amb l'Estat. Si per a alguna cosa ha servit el debat de política general, és per eixamplar la distància entre el Govern i els cupaires.