Podem té tants votants que defensen el dret a la independència com la supressió de les autonomies

L'establiment d'un govern central únic, sense comunitats, obté un suport mínim en el baròmetre del CIS

Via Laietana plena de gent.  'Mani' de la Diada / Cristina Calderer
Núria Orriols / Roger Tugas
04/02/2016
3 min

BarcelonaEl suport a un model d'estat amb un govern central únic passa per un mínim històric entre els espanyols. Segons el baròmetre del CIS d'aquest dijous els espanyols partidaris d'eliminar les autonomies serien un 15,9%, cinc punts menys respecte del darrer estudi publicat al novembre –en què hi donaven suport un 20,9%–. Des del gener del 2011, aquest és el percentatge més baix, ja que en aquell moment n'eren 14,6%.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En canvi, l'estat de les autonomies actual és el model que reuneix més suport en aquests moments a Espanya. Segons el CIS, una majoria d'espanyols prefereix que l'Estat s'organitzi territorialment en comunitats autònomes –un 39,8% dels consultats–, un suport que ha augmentat respecte al darrer CIS, en què aquesta opció reunia un 35,5% dels suports.

Pel que fa als espanyols que estarien a favor d'acceptar que les autonomies tinguin el dret a independitzar-se, augmenten del 8,6% dels suports enfront de l'actual 10,6%. Cal tenir en compte, però, que aquesta és l'opció de model d'estat que reuneix menys suports.

Malgrat que es redueix el suport a l'estat sense autonomies, l'opció d'augmentar les competències de les comunitats autònomes perd força. Si en el darrer CIS eren un 15,4% els favorables a aquesta opció, ara en són un 14,6%. D'altra banda, creix lleugerament el tant per cent dels que volen menys autonomia: del 9% de suports al 9,8%.

La defensa del dret a la independència, minoritària a Podem

Pel que fa a les preferències per partits, la defensa que fan els líders de Podem del referèndum sobre la independència a Catalunya no es tradueix en les opcions favorites dels seus votants. Així, només un 12,5% dels que van donar suport a Pablo Iglesias el 20-D deixarien que les comunitats tinguessin el dret a independitzar-se, el mateix percentatge que vol suprimir les autonomies. Per altra banda, un 38% mantindria el model actual, un 20% augmentaria el sostre competencial autonòmic i un 9% el reduiria.

En canvi, a En Comú Podem fins a un 36,7% reclamen el dret a la independència, i un 44,9% atorgaria més competències a les autonomies. Mantenir l''statu quo' o recentralitzar són opcions amb molt poc suport. A Compromís, en canvi, la descentralització no té tants adeptes, i el punt central dels seus votants és el manteniment de l'estructura actual.

En el cas d'IU, l'altre partit estatal que defensa el dret a decidir, els votants tampoc acompanyen, ja només un 5,9% admetria la possibilitat de la independència i un 12,9% suprimiria les autonomies. Un 22,4% n'augmentaria les competències i el 35,5% està satisfet amb la fórmula actual.

Els votants del PSOE no volen més descentralització

L'opció preferida tant del PP com del PSOE és igualment mantenir l'estructura actual: el 48,1% en el cas dels primers i el 53% dels segons. Tot i això, un 36,8% dels votants populars reduiria competències o directament suprimiria les comunitats, una opció compartida pel 20,9% dels socialistes. Només el 18,6% dels electors del PSOE –incloent-hi els del PSC– incrementaria el sostre competencial, malgrat que Pedro Sánchez defensa una reforma constitucional per avançar cap al federalisme.

En el cas de C's encara són més recentralitzadors, ja que un 22,5% dels seus votants suprimiria les comunitats, un 23,5% en reduiria les competències i un 39,4% es quedaria en la situació actual. Només un 8,5% vol més descentralització.

De forma totalment oposada, la demanda de la possibilitat d'independència és hegemònica tant a ERC (88,1%) com a Democràcia i Llibertat (91,1%).

stats