Finançament singular

La majoria del PP al Senat conclou que el finançament singular de Catalunya seria "insostenible"

La cambra baixa aprova un informe que veu "inconstitucional" l'acord entre el PSC i ERC

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, en una intervenció davant dels grups parlamentaris al Congrés i Senat
2 min

MadridTal com ja va fer amb la llei d'amnistia, el PP ha aprofitat que té majoria absoluta al Senat per fer oposició contra el finançament singular de Catalunya. El procediment ha estat pràcticament calcat amb la diferència que sobre el sistema de finançament autonòmic encara no hi ha cap reforma en tramitació a les cambres espanyoles i el debat no ha convocat presidents autonòmics –l'amnistia va propiciar un acarament entre Pere Aragonès i Isabel Díaz Ayuso fa vuit mesos en el mateix fòrum. Tanmateix, els populars han utilitzat de nou la comissió general de comunitats autònomes, pensada per debatre afers que afecten les seves competències, per emetre un posicionament contrari a l'acord dels socialistes amb ERC. Després d'haver escoltat dotze experts, la majoria dels quals cridats a iniciativa del PP, la comissió ha aprovat un text aquest dilluns que alerta que el finançament singular seria "insostenible".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"En apropar-se al sistema foral, però aplicant-lo a una comunitat amb més pes econòmic com Catalunya, estaria en risc l'equilibri del sistema de finançament autonòmic", recull l'informe de divuit pàgines, que va desgranant els posicionaments "majoritaris" sense esmentar el biaix dels perfils triats. "Els experts van ser taxatius quan van afirmar que la proposta de singularitat fiscal és inconstitucional, entre altres coses, per contravenir al principi d'igualtat fiscal, que està clarament recollit en la norma bàsica", conclou el PP. L'impacte d'un "augment dels recursos" per a Catalunya, que l'informe estima entre "6.600 i 13.200 milions d'euros anuals", "requeriria una redistribució de recursos que seria insostenible per a la resta de les comunitats autònomes, afectant l'equitat i la solidaritat interterritorial", diu el text, que veu innegable que hi hauria "desequilibris financers".

A parer dels experts convocats pel PP, "la consolidació estructural de singularitats fiscals en el sistema" es podria arribar a considerar "dúmping fiscal". Aquests experts rebutgen que sigui el que està fent Madrid, a diferència del que sosté el govern espanyol sobre les rebaixes d'impostos d'Ayuso, però alerten que ho podria fer Catalunya. "Que una comunitat autònoma abaixi els seus impostos dins del rang que li atorga el sistema no pot considerar-se mai competència deslleial", afirma l'informe sobre la política d'Ayuso, que alhora adverteix que una "descentralització tributària" amb la possibilitat que Catalunya gestioni "impostos clau" com el de societats podria ser-ho, ja que permetria "establir polítiques fiscals atractives per a empreses i contribuents d'alt nivell econòmic, fet que podria distorsionar l'assignació de recursos en l'àmbit nacional". Justament el que altres experts atribueixen a les polítiques de la presidenta madrilenya amb impostos cedits com el de successions.

A l'altra banda, els grups independentistes i el PSOE han rebutjat les conclusions aprovades pel PP. El portaveu de Junts al Senat, Eduard Pujol, tot i que crític amb l'acord PSC-ERC, ha denunciat que és un informe "de part" que només ha servit "d'excusa per organitzar un aquelarre al Senat". La portaveu republicana, Sara Bailac, ha defensat el pacte subscrit pel seu partit i ha criticat l'ús espuri de les institucions per part dels populars, que aquest dilluns ha tingut un exemple doble amb la coincidència amb el polèmic congrés antiavortista.

stats